Élet-Stílus

Államelnökök lakosztályában jártunk

Juditnak, a Kékszakállú herceg feleségének éreztem magam, ahogy egymás után léptem be a szebbnél szebb lakosztályba a bécsi Imperial Hotelben. Bár a kulcsok, pontosabban a chipkártyák nem az én kezemben voltak, hanem a PR-igazgatóéban, ez mit sem vett el a felfedezés varázsából. Túra az ötcsillagos luxushotelben.

Mi történik akkor, ha Roman Polanski és Ricardo Muti egyszerre érkezik, és mindkettő ugyanazt a lakosztályt akarja? A bécsi Imperial Hotel vezetősége megoldotta ezt a feladványt, és mindkét sztár elégedett volt. Petra Engl-Wurzer, a Starwood Hotels & Resorts PR-igazgatója ezt a sztorit is megosztotta velem, miközben végigjártuk az ötcsillagos szálloda legexkluzívabb – szinte már lakásnak számító – suite-jeit. „Ne ezt fotózza, lesznek még ennél szebbek is” – hangzott egyfolytában Petra szájából, pedig én már a hotel „normális” szobáiba is ámuldozva léptem be.

Jóllehet a Kärntner Ring impozáns épülete – amely eredetileg Fülöp württembergi herceg rezidenciája volt – már 1863 óta áll, azonban csak 10 évvel később, az 1873-as Világkiállítás apropójából kezdett szállodaként működni. Szinte hihetetlen, hogy az Imperial mai hallja valaha egy nyílt belső udvar volt, ahol hintókat, kocsikat hajtottak végig, az építészeti megoldásoknak vélt fali beugrókba pedig egykor lovakat kötöttek ki.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Követségi státusz

A hotelnek már a forgóajtaja egyedülálló, ugyanis megállítható a forgó mechanizmusa (persze nem úgy, ha lefejeljük), így szárnyas ajtóvá lehet kinyitni. Ha pedig államfők, államvendégek érkeznek, akkor a fogadásukra a vörös szőnyeget egészen az utcáig ki lehet görgetni. Attól a pillanattól kezdve, hogy egy külföldi államvendég repülőgépe földet ér a bécsi reptéren, számára az Imperial Hotel exterritoriális területnek számít, azaz területen kívüliség illeti meg őt, akárcsak egy követség esetében. Miután a VIP-vendég távozott a szállodából, addig a pillanatig mindent úgy hagynak a szobájában, amíg a gépe el nem hagyja az osztrák légteret. Mihelyst rendben felszállt, a szálloda kap egy telefonos megerősítést, s egyből indulhat a takarítás és az ágyneműcsere.

A virágeső elmaradt

A műemlékvédelmi épületnek számító hotelnek összesen 138 szobája van, ennek kétharmada suite-ekből áll, amelyhez 24 órás szobaszerviz (pl. vasalás, újságfelhozatal) jár. Többek között ez a plusz is megmutatkozik az árban: míg egy átlagos szoba 390, addig egy juniorlakosztály 1700-3700 euróba kerül egy éjszakára, egy elnöki lakosztályért pedig akár 5 ezer eurót is elkérhetnek. Az viszont nem fordulhat elő, hogy a VIP-vendégek megunnák a suite-eket, hiszen nincs két egyforma: míg az egyikben az oszlopok dominálnak, egy másikban a kék szín, addig egy harmadik lakosztályban még egy galériaszint is ki lett alakítva. Ráadásul a suite-eket össze is lehet nyitni, s ily módon akár egy egész emeletet is „birtokolhat” egy szállóvendég. A kisebb lakosztályokban a testőrök is megszállhatnak, a japán császár azonban az egyik juniorlakosztályban a több száz csomagját helyezte el.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A hotel vezetése jól ismeri a VIP-vendégeik preferenciáit, így már a megérkezésük előtt eleget tudnak tenni a kívánságaiknak (pl. egy államelnök kérésére zongorát helyeztek el a lakosztályában). A PR-igazgató – kérésemre – tovább sztorizgatott. Például az egyik rendszeresen visszatérő arab vendégük egy kiskutyát vett, és azt akarta, hogy az ölebe egy külön ülőhelyet kapjon a repülőgépén, mivel neki még maradni kellett Bécsben, és nem tudott vele hazautazni. A szállodában azt mondták az illetőnek, hogy kicsit nehéz lesz megoldani, hogy a kutyája kísérő nélkül repüljön, mire az arab vendég azt válaszolta: nem kell aggódni, az enyém a légitársaság.

Azért teljesíthetetlen igények is adódnak – tette hozzá Petra. Például az egyik vendég romantikus lánykérésre készült, és azt szerette volna, ha 5 ezer rózsát ledobnak a szálloda legfelső emeletéről. A hatóságok azonban ezt nem engedélyezték, mert akkor le kellett volna zárni az egész Ringet.

Elegáns, de zöld

A lakosztályokhoz nemcsak Wi-Fi és egyénileg szabályozható klíma tartozik, hanem még videomegfigyelő-rendszer is, mivel gyakran államfők (Erzsébet angol királynő, Indira Gandhi, Abdullah jordán király és felesége, Sirikit thaiföldi királyné, Hirohito japán császár, Putyin, Angela Merkel, stb.), vagy éppenséggel hírességek (Michael Jackson, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Karl Lagerfeld, Sharon Stone, stb.) a szállóvendégek. Ottjártamkor is egy VIP-vendéggel büszkélkedett a Hotel Imperial, azonban a személyét diszkréció és biztonsági okok miatt nem fedték fel. Tippem azonban akadt, hiszen éppen akkor koncertezett az osztrák fővárosban Billy Idol.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A Bristol jobban hangzik

Amikor a környezettudatosságra terelem a szót (éppen a fürdőszobai tükörbe épített tévét szemlélve), Petra elégedetten jegyzi meg: a Hotel Imperial igazán zöld hotel. A vízcsapokba önmagukat szabályozó rendszereket építetek be, azaz nem pazarolják a vizet, ezáltal évente 125 ezer kádnyi vizet is megspórolhatnak. Az elhasznált hőt pedig újra energiává tudják alakítani, így évente 10 ezer bécsi háztartásnak megfelelő energiát képesek megtakarítani. Sőt a vendég kérésének megfelelően a törülközők és az ágyneműk mindennapos, felesleges mosásán is spórolnak a hotelben: esténként egy úgynevezett „green kártyát” („zöld kártyát”) tesznek az ágyra, és azt kérik a vendégtől, hogy ha másnap tiszta ágyneműt szeretne, akkor jelezze ezt a kártyájával. A PR-igazgató elmondása szerint a kezdeményezésük nagyon jó visszhangra talált a vendégeik körében.

A hoteltúrán fel-feltűnik, hogy a liftben vagy a folyosókon nem ütközünk szállóvendégekbe, ezért előhozakodom a „mumus” kérdéssel, és a gazdasági válság hatásai felől érdeklődőm. Petra nem titkolja, hogy az Imperial is megérezte a recessziót, ám nem csökkentettek az áraikon. „Aki meg tudja fizetni a 3 ezer eurós lakosztályt, akkor annak most vigyük le 2800 euróra?” – tette fel a költői kérdést. „A kicsi kedvezmény nem oszt, nem szoroz azoknak, akik itt szállnak meg. Nem vittük lejjebb az árakat, ehelyett inkább kedvezményes csomagokat (pl. hétvégére) kínálunk” – hangsúlyozta.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Sokszor azonban nem az ár számít, hanem az imázs – így a válságban éppen a nevük lett a vesztük, a Bristol Hotelnek ugyanis „szerényebben” hangzik a neve. Sokan a szomszédos Bristolba mentek át, nem azért, mert jóval kevesebbe kerül, hanem a név miatt. „Korábbi vendégeink jöttek hozzánk magyarázkodni, mondván „meg tudom engedni magamnak az Imperial árait, azonban a cégemtől éppen most kellett elküldenem 200 alkalmazottat, s hogy néz ki, hogy itt szállok meg? Mi lesz, ha a sajtó meglát?” – mutatott rá Petra, hozzátéve: most azért már érzik a fellendülést, de még jó 2 évre van szükség, amíg a bécsi turizmus helyreáll.

Bár az elnöki lakosztályoknak csupán a látványát élvezhettem, azért a „hoteltúra” végén a marcipánborítású, csokoládés Imperial tortát (amely a szálloda specialitása) a szálloda utcai teraszán majszoltam el. Így legalább pár perc erejéig én is VIP-nek számíthattam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik