Élet-Stílus

Vb-2010 – Méltósággal búcsúzott a jövő csapata

A csapat kiválóan teljesített, Németország megtalálta a jövő csapatát.

A német válogatott évtizedek óta nem rendelkezett olyan tehetségekkel, mint most – vélekedtek a szakértők, kiemelve mindenekelőtt a világbajnokság fiatal felfedezettjének címére esélyes, összesen 5 gólt szerzett Thomas Müllert, a középpályán ragyogóan irányító és a hírek szerint már a Barcelona által is megkörnyékezett Mesut Özilt, a sérült csapatkapitányt, Michael Ballackot kiválóan helyettesítő Sami Khedirát, a kapus Manuel Neuert és mindenekelőtt a 26 évével hozzájuk képest már-már középkorúnak számító Bastian Schweinsteigert, valamint az ideiglenes kapitány Philipp Lahmot.

Mindez nem utolsósorban az edző, az 50 éves Joachim Löw érdeme – hangsúlyozták a német lapok, amelyek ismételten a szövetségi kapitány érdemének tudták be azt is, hogy a válogatott korábbi oszlopai, köztük elsősorban Lukas Podolski és Miroslav Klose megint rátalált korábbi önmagára, sőt az utóbbi a világbajnokságok történetének góllövő listáját vezető brazil Ronaldót is beérhette volna, ha influenzás megbetegedése nem akadályozta volna abban, hogy szombat este Port Elizabethben Uruguay ellen pályára lépjen.

A kommentárok szerint ez a csapat nem csupán minden idők egyik legfiatalabb és legtöbb tehetségből álló német válogatottja volt, de erényének számított a sok átadásos, olykor szemet gyönyörködtető, taktikus játék, a hagyományos német labdarúgás valóságos megreformálása, továbbá az a szellem, amelyhez hasonlóról német válogatott régóta nem tett tanúbizonyságot. Ez pedig az egymásért való játék, egymás segítése, buzdítása volt. A fiatalok nemcsak tehetségüket, de bátorságukat és akaraterejüket, erkölcsi tartásukat is bizonyították azzal, hogy a csoportmérkőzésen Szerbiától elszenvedett vereség után is képesek voltak talpra állni, és történelminek minősített győzelmeket aratni a világ legjobbjai között nyilvántartott Anglia és Argentína ellen.

Ugyanebből a megközelítésből értékelték az újságok a harmadik hely megszerzését is, emlékeztetve arra, hogy az elődöntőben Spanyolországtól – megérdemelten – elszenvedett vereség után az elkeseredett fiatalok a “padlóra kerültek”, de képesek voltak ismét talpra állni, küzdeni, győzni akarni és 2:1-es urugayi vezetés után megfordítani a mérkőzést. “Ez a csapat emelt fővel, méltósággal búcsúzott Dél-Afrikától, és Németország büszke lehet válogatottjára” – hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

A lapok, illetve a szakértők szerint a legfőbb feladat most annak biztosítása, hogy a Löw-legénység a megkezdett úton haladjon tovább. Ehhez azonban nemcsak a csapatot kell együtt tartani, sőt természetesen még tovább erősíteni, hanem Joachim Löwöt is maradásra kell bírni. A szövetségi kapitány ugyanis egyelőre még nem nyilatkozott jövőbeni szándékait illetően, a szombat esti mérkőzés után csak annyit mondott, hogy az elmúlt hetek rendkívül kemény munkája után most néhány napos gondolkodási időre van szüksége. A sikeres világbajnoki szereplés, a “jövő csapatában” rejlő lehetőségek, a játékosok – és a legtekintélyesebb szakértők – Löwhöz való ragaszkodása azt valószínűsíti, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány készíti fel Németország válogatottját a 2012-es, ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságra, egyelőre azonban még minden nyitott. Mindenesetre Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke egy vasárnapi interjúban azt hangsúlyozta: mindent elkövet, hogy Löwöt maradásra bírja.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik