Élet-Stílus

Mit együnk a döntőhöz: holland húsgolyó vagy spanyol tapas

Miután az olasz pizza, az argentin faina, a brazil coxinha kiesett, a döntőre olyan falatnyi ételekkel drukkolhatunk, amely a két ország gasztronómiai hagyományainak a leginkább megfelel.

Hajrá spanyol tapas!

A gasztrokultúrában a spanyol tapas külön világot jelent, ahogyan az orosz zákuszka is. Itt a szokásos előétel-főétel-desszert skatulyából ki lehet törni, és egész más logika alapján lehet étkezni. Megfordul ugyanis a logika, és nem a menühöz választunk valamilyen italt, hanem az italhoz a falatokat. Míg az oroszoknál a vodkához szagolják a rozskenyeret és harapnak az füstölt tokba és az uborkába, addig a spanyolok a borozgatásukhoz rendelnek a tapasbárjaikban pár kistányérnyi apró falatot.

Bár több változat él arra, hogy hogyan jött létre az ételtípus, az egyik legvalószínűbb, hogy a spanyolul fedőt jelentő tapa az andaluz sherrykortyolók azon szokásából ered, hogy két korty között a poharukat a muslicák elől egy szelet kenyérkével, vagy sonkaszelettel takarták le.

A tapasok nagy többsége valamilyen konzervált spanyol finomságból, eltett olajbogyóból, halból, tenger finomságaiból, sült paprikából készül. Gyakran sütnek forró olajban bundázott tintahalkarikákat, húsfalatkákat, de még a sült krumpli és a háromszögűre vágott sonkás sajtos tószt is a klasszikus fogások közé tartozik. Pár szelet Serrano sonkával, Chorizo kolbásszal, és néhány szelet paradicsomos pirított kenyérszelettel máris tapast burkolhatunk a meccs közben, de ha meg akarjuk adni a módját, akkor legalább ötféle falatkákkal készüljünk. Mi most az egyik legnépszerűbb fogást ajánljuk.

Bundában sült tintahalkarikák

Hozzávalók

1 kg tintahalkarika, 50 dkg liszt, 3 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda, egy zacskó sütőpor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, fél citrom

A sült tintahalkarikákat tésztabundában sülnek meg. A könnyű és ropogós tésztánál igen fontos, hogy hideg legyen, így a tészta kevergetése közben végig jégkockákat kell beledobálni. A tésztát magas keményítőtartalmú lisztből készítjük, de lehet finomliszttel is kikeverni. Ehhez adjuk a magas szénsavtartalmú ásványvizet, egy zacskó sütőport, és egy kemény habbá vert tojásfehérjét. Ha a fehérjét beleforgattuk, akkor gyorsan el kell kezdeni a sütést is.

Mit együnk a döntőhöz: holland húsgolyó vagy spanyol tapas 1

Húzz bele holland húsgolyó!

Hollandiában a legnépszerűbb étel a holland húsgolyó. Annyira kedvelt, hogy szerdánként húsgolyó-napot tartanak és a hentes kedvezményes áron adja a darált marhahúst. A holland meccs napján mi is tarthatunk húsgolyó napot. Bár ahány ház annyi szokás, mi most egy klasszikus receptet ajánlunk:

hozzávalók

30 dkg darált marhahús, 20 dkg főtt sonka, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 3 tojás, 10 dkg Gauda sajt, 2,5 dl tej, 2 evőkanál vaj, 15 dkg zsemlemorzsa, 5 evőkanál liszt, egy csokor petrezselyem, csipet só, fehérbors, kakukkfű, szerecsendió

A hagymát nagyon apróra vágjuk, és egy evőkanál vajon üvegesre pirítjuk, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Folyamatos kavarás mellett, meghintjük egy kevés lisztel, majd két perc sütés után felöntjük tejjel és egy kevés vízzel, majd felforraljuk. Félretesszük, miután kihűlt, hozzáadunk egy felvert tojást, jól elkeverjük.

Mit együnk a döntőhöz: holland húsgolyó vagy spanyol tapas 2

Most a darált marhahúst olajon megsütjük, majd a reszelt répát és kakukkfüvet is hozzáadjuk és még egy rövid ideig együtt pároljuk. A sonkát nagyon apróra vágjuk és összekeverjük a reszelt Gauda sajttal. Ezután a darált húshoz, és a sonkás krémhez keverjük az egészet, majd jól összedolgozzuk. A masszát egy órára a hűtőbe rakjuk.

Nagyobb, nagyjából 100 grammos golyókat formálunk a masszából, és először zsemlemorzsába hempergetjük, majd belemártjuk a maradék két tojással felvert tejbe, és utána megint zsemlemorzsába forgatjuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy órára.

A golyókat kisüthetjük olajsütőben 180 fokon, vagy egy serpenyőben, vajban lassú tűzön, amíg aranybarna nem lesz. Figyeljünk rá, hogy minden oldaluk megpiruljon, majd papír törlőkendőn csöpögtessük le a felesleges zsiradékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik