Élet-Stílus

Fazekas bronzérmes diszkoszvetésben

Fazekas Róbert bronzérmet szerzett diszkoszvetésben a barcelonai atlétikai Európa-bajnokság vasárnapi záró napján. Kálovics Anikó a tizedik, Papp Krisztina a 14. helyen végzett 5000 méteren.

Az 2002-ben Eb-győztes Fazekas, aki 64,30-cal első teljesítette a selejtezőszintet, a fináléban 64,84-gyel kezdett, ezzel már az első sorozattól a harmadik helyen állt a világbajnok német Robert Harting (68,33) és Piotr Malachowski (65,84) mögött. Az olimpiai és vb-második lengyel a második körben 68.87-tel átvette a vezetést, s mint kiderült, ez volt a győztes dobás.

Fazekas a folytatásban előbb csak egy centit javított, aztán viszont 66,43-mal, idei legjobbjával megerősítette harmadik helyét. Innentől a legjobb nyolc folytathatta, s a 2004-es olimpiai első helyétől doppingvétség miatt megfosztott magyar versenyzőre az ötkarikás címvédő, észt Gerd Kanter tűnt a leginkább veszélyesebbnek, aki 65,38-cal a negyedik helyen állt. Kanter ugyan kétszer is tudott javítani, de csak 66,20-ig jutott.

Fazekas egy rontás után 64,65-tel folytatta, majd 66,15-tel fejezte be. Utolsó dobását már érmesként hajthatta végre, 2003 után állhatott újra világversenyen dobogóra.

Az élen a helyzet nem változott, Malachowski visszavágott Hartingnak a tavalyi vb-döntőben elszenvedett vereségért. “Titkon bíztam benne, hogy érmes lehetek, s abban reménykedtem, hogy 67-68 métert is tudok dobni” – nyilatkozott Fazekas. – De nem vagyok elégedetlen, ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor még a műtőasztalon feküdtem, ez szép siker.”

A 35 éves atléta hozzátette, bár gerincstabilizációs műtétje után gyorsan elkezdte az edzéseket, márciusban még futni sem tudott. “A tréningeken Adrián (Annus Adrián készítette fel Fazekast az Eb-re – a szerk.) adogatta fel nekem a diszkoszt, mert nem tudtam lehajolni. Szeretném innen folytatni, egészségesen felkészülni a következő idényre, s megnyomni a következő két-három évet.”

Fazekas a 2002-es Eb-aranya után a 2003-as vb-n ezüstöt szerzett, majd következett az ominózus 2004-es athéni olimpia, ahol a kalapácsvető Annus Adriánnal együtt doppingvétség miatt megfosztották az első helytől. Eltiltásának letöltése után meglepetésre nyolcadik lett a pekingi olimpián. Mostani sikere azért is meglepetés, mert a magyar csapat az európai ranglistán harmadik, olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltántól várta az érmet, ő azonban kiesett a selejtezőben.

Női 10 ezer méteren az utóbbi években utcai versenyeken remekelt Kálovics 15:29.44 perccel idei legjobbját futotta, s 10. lett. A 10 ezren nyolcadik Papp 15:52.83 perccel a 14. helyen ért célba.

A magyar csapat így három bronzéremmel zárta a Eb-t, Fazekas mellett a kalapácsvető Pars Krisztián és 110 m gáton Kiss Dániel is harmadik lett. Ennél eredményesebben legutóbb a 2002-es Eb-n szerepelt Magyarország, akkor Fazekas mellett a kalapácsvető Annus Adrián is diadalmaskodott, a távolugró Vaszi Tünde és 100-on Németh Roland bronzérmet szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik