Élet-Stílus

Müller majdnem mindent vitt

A német válogatott üdvöskéje, Thomas Müller a legjobb fiatal játékosnak kijáró díj mellett a gólkirályi címet is beseperte, mivel öt gólja mellett három gólpasszt is kiosztott a társaknak.

A mindössze 20 esztendős támadó teljesítménye megsüvegelendő, pláne azért, mert neves riválisok ellen érte el az ötöst: az ausztrálok elleni találatot követően Anglia ellen duplázott, Argentína és Uruguay ellen ő szerzett vezetést. Góljai közül egyet szerzett fejjel, míg legtöbbször – névrokonára, Gerd Müllerre emlékeztető módon – a tizenhatoson belül volt eredményes. Jó helyre került az aranycipő.

A Bayern München futballistája hat meccsen szerzett öt gólja mellett három alkalommal jeleskedett kiszolgálóként, s ezzel előzte meg riválisait, az uruguayi Diego Forlánt, a holland Wesley Sneijdert és a spanyol David Villát.

A torna legjobb fiataljának kijáró díjnál már akkor eldőlt elsősége, amikor kiderült, hogy a FIFA a ghánai Andre Ayewt és a mexikói Giovanni dos Santost nevezi – riválisaival ellentétben Müller mindvégig versenyben volt, bár a spanyolok elleni elődöntőt két sárgalapja miatt kihagyta.

Müller rendkívül hatékony volt a kapu előtt - négy lövés, négy gól, egy fejes, egy gól (MTI/EPA)

Müller rendkívül hatékony volt a kapu előtt – négy lövés, négy gól, egy fejes, egy gól (MTI/EPA)

Müller felemelkedése pláne annak tükrében elképesztő, hogy egy éve még a Bayern tartalékjaival készült a következő idényre. A holland Louis van Gaal érkezése viszont megnyitotta előtte az utat, s a támadó élt a lehetőséggel, hisz rutinosabb válogatottbeli társait – Miroslav Klosét és Mario Gomezt – a müncheni csapatból kiszorítva a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is remekelt.

Joachim Löw május 6-án a 27 fős keretbe nevezte; a játékos „túlélte” a két szűkítési szakaszt, s meghálálta a bizalmat. Uruguay ellen nyolcadszor öltötte magára a válogatott mezt, öt gólnál jár, valamennyit a világbajnokságon szerezte.

Müller két címével a Nationalelf megismételte négy évvel korábbi teljesítményét. 2006-ban a bronzérem mellett Lukas Podolski lett a torna fiatal játékosa és Klose volt a gólkirály – idén Müller mindkét címet megörökölte, a bronzéremmel együtt.

az eddigi vb-k gólkirályai

A világbajnokságok történetében még soha senkinek sem sikerült kétszer megszereznie a gólkirályi címet. Az viszont harmadszor fordult elő, hogy az élen holtverseny alakult ki, legutóbb erre 1994-ben volt példa. Ezúttal négy futballista, az uruguayi Diego Forlán, a német Thomas Müller, a holland Wesley Sneijder és a spanyol David Villa végzett az élen 5-5 találattal, a legutóbbi aranycipős Miroslav Klose négy góllal zárt mögöttük. Kétszer magyar gólkirálya is volt a vb-knek: 1954-ben Kocsis Sándor 11, míg 1962-ben – további öt játékossal holtversenyben – Albert Flórián 4 találattal végzett az élen.

Az eddigi labdarúgó-világbajnokságok gólkirályai
1930: Guillermo Stabile (argentin) 8
1934: Oldrich Nejedly (csehszlovák) 5
1938: Leonidas (brazil) 8
1950: Ademir (brazil) 9
1954: KOCSIS SÁNDOR 11
1958: Just Fontaine (francia) 13
1962: ALBERT FLÓRIÁN, Garrincha (brazil), Vava (brazil), Valentyin Ivanov (szovjet), Drazen Jerkovics (jugoszláv), Leonel Sanchez (chilei) 4-4
1966: Eusebio (portugál) 9
1970: Gerd Müller (nyugatnémet) 10
1974: Grzegorz Lato (lengyel) 7
1978: Mario Kempes (argentin) 6
1982: Paolo Rossi (olasz) 6
1986: Gary Lineker (angol) 6
1990: Salvatore Schillacci (olasz) 6
1994: Oleg Szalenko (orosz), Hriszto Sztoicskov (bolgár) 6-6
1998: Davor Suker (horvát) 6
2002: Ronaldo (brazil) 8
2006: Miroslav Klose (német) 5
2010: Diego Forlán (uruguayi), Thomas Müller (német), Wesley Sneijder (holland), David Villa (spanyol) 5-5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik