Élet-Stílus

Önellátó ökohajó

Vincent Callebaut, belga mérnök valósítja meg a környezetvédelmi vándorhajó ötletét.

A tervekhez nemcsak a nevet, de az ötletet is a physalia physalis (magyarul hólyagos medúza) nevű állat adta. A készülő jármű formájában ehhez az állathoz hasonlít majd, de több vonatkozásában is különleges lesz, ugyanis ez az első eleme az Ecotopia, az ökológiai jövő elnevezésű programnak.

A jármű feladata kettős: egyrészt “vízparti” tanácskozásoknak adna otthont a világ különböző részeiben, másrészt ivóvíz minőségűre tisztítaná a folyók mellette sodródó vizét. Ha lehorgonyozva áll, akkor is képes áramot fejleszteni: a hajótestben kialakított csőben áramlik a víz, ami turbinákat hajt meg, de besegítenek az áramfejlesztésbe a fedélzetet borító napelemek is.

A hajó Föld, Víz, Levegő és Tűz elnevezésű konferenciatermében környezetvédelmi kutatások eredményeit állítanák ki, a fedélzetére pedig a környezetvédelemben szerepet játszó növények arborétumát tervezik telepíteni. A nagyobb városokban kikötő hajó ott tartózkodása során múzeumként is látogatható lesz majd, és rendezvényeket befogadó étterem is működne rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik