Élet-Stílus

Nyulat nyúzott a jég

Két hete sújtotta vihar Mezőhegyes térségét, ahol a gazdasági károk mellett az élővilágban is óriási pusztítást okozott a jégverés: elpusztult fészkekről, jég által megnyúzott nyúlról, agyonvert őzgidákról és fokozottan védett vércsékről számoltak be a természetvédők.

A június 18-ai viharban különösen a jégverés útjába eső kékvércse-telepek szenvedtek jelentős károkat. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy felnőtt madarak is áldozatául estek a lövedékként viselkedő jégnek – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Közeledik a vihar (fotó: Engi László)

Közeledik a vihar (fotó: Engi László)

A túlélők olyan kimerülten ültek a szélvihartól lekopasztott fákon, hogy a madarászok közeledésére meg sem próbáltak szárnyra kapni. A kék vércsék mellett vörös vércsék tetemeit is megtalálták a szakemberek, de fácán, nyúl, sőt őzgida tetemek is hevertek a nagy számban a szél által összekuszált, elfektetett gyepeken. Volt mezei nyúl, amelyiket szó szerint megnyúzott a rázúduló jég.
Az egyik áldozat (forrás: Solt Szabolcs)

Az egyik áldozat (forrás: Solt Szabolcs)

A folyamatos tavaszi esőzések, hűvös időjárás és ezzel járó táplálékhiány miatt a szakemberek már jóval a vihar előtt tapasztalták, hogy a régióban költésbe kezdett vörös vércsék tojásos fészekaljainak több mint 80 százaléka elpusztult. A szülőmadarak elhagyták a fészkeket, a tojások kihűltek vagy már el is tűntek. A kék vércsék a megszokotthoz képest két-három héttel később rakták le tojásaikat, „remélve a jobb időt”, de a sikeres fiókanevelésre azóta sem jobbak a kilátásaik – közölte a civilszervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik