Élet-Stílus

Életbe lép az új szmogrendelet

admin
admin

2010. 08. 03. 12:23

Péntektől lép érvénybe a megújított budapesti szmogrendelet, amelynek értelmében riasztási fokozatában már nem a páros és páratlan rendszám alapján korlátozzák az autók közlekedését, hanem a környezetvédelmi plakettek színe szerint.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a rendelet megjelenése kapcsán úgy fogalmazott: az egyhangúlag elfogadott rendelet szerint a fekete és piros matricájú járművek használatának szüneteltetését kérheti a főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatától kezdve, a riasztási fokozatban pedig megtilthatja azok közlekedését. Erre a változtatásra azért van lehetőség, mert megváltozott a kétszintű, sárga és zöld jelzések rendszere, amely helyett már négy színnel jelölik a járművek környezetvédelmi tulajdonságát, így lehetővé vált a forgalomkorlátozás alapelvének módosítása, egy szakszerűbb megoldás bevezetése – mondta.

Ez azt is jelenti, hogy a jelenleg sárga matricával ellátott autókat átmenetileg a riasztási fokozatban is lehet használni, amíg a következő műszaki vizsgán az új rendszerbe illeszkedő jelzést nem kapnak.

Új szabályként a főpolgármester azt is kérheti, hogy az autósok gépjárművük haladási sebességét 20 km/órával csökkentsék, kivéve ott, ahol 30 km/óra vagy annál kisebb a megengedett legnagyobb sebesség. Erre a rendelkezésre főként a téli időszakban lehet szükség.

Az új rendelet emellett 2011. december 1-jétől megtiltja az avar és a kerti hulladék elégetését – jelentette ki a politikus. November 30-ig ezeket elégetni kizárólag hétfőtől szombatig, 10 és 15 óra között lehet – tette hozzá.
A szabályozás értelmében az égetés tilos a Hungária körúton belül, valamint közterületen, egészségügyi, szociális, gyermek-, ifjúsági, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működési időtartama alatt.
Az avarról és kerti hulladékról így elsősorban helyben komposztálással kell gondoskodni, vagy a háztartási hulladéktól elkülönítve, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által külön erre a célra forgalmazott zsákban kell összegyűjteni azt, amelyet a közszolgáltató elszállít – tájékoztatott a főpolgármester-helyettes.

Az avarégetésre vonatkozó rendelkezések megszegőivel szemben 30 ezer forint, a gépjárművek esetében pedig 100 ezer forintig terjedő bírság szabható ki a megfelelő kormányrendeletek előírásai alapján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.