Élet-Stílus

Dunga: Robben maga az életveszély

A brazil szövetségi kapitány a régi, briliáns futballt eredményező brazil-holland csatákból indul ki, s állítja, az Oranje lényegesen jobb annál is, amit a világbajnokságon eddig mutatott.

A dél-afrikai torna talán leginkább várt összecsapása a holland-brazil negyeddöntő – már csak a két titán korábbi párharcai miatt is.

1994-ben az Egyesült Államokban a még aktív játékosként jeleskedő Dunga is szerepelt az akkor már „lecsengőben” lévő 1988-as E-győztes generáció ellen – Van Basten ekkor már visszavonult, míg Gullit a torna előtt utasította el a vb-szereplést -: a mérkőzés a torna talán legjobb mérkőzését eredményezte, a brazilok 3-2-re nyertek.

Négy évvel később, Franciaországban a címvédő dél-amerikaiak ismét belebotlottak a tulipánosokba, s büntetőkkel léptek tovább az elődöntőből azok után, hogy a hajrában egyenlítő Kluivert a hosszabbításban megdöngette a lécet. A holland reményeket táplálhatja a két nemzet 1974-es tusája, akkor Cruyffék könnyedén, 2-0-val tessékelték ki a második csoportkörből minden idők leggyengébb brazil vb-garnitúráját.

Dunga hasonlóan mozgalmas találkozót vár, s figyelmeztette övéit – a győzelem kulcsa lehet, hogy a „holland Garrinchát”, Arjen Robbent kikapcsolják a játékból (a két szélső közötti hasonlóságot erősíti „egycseles” mivoltuk; a vonalhoz jobban ragaszkodó brazilnak is egy igazán ütős trükkje volt, ám abból hiába készültek az ellenfelek, ha lendületet vett, bárki ellen megcsinálta).

„Robben fantasztikus játékos. Nagyon technikás, s ha valaki nézte idén a Bayern meccseit – én igen – tapasztalhatta, milyen hatékony. Egy ilyen futballista mindig perdöntő lehet” – árulta el a brazil kapitány a dél-amerikaiak sajtótájékoztatóján.

„Technikai téren a brazil és a holland csapat is szinte tökéletes, sok lesz a csel, és a kapuk előtti jó megoldás” – folytatta a brazil. „Meggyőződésem, hogy nagyon jó találkozó lesz. Ehhez még két dolog kell: egy jó páya és egy hasonlóan jó labda. Sajnos, a pályához még nem volt szerencsém, remélem, minden a legnagyobb rendben lesz, hisz két, sok labdajáratással futballozó együttesről beszélünk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik