Élet-Stílus

Súlyos asztmáért felel a penész

A penész szinte bárhol felütheti a fejét, ráadásul amerikai kutatók szerint bizonyos fajtái súlyosan felerősítik az asztma tüneteit.

A penészgomba mindenütt jelen van, ha akarjuk, ha nem: penészedés viszont csak ott alakul ki, ahol a páratartalom három napon keresztül folyamatosan meghaladja a 75%-ot. Azonban nemcsak a visszataszító látvány miatt érdemes megszabadulni tőle mielőbb, ugyanis amerikai kutatók most arra találtak bizonyítékot, hogy a környezetben található penész és a kitináz gén egyes változatai annyira súlyosbítják az asztmás tüneteket, hogy kórházi ellátásra van szükség.

A kutatók 5-12 éves gyerekek adatait vizsgálták, otthonaikat pedig az ott fellelhető penész mennyisége alapján sorolták be. Az 1 gramm háztartási porban 25 ezer penészkolóniánál is több soknak számít egy kis lakásban: az ilyen nagy koncentrációjú penész kapcsolatban lehet a súlyos asztmás rohamokkal.

Érdemes tehát kordában tartani a penészt úgy, hogy szabályozzuk az otthon páratartalmát. Fontos a gyakori szellőztetés is, hogy a lakásban felgyülemlett pára kiszellőzhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik