Élet-Stílus

Brutális hőség Amerikában

Az Egyesült államokban 1880 óta nem volt olyan meleg az év első öt hónapja, mint idén - állítja az amerikai éghajlati adatok országos központja (NCDC).

A föld és az óceánok kombinált átlagos felszíni hőmérséklete januártól májusig 0,68 Celsius-fokkal haladta meg a XX. századi átlagot – pontosította a meteorológiai intézet. Különösen március, április és május hónapokban kúszott fel korábban soha nem tapasztalt értékekig a hőmérők higanyszála. A föld és az óceánok kombinált átlagos felszíni hőmérséklete ebben az időszakban 14,4 Celsius-fok volt, ami 0,73 Celsius-fokkal múlta felül az előző évszázad azonos időszakában mért átlagértékét – derült ki a júniusban közzétett adatokból.

A januártól májusig terjedő időszak előző hőmérsékleti rekordját az 1998-as év tartotta. Az év kezdete óta különösen Kanadában, az Egyesült Államok északi részén, Grönland déli tájain, Észak-Afrikában, Délnyugat-Ázsiában, Szibériában és Dél-Ausztráliában észlelhető a Föld éghajlatának felmelegedése. Az átlagosnál hűvösebb volt az időjárás ugyanakkor az Egyesült Államok délkeleti részén, Közép-Ázsiában és Nyugat-Európában. Németországban 1991 óta nem volt olyan hideg a május, mint az idén.

Májusban az Arktisz jégmezője 50 százalékkal gyorsabban olvadt az ebben az időszakban szokásosnál. Ezzel szemben az Antarktisz jégtengere 7,3 százalékkal volt kiterjedtebb az 1979 és 2000 közötti időszak átlagánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik