Élet-Stílus

Schmitt Pál a Bikavért méltatta

Schmitt Pál köztársasági elnökként mindenhol a magyar emberek szorgalmát dicsérő jó magyar bor és a jó magyar termékek hírnevét kívánja hirdetni.

Minderről akkor szólt, amikor ma Egerben megnyitotta a Egri Bikavér Ünnepét. Mint elmondta, nincs magyar ember, aki egy egri meghívásnak ellent tudna állni, hiszen Eger minden magyar embernek a szíve csücske, a történelem és a hősiesség városa. Schmitt Pált egyébként tavaly az egri bor nagykövetévé avatták. Éppen ezért európai parlamenti képviselőként mindig egri borral kínálta a vendégeit – mondta.

Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy az Országgyűlés következő elnöke is kötelességének tartja, hogy hirdesse a jó magyar bor minőségét. Végül bejelentette, hogy egri látogatása alkalmából egy vancouveri olimpiai fáklyát adományoz az egri sportmúzeumnak.

Habis László Eger polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél évtizedben az egri bikavérünnep a nyár egyik meghatározó rendezvényévé vált. „Fontos minden egrinek és minden magyarnak, különösen az idén, ugyanis 2010-et a Bor évévé nyilvánította a város önkormányzata” – tette hozzá az önkormányzati vezető.

A háromnapos rendezvény megnyitóján az Egri Hegyközség vezetői átadták „a 2010-es év egri bortermelője” és „a 2010-es év egri szőlőtermelője” díjakat. A legjobb bortermelőnek járó elismerést Bolyki János vehette át, míg a szőlőtermelőként Thummerer Vilmost díjazta a zsűri.

A borgasztronómiai fesztivál keretében a város központjában a Dobó téren felállított sátrakban 30 féle egri bikavért kínálnak a szervezők, a velük harmonizáló ételeket a legjobb egri éttermek szolgálják fel. Emellett színes kulturális program várja a fesztiválra látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik