Élet-Stílus

Van, akinek mindene a csoki

Kevesen tudják, hogy a dohányzáshoz és az alkoholhoz hasonlóan, a csokoládé is képes valódi, fizikai függőséget kialakítani.

A csokievés során endorfinok szabadulnak fel a testben és ha ezek a boldogsághormonok kiürülnek a szervezetben, akkor a test sóvárogni kezd a jó hangulat, így az újabb adag édesség után – olvasható a WellnessCafé.hu-n. A csokifüggőkre, akárcsak a többi függőre jellemző, hogy bizonyos napszakokban ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy megegyenek néhány kocka csokoládét, rosszkedvűek és idegesek lesznek, ha nem jutnak hozzá a „napi adaghoz”, ráadásul a problémák megoldását is az édességtől remélik.

Annak, hogy miért alakul ki a csokoládéfüggőség, számos lelki oka lehet: érzelmi problémák, éhség, unalom. A függőségek többségéhez hasonlóan a felismerés és az okok tisztázása után, csak az akaraterőn múlik az, hogy meg lehet-e szabadulni tőle. Ráadásul ennél a függőségnél – hacsak nem áll fenn orvosi vészhelyzet lehetősége, mint allergia, vagy az összetevőkre való érzékenység – nem is kell teljesen lemondani az élvezetről, csupán kontrollálni kell a sóvárgást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik