Élet-Stílus

Holland kapitány: csak az elvárásoktól félünk

Bert van Marwijk a hollandok szövetségi kapitánya nem akar megint pórul járni, mint két éve, amikor az Eb-n azt hitték, már célegyenesben vannak.

A brazilok elleni negyeddöntőre úgy reagált, hogy ez volt az esszenciája a csapatnál eltöltött két évének. Mire gondolt?

Egy olyan találkozót nyertünk, amely során minden a helyére került. Egy olyan Hollandiát lehetett látni, amely stabilan játszik minden szituációban. Képes türelmes lenni nehéz helyzetben is, amelybe a brazilok ellen kerültünk az első húsz percben – nyilatkozta a holland kapitány a goal.comnak.

Mi történt a találkozó elején?

A szervezettséggel, a csapatvédekezéssel voltak gondok. Ugyanakkor a meccset megelőzően is mondtam, hogy a brazilok ellen a legfontosabb, hogy a saját tempónkat játsszuk. Persze a találkozó elején úgy tűnt, hogy az ellenfél mindenben egy kicsit fölénk nő, agresszívebb, magabiztosabb, mint mi, de a gól ellenére a 25-perctől fogva többet kezdeményeztünk, aminek meg lett az eredménye.
Milyen a viszonya a játékosaival?

Nagyon egyenes vagyok velük. Tisztában vannak vele, ha kellek, akkor akár az éjszaka közepén is hívhatnak, de nem akarom minden áron befolyásolni őket. Fontos, hogy bizonyos pillanatokban én legyek a középpontban, de sokszor jobb, ha nem.

Mi lesz Uruguay ellen?

Láttuk őket játszani és ismerjük jó néhány játékosukat, tudjuk nem alaptalanul kerületek a négy közé. Ugyanakkor otthon egyre nagyobb az eufória amely a csapatot körülveszi. Ez a legnagyobb ellenfelünk. Korábbi világversenyen, a 2008-as eb-n megvertük Olaszországot és Franciaországot is. Persze mindenki arra gondolt megnyerjük az eb-t. Nem így lett, sőt elbuktunk a negyeddönőben (az oroszoktól kapott ki Hollandia 3-1-re). Most úgy tűnik a játékosok nem bízták el magukat. Azonban hiába bízom a csapatban, és a taktikában, az csak az adott pillanatban dől majd el, hogy működik-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik