Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – VOLT vagy Hannibál tanár úr

Július első hétvégéjén vigyázó szemünket vessük Sopronra, a VOLT Fesztiválra, esetleg a gasztroblueser Paksra. A fővárosban maga Mark Knopfler és a Crowbar teszi tiszteletét, Siófokon pedig Mark Knight. Ja, és most lesznek a focivébé-negyeddöntők is. Programajánló.

péntek, július 2.

Lassan elnevezhetjük hazánkat a fesztiválok országának, hiszen az egy főre jutó fesztiválprogramokban szinte biztos, hogy az élen állunk. E rendezvények jellege és minősége is nagyon változó persze, de vannak alapfesztiválok, amelyek kiemelkednek e tengerből. Ilyen a VOLT is, ami már 18. éve írja felül a Lővér kemping csendes, alpokaljai hangulatát egy többnapos zúzós bulival. (Na jó, az első években még csak a sportcsarnok volt a vendéglátó, de az hamar kicsinek bizonyult.) Szóval idén is dübörög az fn.hu által emberi léptékű fesztiválnak kikiáltott buli. Pénteken a nagyszínpadon például olyan zenekarok váltják egymást, mint a Csík zenekar, a Hobo Blues Band, Ákos és az ánglius szupersztár, a The Prodigy. És ez még csak a nagyszínpad.

A fesztiváltengeren lejjebb hajózva, Pakson a szintén 18 éves Nemzetközi Gastroblues Fesztivál fellépőié, borászaié és szakácsaié a főszerep. Ami az elsőt illeti, a jazztől a bluesig mindenki megtalálhatja kedvenc stílusát idén is. Pénteken a Kormorán, a Kellie Ruckerrel megerősített Pribojszki Band, a Popa Chubby és a Texas Flood lép fel.

Zircen a Tündér-dombon gyűlnek össze a (R)Evolution, a Wattacukor, valamint Somló Tamás, Charlie és Tóth Vera rajongói. Igencsak kísérletező kedvűek a zirci fesztiválszervezők, mivel a retrobuli után közvetlenül a Depressziót léptetik fel. Bár mondjuk, ha a nagypapák elviszik a fekete pólós rockerunokákat a Tündér-dombra, akkor megvalósulhat a generációs szakadékok fölött átívelő híd tündéri eszméje.

A fővárosban leginkább a jazzkedvelők találnak érdekességet maguknak. A Budapest Jazz Clubban ugyanis a dán és magyar tagokból álló – és Keith Jarrett, valamint Jan Garbarek útján járó – Nordisk Line Quartet lép fel. A Zöld Pardonban a Carbonfools, a Gödörben Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers, a Szimplában Papa Loop játszik.

—-szombat, július 3.—-

A VOLT nagyszínpadán négykor a Ladánybene 27 kezd, aztán Péterfy Bori kéri, súgjuk a fülébe, hogy „labamba”, majd a brazil Soulfly fokozza a Sepulturától megismert dinamikát. Soprontól is elbúcsúzik az – utolsó koncertjeire iszonyú jó formába lendült – Kispál és borz. A nagy sirámokra viszont nem lesz idő, mert a Massive Attack veszi át az uralmat a Lővéreken. Persze a nagyszínpadon kívül is van élet, olyan kis csemegékbe futhatunk bele a kisebb sátrakban, mint például a Maszkura és a tücsökraj, a Nemjuci vagy a Turbo.

A siófoki Coke Club egy angol és egy svájci DJ-vel borzolja a Balaton-parti kedélyeket. Az előbbi úriember a Mark Knight, az utóbbi a Michel Cleis nevet kapta a keresztségben, névadón vagy akárhol. Knight amellett, hogy tipikusan csúcsidős zenéivel a Deep Dish, Pete Tong vagy Sander Kleinenberg kegyeibe férkőzött, vagy hogy egyetlen év leforgása alatt 42 ország klubbereibe lapátolja két kézzel az eufóriát, Toolroom Records néven saját fellegvárat épített A svájci kollégáról pedig csak annyit, hogy ő követte el a tavalyi év egyik legnagyobb klubhimnuszát, a La Mezclat.

Zircen a Firkin, a Varnyú Country, a Deák Bill Blues Band, a Vad Fruttik és az LGT Emlékzenekar lép fel, a paksi gasztrobluesereknek pedig többek közt a Varga János Project, a Hárshegy Band, Roger Chapman és Ken Hensley nyomja.

—-vasárnap, július 4.—-

A hétvége legnagyobb sztárja Mark Knopfler, aki a The Get Lucky Tour keretében lép fel a Sportarénában. A gitáros-énekes a turnénak is címet adó hatodik szólóalbumát mutatja be, amelyen zenei gyökereit keresi. A többszörös Grammy-nyertes zenész már a Dire Straits idejében is remekül kombinálta a szokatlan szövegeket és erőteljes gitárjátékát, olyan slágereket alkotva, mint a Money For Nothing, Sultans Of Swing, Romeo & Juliett vagy a Walk Of Life. A rajongóknak nem kell ezt ragozni, ők úgy sem hagynák ki a koncertet.

A Wigwam Rock Club a tengerentúli Crowbart látja vendégül. Több mint 20 év telt azóta, hogy 1989-ben, New Orleansban Kirk Windstein fejében megszületett a zenekar megalapításának gondolata. Azóta sok dolog elhalványulhatott, de Windstein kitartása nem. A banda debütáló albumának, az Obedience Thru Sufferingnek 1991-es megjelenése óta a Crowbar neve egyet jelent az általa képviselt stílussal, a sludge metállal. Windstein számára olyan csapatok jelentettek szellemi táplálékot a kezdetektől fogva, mint a mélyre hangolt Melvins zenéje és az idén áprilisban elhunyt Peter Steele, Type O Negative előtt alapított zenekara, a Carnivore.

A paksi fesztivál zárónapján többek közt a Tűzkerék xT, a Keresztes Ildikó Band, Tom White, a Jethro Tull Featuring Sturz Quartet lép fel külön-külön, majd a buli végén a hagyományos Jam Session keretében együtt is. A Kisoroszi Duna Ünnepen pedig honi rocklegendák, a P. Mobil és az Edda kíséri a halászléfőzést.

—-Mozi, családi program, könyv—-

Mozi

Szarul állnak a dolgok

Menjek vagy maradjak – VOLT vagy Hannibál tanár úr 1

A belga film mostanában egyre inkább feltörőben van, többek közt Felix Van Groeningennek köszönhetően, aki egy pimasz, naturalista filmmel rukkolt most elő. Főhőse, a 13 éves Gunther Strobbe apjával és három nagybátyjával él a nagyanyja házában. Napi szinten szembesül hatalmas alkoholmennyiségekkel, fölszedett nőcskékkel és a szégyentelen semmittevéssel. Minden körülmény arra utal, hogy Gunther is hasonló sorsra jut. Vígjáték egy szomorú problémáról.

Családi program

Pesthidegkúti Gyermekbúcsú

Mese a Kutyusról meg a Cicusról – a Ciróka Bábszínház előadása, az Alma együttes zenés műsora, továbbá játszókert mesés játékos ötpróbával, kézműves játszóházzal, arcfestéssel, hempergővel, logikai és ügyességi játékokkal. A belépés díjtalan.

Olvasnivaló

Menjek vagy maradjak – VOLT vagy Hannibál tanár úr 1

Nyáron végre itt az idő arra, hogy akár a strandon, akár a hegyekben, akár otthon a szabadság alatt nyugodtan olvashassunk. Frissen megjelent magyar és külföldi irodalmat, valamint néhány fontos, kicsit tudományosabb kötetet ajánlunk olvasóinknak. Esterházy Péter, Garaczi László, Tandori Dezső, Ámosz Oz, Woody Allen, Szergej Dovlatov – csak győzzük olvasni.

bővebben>>

—-Tévéajánló—-

péntek, július 2.
Duna Tv, 22.05

Comic strip – Képtelen képregény

Menjek vagy maradjak – VOLT vagy Hannibál tanár úr 1

Természetesen a focirajongóknak délután a Hollandia-Brazília, este pedig az Uruguay-Ghána-meccs kihagyhatatlan az m1-en. De ha nagyon rossz az esti összecsapás, vagy egyáltalán nem érdekel valakit a foci, akkor kapcsoljon 10-kor a Duna Tv-re. Ott egy jellegzetes Kevin Smith-vígjátékot adnak, Ben Affleckkel, Jason Lee-vel, valamint Jay szerepében Jason Mewes-szalés Néma Bob szerepében a rendezővel, Kevin Smith-szel. A történet szerint a két bohókás képregényrajzoló nyugis mindennapjaiba alapos felfordulást hoz, amikor benyomul életükbe a harmadik, egy ellenállhatatlan egyéniségű lány személyében. Alyssa egyiküket sem hagyja érzéketlenül, s nemcsak “többirányú” vonzalmai, hanem viharos múltja is felkorbácsolja az eleddig rejtett indulatokat.

szombat, július 3.
m1, 22.50

Hannibál tanár úr


Menjek vagy maradjak – VOLT vagy Hannibál tanár úr 1

Délután a német-argentin meccs, este Paraguay-Spanyolország. A vébén túli életben pedig szintén a közszolgálati csatornáról ajánljuk a magyar film egyik kimagasló alkotását, Fábri Zoltán 1956-ban készített Hannibál tanár urát. A Móra Ferenc írása alapján készült tragikomédia főhőse egy jelentéktelen külsejű, apolitikus kisember: Nyúl Béla középiskolai tanár. Hannibál pun hadvezér halálának körülményeiről írott teljesen ártatlan tanulmánya miatt a politikai jobboldal, a fajvédő demagógia támadásának középpontjába kerül, amely végül is halálát okozza. Nyúl Béla a mélybe zuhan, miközben “egész Budapestet lázba hozta az új tánc, a rumba” – írja az Est.

vasárnap, július 4.
m1, 16:20

Az isteni Diego

Menjek vagy maradjak – VOLT vagy Hannibál tanár úr 1

Film a meccshiányban szenvedő férfiaknak. Diego Armando Maradonát 2004. április 17-én súlyos szívroham következtében a Buenos Aires-i svájci-argentin klinikára vitték. Megszállott focirajongók, argentinok ezrei aggódtak érte. Sokan közülük több száz kilométert tettek meg azért, hogy imádott bálványuk közelében lehessenek és segítséget nyújtsanak Maradonának, aki oly sok örömet szerzett nekik. Egyikük közülük, akár “Tati” Benítez is lehetett volna. “Tati” Maradona feltétlen rajongója, tisztességes argentin favágó. Társai csak úgy hívták, hogy “Tati”, vagy a 10-es, vagy Maradona. Mert ő mindent tudott a legendás focistáról. Utánozta a cseleket, a támadásokat, a gólokat, mindent tudott a magánéletéről, hogy ki volt a násznagy a lagziján, hogy hány kilóval született a kislánya, beszámolt az összes gólról, s a vállára tetováltatta Maradona arcképét, a hátára pedig a 10-es számot. Ezzel szórakoztatta a favágókat munka közben és otthon a családját. Egy napon Tatit elbocsátották a munkahelyéről, s hogy eltartsa családját, beállt inasnak a nagy öreg argentin fafaragóhoz, aki beavatta a mesterség titkaiba. Először is gyökereket kellett gyűjtenie az őserdőben, de nem akármilyeneket ám. Egy napon Tati talált egy emberformájú gyökeret az erdő mélyén, s mit ad Isten, Maradonát vélte felfedezni az öreg fa gyökerében. S ettől kezdve Tatinak nem maradt maradása. Isten háta mögötti falujából útra kelt “Maradona faszobrával” Buenos Aires felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik