Élet-Stílus

Megszólalt Yoda

Külföldi előadót próbált ellenőrizni a vám- és pénzügyőrség a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségével karöltve a VOLT-on. A fesztivál szervezőinek sikerült lebeszélni a hatóságokat, de az eset újra előtérbe helyezte a hazai szerzői jogvédelem szabályozásának visszásságait.

A soproni Volt-fesztiválon razziázott a hétvégén a vám- és pénzügyőrség a Mahasz szakembereinek segítségével. A cél a nem jogtiszta zenét játszó DJ-k kézre kerítése, megbüntetése és adathordozóik elkobzása volt. Bár mindössze egyetlen esetben jártak sikerrel egy hazai lemezlovas esetében, alkalmuk volt egy külföldi előadót is számon kérni.

A magyar szabályozást kifogásolta a külföldi DJ

DJ Yoda hiphop-előadásai során, hasonlóképpen, mint zenésztársai, milliónyi sample-t, hangmintát használ, ezzel „díszítve” az örökzöld felvételeket. Nehezen lehetett elmagyarázni tehát a DMC DJ-világbajnokság angol zsűrijének, hogy miért is kell neki számlát mutatnia húsz évvel ezelőtt vásárolt Michael Jackson-albumáról, melyet azóta digitalizált formában áthúzott a laptopjára. A Mahasz-matrica a külföldi DJ-k előtt kevésbé ismert fogalom.

DJ Yoda, eredeti nevén Duncan Beiny az fn.hu-nak elmondta, nem tulajdonított különösebb jelentőséget az ügynek, mert az ellenőrökkel a fesztivál promótere tárgyalt. Kiemelte viszont, hogy filmek és mp3-ak letöltése fizetés nélkül az egész világon illegális, ám ezek teljesen véletlenszerű rendszerben történő lejátszása vagy épp csak részleteinek bejátszása esetén az eredeti változat vásárlásának bizonyítását követelni teljesen életszerűtlen és ósdi szabályozás. „Az én laptopomon több mint tízezer felvétel van, amikor játszom. Szürreális arra kérni, hogy számlákkal a hónom alatt pörgessem a lemezeket!” – mondta DJ Yoda az fn.hu-nak. Pedig számos DJ Magyarországon ma már a hanganyagok kinyomtatott számláival a lemeztáskában járja a partyvilágot, ezzel is igazolva, hogy legálisan jutott a felvételhez.

Nincs lounge számla nélkül

Az esemény alatt a helyszínen tartózkodó informátorunk szerint az ellenőrzés miatt a rendezők értesítették a fesztiválon ugyanezen a napon fellépő osztrák lounge és downtempo zenét játszó DJ páros, a Kruder&Dorfmeister tagjait is, hogy számítsanak ellenőrzésre. Az előadóknak nem kellett aggódniuk, hiszen forrásunk szerint minden zenéjük jogtiszta volt, de a hazai szabályozásról és főleg az ellenőrzésről DJ Yodához hasonlóan nyilatkoztak, azt irreálisnak nevezték.

Névtelen DJ-forrásunk szerint teljesen jogos, hogy Magyarországon a lemezlovasok csak jogtiszta zenéket játszhatnak fellépéseiken, azonban ennek hazai bürokratikus szabályozása teljesen életszerűtlen. Egy buliban razziázó, szerzői jogokat ellenőrző csoport ránézésre képtelen megállapítani a legitimáció állapotát, ha az előadónál nincsenek számlák és a merevlemezén matrica, ezért jogosan vihetik el a laptopját, hanghordozóit, hogy ellenőrizzék, jogosult volt-e a mulattatásra a szórakoztatóipar kétkezi munkása, a bulinak, a munkának pedig azonnal vége.

Ez történt az egyik magyar DJ-vel, DJ Pozsival, akit a bootleg színpadnál csíptek fülön az ellenőrzés során. A bootleg régen valójában illegális, “kalóz” másolatot jelentett ám a DJ-kultúrában új értelmet nyert és szabadon használható számrészletet kezdett el jelenteni. Ma már vannak, zenészek, akik külön erre a műfajra specializálódtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik