Élet-Stílus

Szilveszter éjszaka alábbhagy a fogamzásgátlás

Noha Franciaországban tavaszi baby-boom már nincs, úgy tűnik, a legtöbb gyerek szilveszter éjjelén fogan meg.

Csütörtökön hozta nyilvánosságra tanulmányát a francia Demográfiai Tanulmányok Országos Intézete. Ebből kiderült, hogy vége annak a tendenciának, miszerint a francia nők többségben az év első felében hozzák világra gyermeküket. Az utóbbi öt évben a kutatók nem tudtak a születések szempontjából egy csúcsponti szakaszt kijelölni.

A korábbi tavaszi baby-boomot a szakértők sokáig a szülők júliusi-augusztusi nyaralásának mellékhatásaként magyarázták. A franciák a szabadságolási szokásaikon azóta sem változtattak: minden évben július 15. és augusztus 31. között veszik ki az éves szabadságukat, de ez a születési görbéken már nem látszik.

Tovább bonyolítja a születés időpontját az, hogy ma már a legtöbben tervezik a gyermekáldást, a legtöbb nő, ha választhatna az év első felében szülne, ám sokszor az eredetileg tervezett babák egy része csak ősszel jön a világra. Ám ennél még egy számmal prózaibb oka is lehet annak, hogy sokan szeptember 24-25-én szülnek: pontosan ekkorra telik el egy átlagos terhességnyi idő szilveszter éjszakája után. A kutatást vezető Arnaud Régnier-Loilier elmondta, hogy bár pontos adataik erre vonatkozólag nincsenek, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a fogamzásgátlási fegyelem ezen az éjszakán alábbhagy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik