Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Nagy Feró vagy Nagymenők

Menjek…

Péntek, július 30.

Július utolsó hétvégéjén rendezik a kóstolóval és zenével egybekötött Dürer Bor- és Fröccsfesztivált, a Dürer Kertben. Tucatnyi pincészet boriaból kaphat ízelítőt, aki a kerthelyiségbe látogat. A Junibor Fiatal Borászok Egyesületének tagjai közül képviselteti magát Árvay Angelika, Bolyki János, Dr. Demeter-Novák Endre (DemeterVin), Frittman Péter, Gál Péter, Gere Viktória (Gere Tamás és Zsolt Pincészete), ifj. Dúzsi Tamás, ifj. Kamocsay Ákos (Maurus), Kiss Gábor, Konyári Dániel, Wille-Baumkauff Stefán (Pendits) és Miklós Csabi is.

Első nap Balogh Kálmán és a zenei virtuózokból összeállított Gipsy Cimbalom Band, valamint a kobzos Róka Szabolcs festi a hangulatot. Másnap a harmincnégy éve működő, idén tavasszal új, Vadvirágok című lemezzel jelentkező Téka együttes parasztzenéjével, valamint a Magyar Tekerős zenekar és a Magyar Duda zenekar tagjainak boros nótáival fordulhatunk a vasárnapba. DJ Nafta pedig folklemezeket pörget.

Balogh Kálmán

Balogh Kálmán

Szintén pénteken lesz annak a fesztiválnak az első napja, amely egyszerűen Budapest leggyökerebb fesztiváljának titulálja magát. A Roham-fesztiválon, két nap alatt két helyszínen 12 koncert, filmvetítések és performanszok várják a látogatót. A sokszor hiányolt magyar underground töményen. Ízelítő a fellépők névsorából: Kelemen Kabátban – Sickratman – Kata Valami – Kunyó Krú – Speciál – Büdösök – Soerii & Poolek dj Act – Csermanek Ltp.

—- Szombat, Július 31. —-
Szombaton este Nagy Feró előtt tiszteleg a hazai zenésztársadalom. Az MTV Icon sorozatának idei prédája Feró munkássága. Meglepő változatban csendülnek a Beatrice és az ős-Bikini legnagyobb slágerei. A koncerten fellép Tompos Kátya színésznő, Tabáni István és a Pál Utcai fiúk is. De hozzáteszi a magáét a The Kolin és a reggae-műfaj hazai kiválósága a Copy Con is. A népzenei feldolgozást a Kerekes Band, a rockot a Depresszió, a Blind Myself, az Óriás és a Kalapács adják. Fellép Marót Viki és a Nova Kultúr is.

A Batyus Galopp egy abszurd fesztivál egy 400 fős kis faluban valahol a Mátrán túl. Tavaly volt az első, idén lesz a negyedik, jövőre a kilencedik, a 2012-es világvégével pedig eljön a második Galopp. Lesz korrupciós sakk lefizethető figurákkal, katonasimogató, pamplonai emberfuttatás és hasonló, megfontolt embereknek való rendezvények, este DJ-k és ami kell.

A Nagy Vágta kicsiben

A Nagy Vágta kicsiben

“Bátran állíthatjuk, hogy a környék egyik legnagyobb rendezvénye lesz az idei Batyus Galopp, megelőlegezve a bizalmat az idelátogatóknak. Rengeteg település jelzett vissza, hogy itt lesz, és indul majd a bolondos versenyen idén is.

—- Vasárnap, augusztus 1. —-
DJ Kentaró a japán lemezlovasok absztrakt vonalának talán legismertebb arca. Berobbanása a 2002-es DJ-világbajnokságon a DMC-n volt, ahol az egy évvel korábbi harmadik hely után első lett. Fel is fedezte az elektronikus muzsikák egyik legfontosabb kiadója (és DJ Krush labelje), a Ninja Tune.

Innovatív és eklektikus szettjeibe a hiphop mellett belezsúfolt szinte mindent, amit a kortárs elektronikus zenék nyújtani tudnak: drum and bass és breakbeat, rohanós techno, zúzós elektró, felfoghatatlan mennyiségű hangminta, sampling, tizedmásodpercnyi részlet, elképesztő gazdagságban és pontossággal. Mindezt hagyományos módon, két lemezjátszóval…

Nagyfiúk. Nyári limonádésztárok szerethető parádéja a mozikban. Öt egykori jó barát Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade és Rob Schneider) 30 év után kedvenc kosárlabdaedzőjük temetésén találkozik újra, s ha már így együtt vannak, együtt is maradnak egy hétvégére. Méghozzá edzőjük tóparti házában, ahova feleségeik (Salma Hayek, Maria Bello, Maya Rudolph) és gyerekeik is elkísérik őket. A csapat most is a régi formáját hozza: a bulizás, egymás ugratása együtt a legjobb, hiszen a kor amúgy sem számít, ha egy kis őrültködésről van szó. Meg is próbálják bebizonyítani a gyerekeiknek, hogy szórakozni a nagy öregek módjára is lehet.

—- Könyv és tv —-

Maradjak…

Könyv: Kurt Vonnegut, Időomlás / Timequake

Mint egy rossz gramofon tűje, 2001. február 13-án az idő megakad, majd a világegyetem visszazsugorodik tíz évvel korábbi állapotába. A földön megszűnik a szabad akarat, és mindenki kénytelen újra megismételni egy évtizedet az életéből – a változtatás lehetősége nélkül. E hosszú “déja vu” állapotában percről percre, hajszálpontosan ugyanúgy megtörténik minden tíz évvel korábbi esemény…

Vonnegut mágikus írásművészete ezúttal is elbűvöli az olvasót, gondolatgazdagsága, lenyűgöző sodrása magával ragad. Az “Időomlás” korszakos jelentőségű alkotás, egy sziporkázóan szellemes filozófus számvetése és leltára. Mulatságos, tartalmas és torokszorító olvasmány, amit most kétnyelvű kötet formájában ad közre a Maecenas Könyvkiadó.

Akinek persze egy könyv kevés hétvégére vagy nyaraláshoz is keresgél, böngéssze végig az fn.hu saját nyári könyvajánlóját. Csupa, csupa izgalmas krimi több stílusban. Kémtörténetek, thrillerek, valamint skandináv detektívregények. 13+1 tuti strandkönyv.

Tv-ajánló:

Péntek:

Nagymenők (TCM, 21.00)

A történet az 1950-es években kezdődik, amikor Henry még csak egy 13 éves kamasz, aki vágyakozva figyeli a szemközt lakó, sokak által a legnagyobb tiszteletben tartott maffiózó, Jimmy fényűző életét.
Menjek vagy maradjak: Nagy Feró vagy Nagymenők 3

Henry egy napon nagy elhatározásra jut: önként jelentkezik a maffiózónál kisegítőnek. Néhány nap múlva már ő árulja a lopott cigarettát a gyárkapuban, néhány hónap múlva már név szerint ismeri őt a legjobb bár ajtónállója, és nem telik el sok idő, mire az utcán előre köszönnek neki a tőle rettegő emberek.

Szombat:

Egy gésa emlékiratai (Duna TV, 21.20)

1929-et írunk. A szegény halászfaluban nevelkedő, kilencéves Chiyót szülei egy kiotói gésaháznak adják. A kislány kegyetlen bánásmódban részesül a ház tulajdonosai és a főgésa Hatsumomo révén.
Menjek vagy maradjak: Nagy Feró vagy Nagymenők 3

Akaraterejét azonban nem sikerül megtörniük, s miután Hatsumomo riválisa, Mameha a szárnyai alá veszi, Chiyoból Sayuri néven legendás gésává válik. Bár Sayuri kék szemei kora legbefolyásosabb férfiúit bűvölik el, valódi szerelme elérhetetlen távolságban van tőle. Ráadásul a történelem is utoléri a gésákat: a második világháborúval Japán alaposan megváltozik…

Vasárnap:

Éjszaka a Földön (Cinemax 2, 23.45)

Menjek vagy maradjak: Nagy Feró vagy Nagymenők 5

Öt város, öt taxi(s), hét utas: öt történet. Los Angeles, New York, Párizs, Róma, Helsinki az állomásai a Jarmusch által mindössze nyolc nap alatt írt forgatókönyvnek. A képek alá Tom Waits muzsikáját keverték.

Los Angeles: egy szórakoztatóipari ügynöknő a taxisofőrnő érdeklődését akarja felkelteni a filmüzlet iránt. New York: egy drezdai bohócnak egyik utasa mutatja meg, hogyan működik az autó. Párizs: egy fekete sofőr még kevésbé lát, mint vak utasa. Róma: egy taxis halálra traktálja szexuális élményeivel pap utasát. És végül Helsinki: taxis és utasa a csüggesztő sorscsapások elviselésében vetélkedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik