Élet-Stílus

FN-szakértő: miért szerepeltek le a sztárok?

A világ három legjobbnak mondott labdarúgója, Wayne Rooney, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo nem hagyott mély nyomokat a szurkolókban a vb-szereplésével. A miértre Détári Lajossal együtt kerestük választ.

„Egyértelmű választ nem lehet adni arra felvetésre, miért szerepeltek gyengébben a sztárok, hiszen számtalan összetevője lehet, hogy nem tudták azt a teljesítményt nyújtani, amit a klubcsapataikban megszoktunk, amit vártunk tőlük” – kezdte Détári.

A Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney hármas az előző szezonban összesen 114 gólt szerzett, ugyanakkor a vb-n hármójuknak mindössze egy gólt sikerült bepréselniük 13 mérkőzés alatt. Azt az egyet egyébként Cristiano Ronaldo szerezte, ráadásul az észak-koraiaknak lőtt találatában az ellen tétován kimozduló kapusának és a szerencsének talán nagyobb szerepe van, mint magának a Real Madrid klasszisának.

Ronaldo és Rooney csak árnyéka volt önmagának (MTI/EPA)

Ronaldo és Rooney csak árnyéka volt önmagának (MTI/EPA)

Ronaldo teljesítményét ezek után gól és más semmi címszó alatt foglalhatjuk össze. A portugál támadó tompának tűnt a vb alatt, lövései és cselei sem jöttek össze, a szokottnál körülményesebb és lassabb volt. Rooney meg pestiesen szólva semmilyen sem volt, már-már sajnálatra méltó erőlködésére persze mentség lehet, hogy a szezon utolsó részében sérüléssel bajlódott. A mögöttünk hagyott szezonban 47-szer eredményes, Dél-Afrikában viszont vaktölténnyel lövöldöző Messi próbálkozott, igyekezett, de játéka legfeljebb nyomokban emlékeztetett arra, amelyre hétről-hétre képes a Barcelonában.

Közös pont, hogy a dinamika, valamint a lendület valamennyiükből hiányzott.

Messivel egyébként Détári még elégedett volt: „Nem értek egyet azzal, hogy Messi leszerepelt a vb-n, megítélésem szerint nem játszott rosszul, sokat vállalt, igyekezett fazont adni a csapatának, bátran vállalkozott is, de nem volt szerencséje. Messit amúgy is ismerik, a védők külön felkészültek belőle, és ez sem könnyítette meg a dolgát”.

Ronaldo kapcsán megjegyezte, hogy portugál válogatott csapatként nem túl erős, hiába van a soraiban sok ügyes játékos, közülük senki sem tudott kitűnni. Détári Rooney gyengélkedését pedig főleg sérüléseinek tudja be. A korábbi világválogatott futballista ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy nevezettek fejben vagy éppen lelkileg nem tudtak megbirkózni azzal a teherrel, amit a vezér szerepének beöltése jelentett, hiszen – fűzte hozzá Détári Lajos – ehhez a klubcsapataikban már réges-régen hozzászokhattak.

Messi a németek elleni zakó után elsírta magát (MTI/EPA)

Messi a németek elleni zakó után elsírta magát (MTI/EPA)

„Elsősorban a fizikai fáradság okolható a gyengébb teljesítményért, hiszen ezek a sztárok úgy érkeztek meg Dél-Afrikába, hogy előtte ötven-hatvan meccset lejátszottak, és ez borzasztóan nagy szám. Az sem mindegy persze, hogy Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney más rendszerben, más csapattársakkal futballozik a klubjában. Messi például nagyszerű társak mellett könnyebben villog Barcelonában, ott azért akad még néhány olyan klasszis játékos, aki leköti a védők figyelmét, Messinek így van területe a kibontakozáshoz, ellenben a németek olykor hárman vették körbe, ha labdához jutott.”

Diego Maradona argentin szövetségi kapitány állítja, Messi az öltőzőben elsírta magát, s ebből is látszik, mindent megtett a csapatért, ami erejéből tellett – ez így is van…

…csak az erő volt kevés.

LIONEL MESSI
(szezonban elért gólok száma: 47)

Pályán töltött perc: 450
Gól: 0
Lövés/fejes (16-on belülről, illetve kívülről): 30 (8, 22)
Kaput eltaláló lövés/fejes: 15
Szabálytalanság ellene: 15
Passzok száma: 337
Passzok jó helyre: 72%

CRISTIANO RONALDO
(a szezonban elért gólok száma: 33)

Pályán töltött perc: 360
Gól: 1
Lövés/fejes (16-on belülről, illetve kívülről): 21 (2, 19)
Kaput eltaláló lövés/fejes: 9
Szabálytalanság ellene: 8
Passzok száma: 140
Passzok jó helyre: 60%

WAYNE RONNEY
(a szezonban elért gólok száma: 34)

Pályán töltött perc: 342
Gól: 0
Lövés/fejes (16-on belülről, illetve kívülről): 13 (5, 8)
Kaput eltaláló lövés/fejes: 6
Szabálytalanság ellene: 5
Passzok száma: 151
Passzok jó helyre: 62%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik