Élet-Stílus

Stagnált a CO2-kibocsátás

admin
admin

2010. 07. 01. 21:53

Globálisan nem emelkedett tavaly a fosszilis energiahordozók elégetésével összefüggő szén-dioxid-kibocsátás. Ez az első alkalom 1992 óta - írja a holland Environment Assessment Agency jelentése.

Tavaly a gazdasági válsággal összefüggésben csökkent az iparosodott világ ipari termelése, de az ennek köszönhető visszaesést a szén-dioxid-kibocsátásban ellentételezte a kínai és az indiai növekedéssel együttjáró magasabb környezetkárosító gázkibocsátás.

A holland állami környezetvédelmi kutatóintézet adatai azonban nem tartalmazzák az erdőterületek zsugorodásából származó alacsonyabb szén-dioxid-megkötés, valamint az erdőégetések és a biomassza komposztálás kibocsátását, ami összességében a globális szén-dioxid kibocsátás 20 százalékáért tehető felelőssé.
A holland intézet számolt be 2006-ban elsőként arról, hogy Kína szén-dioxid-kibocsátásban már megelőzte az Egyesült Államokat. Az intézet a BP olajvállalat és az IEA Nemzetközi Energia Ügynökség által szolgáltatott, valamint az EU-Bizottság kutatóközpontja, a Joint Research Center által az EDGAR projekt keretében a cement-, acél- és más ipari ágazatokból begyűjtött adatok felhasználásával állítja össze évi rendszerességgel kiadott jelentését.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 31,3 milliárd tonnát tett ki, 40 százalékkal haladta meg az 1990-est. A vezető iparosodott országok kibocsátása 7 százalékkal, 800 millió tonnával csökkent tavaly, de ezt ellentételezte Kína 9 százalékos és India 6 százalékos kibocsátás-növekedése. Kína több mint megduplázta szén-dioxid-kibocsátását 2000 óta, és elérte az évi 8,1 milliárd tonnát még azzal együtt is, hogy az elmúlt öt év alatt évente megduplázta szél- és napenergia-termelő kapacitását.

India kibocsátása 50 százalékkal növekedett 2000 óta, és már megelőzte Oroszországot is, mint a világ ötödik legnagyobb légkörszennyezője. A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó Kína, de az Egyesült Államok egy főre jutó kibocsátása háromszorosa a kínainak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.