Élet-Stílus

Függőségből gyógyul az, aki szakított

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 07. 12. 13:31

Amerikai kutatók olyan szélsőséges, szakítás utáni reakciókra próbálnak elfogadható magyarázatot adni, mint az ex zaklatása, a gyilkosság és az öngyilkosság.
Korábban a témában:

A kutatás végeredményét a Journal of Neurophysiology című szaklapban hozták nyilvánosságra. A kutatók tanulmányukban azt állítják, hogy a szakítás, illetve a szeretett személy elutasítása éppen azokat az agyi területeket stimulálják, amelyek a jutalmazást és a függőséget irányítják. Nem véletlen, hogy egy hosszú kapcsolat utáni szakítás komolyan megrázhatja egyik, másik vagy akár mindkét felet is: a kutatók a kapcsolatot egyfajta függőségként kezelik, melytől szakítás után sok időbe telik teljesen megszabadulni.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a volt kedves képének látványa az agyban a romantikus érzésekkel, a függőséggel, a jutalmazással és a fizikai fájdalommal, szorongással kapcsolatos agyterületeket aktivizálja. Nem véletlen, hogy a frissen szakított partnerekben a szeretett személy akár egyetlen képe is heves reakciót képes kiváltani. A kutatók ezzel együtt arra is rámutatnak, hogy ahogy telik az idő, egyre kisebb az aktivitás, ami azt jelenti, hogy valakiből kiszeretni egy nehéz tanulási folyamat eredménye.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.