Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Művészetek Völgye vagy A közellenség

A hétvégén fesztiválozhatunk a völgyben, a magyar-ukrán-román határnál Debrecenben, a Balatonnál, de Budapesten is egész jó koncerteket és programokat találunk. Ha viszont lecsap a hidegfront még mindig találunk pár nézhető filmet a tévében.

Menjek…

Péntek, július 23.

A hétvége legnagyobb kulturális eseménye minden bizonnyal a Művészetek Völgye lesz, amely két év után ismét fogadja a völgyre kiéhezett kultúrafogyasztókat. A fesztivál legfőbb idei arca Palya Bea lesz, aki tíz napon át lép fel a völgyben, amivel a Művészetek Hölgye titulust is kiérdemelte. Az énekesnő reggeltől estig fogadja a közönséget művészbarátaival Kapolcson, az evangélikus parókia épületében és udvarában. A művésznő Kapolcson “völgybeli életformát” folytat majd, és például gyermekfoglalkozásokat is vezet. Hasonlóan több napig jelen lesz a völgyben a Muzsikás együttes és a régi visszajárónak számító Amadinda ütősegyüttes is. Pénteken a legizgalmasabbnak a 30Y koncertje és a Muzsikás meditációs előadása lesz.

Ha már útra kelnénk, akkor jó hosszúra is elindulhatunk, a magyar-ukrán-román határhoz közel, a Tisza-Szamos-közben fekvő községbe, Panyolára, ahol pénteken és szombaton, ötödik alkalommal rendezik meg a Határmenti Világzenei Fesztivált. A zenei programok mellett kulturális és gasztronómiai rendezvények várják a fesztiválozókat: a gyerekek tanulhatnak például népi kismesterségeket és népi játékokat. A felnőtteket pálinkakóstoltatásra invitálják a panyolai kisüsti pálinkafőzdébe, a Tiszán és az Öreg-Túron kenutúrák, a Szamoson tutajozás várja az érdeklődőket. A pénteki kapunyitás után a debreceni Zakar Jazz Quartet ad koncertet, majd a Gázsa zenekar lép fel, amely a hagyományos vonószenekari felállásban játssza Erdély és Magyarország tradicionális népzenéjét. Az improvizatív jazz és a tradicionális magyar népzene képviselője, a Tárkány Művek “Az arcomba az arcod vésted” című lemezét mutatja be. A csak “szittya népi rákkenróll”-nak titulált stílus képviselői, a “népi és könnyűzenei érzéseket” feldolgozó Folk Error is bemutatkozik; a fellépő együttesek pénteken késő este táncházat tartanak.

Ha balatoni hétvégét terveznénk, akkor a Szemesi Fesztivál idén is több izgalmas zenei csemegével (Csík zenekar, Tabáni István, Colombre Band, Király Martina, Ocho Macho, Sheket, Chameleon Small Band, Kövi Szabolcs, Csillagszemű Táncegyüttes), kiállítással, gasztronómiai varázslattal kecsegtet. A Zenepavilonban, a katolikus templomban, a Balaton parton felcsendülő koncertek mellett izgalmas kiállítások, színvonalas kézműves vásár gyerek programokkal: Paprika Jancsi Csúzlizdája, vesszőkosaras körhinta, íjászat, kézműves foglalkozások, bemutatók, valamint bábszínház, utcaszínház, főzőverseny, szombat délelőtti térzene, utcabál, búvárbemutató vár mindenkit.

—- Szombat, július, 24.—-

A magaskultúráért szombaton a Margit-szigetre mehetünk, ahol is Muszorgszkij Borisz Godunovját adja elő a Szabad Tér Színház és a debreceni Csokonai Színház a Moszkvai Nagyszínház szólistáinak vendégjátékában. A dráma sodró, áramló története a szabad akaratból megválasztott cár sorsát követi, akinek végzete önmaga, a saját lelkiismerete. Muszorgszkij hányatott sorsú, számos zeneszerző keze munkáját magán viselő történelmi tablója, a Borisz Godunov minden problematikussága ellenére az operairodalom remeke. A vérrel szerzett trónt bitorló, meghasonlott elméjű cár és a trónkövetelő szélhámos történetén keresztül az előadás az orosz irodalomból jól ismert „bűn és bűnhődés” motívumot állítja a középpontba.

Csütörtökön kezdődött a Campus-fesztivál a debreceni Nagyerdőben. Az idei rendezvény egyik különlegessége, hogy a szervezők Debrecen főterét is fesztiválhelyszínné változtatták. A szervezők a programok mellett kiemelten fontosnak tartják a nagyerdei környezet megóvását. A környezetvédelmi előírások maximális betartására törekednek, és egy éve már, hogy egyedi környezetvédelmi program is született a természetvédők közreműködésével. Tavaly már bevezették a “Campus Odú-adót” is, amely valamennyi műanyag és papírpohárban felszolgált italt érintette, és egy jelképes, 10 forintos pohárárat jelentett. Az ebből összegyűlt 485 800 forintból év végén madárodúkat telepítettek a debreceni Nagyerdő területén. Idén a fesztivál “Lomb-adójából” befolyó összeget fasor-rekonstrukcióra és előnevelt fák ültetésére fordítják. Persze a környezetvédelem mellett a programok lesznek a központban, így szombaton a Quimby, a Tankcsapda lesz a nagyszínpadon, de a kisebb helyszínen a Zubolyhoz és Palotaihoz is érdemes lesz ellátogatni.

Ingyenkertmozi is vár minket a Millenárison, ahol a Tér-Film-Zene Fesztivál budapesti programjai futnak. A fesztivál szervezői idén is próbálnak a film-, zene és színházrajongók kedvében járni. Az idei filmes kínálat kifejezetten változatos. Az utóbbi évek magyar filmjei – például a Kaméleon, vagy a Szélcsend – mellett régebbi magyar sikerfilmek is vetítésre kerülnek, köztük a Csinibaba, a Zimmer Feri és a Csók, anyu. Több alkalommal is helyet kapnak a műsorban a tavaly elhunyt Bujtor István, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címmel az idén kitüntetett Rózsa János alkotásai. Most szombaton a Le a cipővel című ifjúsági film első felével kezdenek, amely Csukás István Nyár a szigeten című klasszikusából készült, és megtudhatjuk, hogy Palánk, Bádogos, Csepcsányi és a többiek hogyan boldogulnak, és számháborúznak. Utána St. Martin koncertje jön, és megnézhetjük a nemrégiben elhunyt Kállai Ferenc egyik utolsó alakítását is Sándor Pál Noé bárkája című filmben, ahol Garas Dezső és Törőcsik Mari mellett nyújt szívmelengető alakítást.

—-Vasárnap, július 25.—-

Az Incognito a kilencvenes évek táncolható jazz egyik meghatározó zenekara három évtizede szórakoztatja közönségét. Az időről-időre újjáalakuló zenekarban fennállása óta több mint 1500 muzsikus zenélt már, de a Mauríciuszról származó Jean-Paul „Bluey” Maunick állandóságot jelent. Lételemük a folyamatos átalakulás, ezt be is bizonyítják minden egyes koncertjükön, ahol garantált a laza, funk-os, jazz-es szórakozás. Legutóbbi szakmai elismerésük, jelölés az American Smooth Jazz Awards-on. A vendégzenekar harcsa Veronika új formációja a Bin-Jip, amely dalközpontúságát magtartva, a triphop, az elektro és a nu-jazz hatásaitól sem mentes.

Ugyancsak Budapesten, de a Szent István Parkban lesz este hétkor a Cabaret Medrano koncertje. A 2001-ben alakult együttes egyedülállóan összetett zenét játszik. Ebben a balkáni és latin dallamok, tangó és népzene, jazz és sanzon, ballada és rock’n’roll foszlányok keverednek, hogy végül egy sajátos kabaréhangulatban, presszóérzésben egyesüljön az egész cirkuszi kavalkád. Az este minden bizonnyal hallhatjuk az „Ez mind nem volt” és az „Éjszakai járat” című lemezek slágereit.

Az idén a Nyár a Lánchídnál némiképp változott. Napközben komolyzene, világzene és gyermekprogramok sora várja a látogatókat míg este pedig a koncert és koncert. A július elején indult rendezvénysorozaton minden hétvégén, egészen augusztus 15-ig más-más műfajra összpontosítanak. Jelenleg a jazz lesz a központban, de később a világzene, a folk és a könnyűzene kedvelői találnak maguknak való finom falatot. Nem lenne igazi a hangulat a kézművesek portékája és a mutatványosok egész napos produkciói nélkül, ha pedig a nyári hőségben elpilledünk a felállított vendéglátó pavilonok egyikében biztos felfrissülést találunk. A fesztivál hét hétvégéjén a Lánchíd északi oldalán Budapest kulturális életéhez kapcsolódó fotókiállítást tekinthetnek meg. Az arra sétálók a nekik legjobban tetszőre leadhatják a szavazatukat, és ha szerencséjük van, még színházjegyet is nyerhetnek.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, július 23.
22:05
Duna Televízió

Apu boldogsága

Menjek vagy maradjak: Művészetek Völgye vagy A közellenség 1

Az egyedülálló autószerelő, Monty szerény körülmények között él és imádja három lányát. Amikor a bíróság drogdíler exfeleségének ítéli a gyerekeket, Monty kétségbeesett küzdelembe kezd, hogy visszakapja őket.
Egy gyönyörű, okos és nagypályás, ám magányos ügyvédnő, Julia áll mellé segítségül, akit egy alkalmi sofőrmunka során ismer meg. Bár a két ember különbözőbb nem is lehetne, mégis vonzódni kezdenek egymáshoz, s hamarosan úgy érzik, lehet, hogy megtalálták egymásban az igazit. Hogy ez bebizonyosodjon, a párnak össze kell hangolnia a két különböző világot, melyben élnek, és meg kell küzdeniük azokkal, akik el akarják szakítani az apát lányaitól.

Szombat, július 24.
22:40
m1

Szerelmem, Szarajevó

Menjek vagy maradjak: Művészetek Völgye vagy A közellenség 1

Esma egyedül neveli 12 éves lányát Szarajevó Grbavica nevű negyedében. A környék még mindig magán viseli a délszláv háború emlékeit, az emberek még mindig reménykednek abban, hogy halott családtagjaik holtteste egyszer előkerülhet. Az államtól kapott segélyből nehezen tudnak megélni, így Esma kénytelen egy éjszakai bárban munkát vállalni. Az iskolában osztálykirándulást szerveznek és az asszony feltétlenül össze akarja gyűjteni a pénzt, hogy a gyereke is utazhasson. A kamaszlány nem érti, hogy anyja miért nem kéri ki azt a hivatalos igazolást a hatóságoktól, ami bizonyítja, hogy az apja hősi halált halt a háborúban, hiszen akkor jelképes összeget kellene csak fizetniük. Anya és lánya kapcsolata egyre feszültebbé válik és Esma nem tarthatja sokáig titokban az igazságot.

Vasárnap, július 25.
21:00
VIASAT3

A közellenség

Menjek vagy maradjak: Művészetek Völgye vagy A közellenség 1

Mit tehet egy ember az egész világ ellen? És mit tehet egy ember, ha az egész világ összefog ellene? Robert Dean ügyész nem az a fajta, aki ilyen kérdéseken törné a fejét. Végzi a munkáját, szereti a feleségét, neveli két rosszcsont kölykét és azt hiszi, ez mindig így lesz. Pedig valakik figyelni kezdik, valakik vadásznak rá, valakik meg akarják ölni. Egyszer csak – egymástól függetlenül – az Egyesült Államok összes hivatalos és nem hivatalos titkos szervezete a nyomába ered. Ruháiba poloskát varrnak, golyók fütyülnek a füle körül, autók próbálják elgázolni, robbanások próbálják eltörölni a föld színéről. Mindenki célpontjává válik és ő nem tehet mást, menekül, ahogy csak bír. És még azt sem tudja, miért akarják megölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik