Élet-Stílus

Csányi kezében a magyar foci

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének választották Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját.

A keddi rendkívüli küldöttgyűlés egyetlen lényegi napirendi pontja a milliárdos üzletember elnökké választása, és az általa delegált testület tagjainak elfogadása volt. Ehhez a szövetség alapszabályát is módosították. A 102 küldöttből 89 jelent meg a közgyűlésen, s az elnökválasztás során az egyetlen jelöltként induló, 57 éves üzletembert 82 küldött támogatta. Senki nem voksolt nemmel, illetve senki nem tartózkodott, azaz heten nem szavaztak.

Az elnök emberei

Az új elnök Csányi hat képviselőt delegált az elnökségbe: Vizi. E. Szilveszter akadémikust, az MTA korábbi elnökét, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék korábbi elnökét, Bánki Eriket, a parlament sport- és turizmus bizottságának fideszes elnökét, Berzi Sándort, a Videoton FC ügyvezetőjét, az MLSZ korábbi főtitkárát, Anthony Radevet, a McKinsey Company partnerét és Borbély Zoltánt, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjét.

Csányi kifejezett kérése volt az elnöki poszt elvállalása kapcsán az is, hogy a közgyűlésig a profik és az amatőrök is állapodjanak meg egy-egy az elnökségbe delegálandó jelöltben.

Nemes Ferenc ügyvezető elnök és Csányi Sándor (mti)

Nemes Ferenc ügyvezető elnök és Csányi Sándor (MTI)

Előbbieknek Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC tulajdonosa lett a az elnökségi tag, ugyanakkor az amatőröknél csak nehezen született egyezség. Nemes Ferenc korábbi MLSZ-alelnök és Orell Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke ugyan visszalépett a jelöltségtől, de Helmeczy László szintén korábbi alelnök és Dankó Béla, a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke közül egyik sem tett hasonló lépést.

Ekkor egy küldött azt javasolta, hogy az amatőrök üljenek össze és válasszák ki közös jelöltjüket. Nemes, mint levezető elnök ezt azonnal a feltétellel engedélyezte és rendelt el tíz perc szünetet, hogy a kisebbségben maradó jelölt visszalép, ezt Dankó és Helmeczy is elfogadta. Ennek ellenére végül egyik sem lépett vissza, így nyílt helyett titkos szavazást kellett tartani, s végül Dankó nyert.

Marad Koeman?

A bankvezér feltételeinek nyomán az is tudható, megváltozik az MLSZ elnökségének hatásköre is, a testület dönt a jövőben a szövetségi kapitány, a sportigazgató és a nemzetközi igazgató mellett a megyei szövetségek vezetőinek kinevezéséről, valamint visszahívásáról.
További változás, hogy a megyei amatőrszövetségek az eddig önálló megyei szövetségek helyett szervezeti egységekként működnek tovább, munkájukat igazgatók irányítják, a rendszer működését pedig a főtitkár felügyeli majd.

Megszűnik a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség is, így 102-ről 100-ra csökken a küldöttek száma. Az elnökség létszáma pedig ehhez kapcsolódóan 15-ről 9-re módosul.

Az MLSZ korábbi elnöke, Kisteleki István – decemberi bejelentésének megfelelően – négy év után a február 27-i rendkívüli közgyűlésen lemondott, ezt követően Nemes Ferenc általános alelnök irányította a szervezetet. Nemes április 28-án jelentette be, hogy Csányi elfogadta az MLSZ felkérését az elnöki posztra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik