Élet-Stílus

Porcelán póló gyűjtőknek

A Lacoste cég felkérte Li Xiaofeng kínai művészt, hogy a 2011-es nyári gyűjtők sorozatába tervezzen két pólót – porcelánból.

A limitált kiadású nyomott mintás póló kék és fehér színű, és lótusz, valamint gyerek motívumok díszítik a Csing-dinasztia idejéből (1644 – 1911). A lótusz a sárból nő ki, hogy felemelkedjen, mint virág – ez a tisztaságot és újjászületést szimbolizálja. A babák képei a termékenységet idézik, a dinasztia idejében ugyanis gyakran használták ezt a motívumot a magas gyerekhalandóság miatt, azt remélve, hátha lesz gyermekáldás a háznál. Xiaofeng mozaikként kirakta a pólót, majd lefotózta a darabokat (251 a férfi, 304 darab a női változatnál), és digitális úton helyezte a felsőkre a mintát. Ebből a változatból 20 ezer darab készült csak.

Izgalmasabb a másik, a valódi porcelán felsőrész. Mivel Kína tiltja az ősi műalkotások exportját, ezért a művész új cserepeket használt fel az inghez. A korai Ming-dinasztia (1368 -1644) idejéből származó kék orchidea, bambusz, krizantém és szilvavirág motívumokhoz vöröset választott, mely az életerőt és a vért szimbolizálja. A kínai menyasszonyok vöröset viselnek, így ez a szín az ünneplést és az örömöt idézi. Az alkotó 3 teljes hónapig dolgozott művén, melyet Párizsban mutatnak be először, majd Pekingbe kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik