Élet-Stílus

Vuvuzela és a Jamiroquai búcsúztatta a Soundot

A vébédöntő és a zenekarok vívtak egymással harcot a nézőkért a Balaton Sound utolsó napján. A Volton kulturáltabbak voltak a körülmények, mint a prémiumfesztiválnak nevezett rendezvényen, de az áremeléssel is szinte a tavalyi csúcseredményt hozták a szervezők.

Vasárnap este már jóval kevesebben voltak a Balaton Soundon, mint szombaton, hiába volt az utolsó nap, a többség már szombat délután sátrat bontott. Voltak ugyan, akik szabadságot vettek ki hétfőre is, de a vasárnapi koncertfelhozatal nem volt annyira ígéretes, hogy sokan maradjanak. Különösen, hogy a focivébédöntővel kellett volna megmérkőznie a Soundnak.

Minimalizáltuk vágyainkat

Vasárnap este 9 körül még egyébként úgy nézett ki, hogy a koncertek kontra focivébéből az utóbbi kerül ki győztesen, mivel a bulisátrak teljesen kiürültek, és mindenki a parti kivetítőkön nézte a döntőt. A zenei élményt ezúttal a vuvuzela szolgáltatta, bár most sem szerettük meg.

KÉPGALÉRIA Fotó: Tiszai András

KÉPGALÉRIA Fotó: Tiszai András

A meccsnézés némi csalódást okozott, de nem a spanyol vagy a holland csapat teljesítménye miatt (bár a holland mészárosok is megérnének pár szót). Sokan a szervezést hibáztatták, mások a mellettük állóval veszekedtek, hogy miért nem látnak a közvetítésből semmit. A fesztiválnyi tömegnek egyértelműen kevésnek bizonyultak a kivetítők.

Azt már beletörődve fogadtuk, hogy állva kell végignézni az egészet ahelyett, hogy a parton ülve sörözhettünk volna. Vágyainkat minimalizálva örültünk, ha az előttünk álló feje és a mellette lévő könyöke közt egyáltalán beláttuk valamelyik gólhelyzetet.

KÉPGALÉRIA Fotó: Tiszai András

KÉPGALÉRIA Fotó: Tiszai András

A nézők figyelmét megosztva a nagyszínpadon a 2manydjs mégiscsak belekezdett a műsorba, noha a szervezők azt ígérték, hogy csak az első három szám fog belenyúlni a vb-döntőbe. Az őrült animációk között a kivetítőn – hogy azért a rajongóik se maradjanak le a döntőről – , néha bevágtak a meccsből is egy-egy részletet. Kissé bizarrul mindez úgy nézett ki, hogy egy férfi rajzfilmfigura (amelynek csinos melle és bikinije volt) ritmusra vonaglott a vb-döntő képeivel. Nekünk ez már bonyolult volt, így visszamentünk a partra, hátha látunk valamit a döntőből.

Több, mint reklámzene

Nagyobb szerencsénk ott sem volt. Noha nem szerettük volna lekésni a végeredményt, a Jamiroquai koncertje már javában tartott, holott a szervezők azt ígérték, hogy senki nem marad le semmiről, az együttes csak a döntő után kezd. A meccs hosszabbítását valószínűleg nem kalkulálták bele a dologba, mert félig telt nézőtérrel ugyan, de elkezdték a show-t.

A rajongók így sztereóban kapták a színpad előtt sikoltozó lányok és a focimeccsen drukkoló tömeg közös műsorát. A Virtual Insanity alatt már véget ért a meccs, a tömeg ekkor beözönlött a partról. Döbbenten nézték Jay Kay tollas fejdíszét, amiben úgy festett, mint egy igazi indián. Bár híres a különleges kalapjairól, sapkáiról, erre nem voltunk felkészülve, talán a Dynamite borítóján jelent meg valami ilyesmiben.

KÉPGALÉRIA Fotó: Tiszai András

KÉPGALÉRIA Fotó: Tiszai András

Jött aztán a Cosmic Girl és már annak is örültünk, hogy hallunk végre mást is, mint a K&H-reklámból jól ismert zenét, az unalomig ismételt Canned Heatet.

A koncert számunkra mégis olyan volt, mintha ugyanazt az egy számot hallgattuk volna végig, csak változó tempóban. Jamiroquai, bár tíz éve még előremutató volt, és most sem mondhatjuk, hogy nem volt profi, de azért a vasárnapi Balaton Sound méltó zárásaként el tudtunk volna képzelni karizmatikusabb előadót is.

Prémiumár, egyenruha és profit

Jay Kay-jel persze nem ért véget az éjjel, a többség kihasználta az utolsó estét és reggel 7-ig bulizott. Ami azért szép teljesítmény. Bár a Balaton Soundra már csak a zenei stílusa miatt is jellemző a sok, kimeríthetetlen energiájú „pörgős” Duracell-nyuszi, akik látszólag sosem merülnek le, a földi halandókat mégis rendesen lefárasztja a fesztivál.

Láttunk mondjuk menő, drága kiegészítőket, de az egyenruha mintha a napszemüveg és a kalap lett volna – lányoknál bikinivel – még az
éjjeli sötétben és hidegben is.

A rendezvény körülményeit a Volttal összehasonlítva, azt kell mondanunk, hogy kevésbé kulturáltak annak ellenére, hogy sokan azt mondták, hogy ez a „felső réteg” prémiumfesztiválja. Ez azonban leginkább csak a fellépőkre és az árakra volt igaz.

Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a Heineken Balaton Sound főszervezői sikeresnek értékelték az idei eseményt, hiszen annak ellenére, hogy az elhúzódó válság hatására kevesebbet költenek az emberek szórakozásra, a látogatószám megközelítette a tavalyi csúcsot. Magyarország leglátogatottabb vidéki eseményére itthonról és külföldről 88 ezren utaztak Zamárdiba.

Idén azonban mindenféle áremelés volt. Egyrészt a zenekarok is jobban megnyomták a ceruzájukat, de a fesztivál napijegye is 3000 forinttal drágább lett. Ezt az áremelést pedig az előbbi csak némiképp indokolhatja. Mivel a fesztivál befogadóképességét megnövelték, a szombati hihetetlen tömeggel számolva a szervezők biztosan nem jártak rosszul. Így mindent összevetve, aki jól akarta érezni magát, és beleillett az ízlésvilágába a Pet Shop Boys, a Chemical Brothers, David Guetta és a Jamiroquai, az sem panaszkodhatott.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik