Élet-Stílus

Uruguay: az iskolából is lógtak a hősök miatt

Nagy tömeg, számottevő iskolai hiányzás, blokkolt utcák, parlament felett elhúzó vadászgépek: Montevideo hatalmas felfordulással ünnepelte a vb-negyedik uruguayi válogatottat.

Gyalog, motorral, vagy autóval tíz-, egyes becslések szerint százezres nagyságú tömeg köszöntötte a főváros, Montevideo utcáin a világbajnoksáról hazatérő uruguayi futballistákat, akiket mintegy négy órán át szállított egy busz a város különböző részein.

„Köszönjük fiúk az egész uruguayi nép nevében. Megérdemeltétek a sikert, lehetővé tettétek a számunkra, hogy álmodozzunk” – köszöntötte a hősöket José Mujica elnök, mielőtt emlékérmet adott volna át a küldöttség tagjainak.

„Azzal a vággyal indultunk neki a vb-nek, hogy hazahozzuk a trófeát. Közel kerültünk ehhez, de végül nem sikerült. Ugyanakkor sokkal többet kaptunk, mint amit elképzelni mertünk: azt, hogy Uruguayt egységesnek látjuk, az emberek kart-karba öltve kiáltják világgá büszkeségüket, melyet mindannyian átérzünk” – fogalmazott a védő Lugano.

Az uruguayi válogatott, amely 1930-ban és 1950-ben világbajnok, 1970-ben pedig vb-negyedik volt, utolsóként, pótselejtezőn jutott ki a dél-afrikai tornára, ahol Diego Forlán érdemelte ki a dél-afrikai világbajnokság legjobb játékosának járó Aranylabdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik