Élet-Stílus

Löw marad a német kapitány

A világbajnokságon mutatott, s az elvárásokat felülmúló teljesítmény következtében a német szövetség (DFB) felújítja a tárgyalásokat: Joachim Löw alighanem megtarthatja posztját.

Pénteken a Bild arról számolt be, hogy a Jürgen Klinsmannt 2006 nyarán váltó – de sokak szerint a csapat taktikájáért már korábban is felelős – ötven esztendős szakembernek június 30-án lejárt a szerződése, de a szövetség szeretné újra kezdeni a korábban megszakadt tárgyalásokat.

Löw 2008-ban Európa-bajnoki döntőig vezette a Nationalelfet, míg a dél-afrikai világbajnokságon az elődöntőben elszenvedett vereség ellenére remek csapatot „mutatott meg a világnak”. Löw és a DFB között tavasszal futott zátonyra a párbeszéd, a felek az anyagiakat tekintve sem tudtak megegyezni, de ami még fontosabb – Löw növelni szerette volna hatáskörét.

A szövetségi kapitány ugyanis szerette volna elérni, hogy az U21-esekre is kiterjedjen a befolyása, ám ezt ekkor Theo Zwanziger elnök megvétózta. A német futball első embere azóta meggondolta magát, így július 30-án várhatóan alákanyarítja Löw kontraktusának meghosszabbítását.

Minden idők egyik legeredményesebb német kapitányaként az 55 mérkőzésen 38 győzelmet arató Löw 2012-ig biztosan maradhatna a helyén. A szakember azonban stábja véleményét is kikéri a szerződéssel kapcsolatban, így például Oliver Bierhoff csapatmenedzseren is múlhat a kapitányi pozíció sorsa. Amennyiben a stáb elégedett, a kapitány asztalhoz ül a szövetség vezetőivel.

Löw marad a német kapitány 1

Löw szerződés-hosszabbítása igencsak kellemetlenül érintheti a DFB technikai igazgatóját, Matthias Sammert. Az 1996-os aranylabdást sokan Löw potenciális utódjának tartották, emellett ő felelt a korosztályos válogatottaknál folyó szakmai munkáért is. Sokan a Dortmunddal 2002-ben bajnoki címet szerző Sammernek tulajdonítják a német utánpótlási rendszer reformját, tény, hogy a korábban kezdődő projekt az ő 2006-os érkezését követően gyorsult fel.

A Sammer és Bierhoff közötti hagyományosan rossz viszony – a két egykori klasszis már az 1996-os Európa-bajnokságon is rosszban volt – következtében az igazgató és a kapitány sem eszik egymás tenyeréből, Sammer például Dél-Afrikába sem tartott a válogatottal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik