Élet-Stílus

Nem űzhetnek szarvast az írek

Az ír parlament elfogadta a szarvasvadászatot tiltó törvényt. Ezentúl nem lehet kutyákkal a végkimerülésig hajszolni a kiszemelt vadat.

A tilalom gyakorlatilag az 1854-ben megalapított Ward Union vadászegyesület hagyományos szarvasvadászatára vonatkozik, amelyet Dublintól északra és a szomszédos Meath grófságban űznek.

A Ward Union honlapján úgy írja le az eseményt, mint a világ egyetlen „szállított szarvasra való vadászatát” és az Ír Köztársaság egyetlen szarvasvadászatát. A vadászat menete a következő: kiválasztanak egy gímszarvast a Ward Union 150 szarvast számláló csordájából és a vadászat helyszínére szállítják, majd elengedik, hogy a lovasok kutyákkal üldözzék a terepen. A Ward Union szerint ennek a vadászatnak nem az a célja, hogy elejtsék az állatot. Ha a szarvas nem tud elmenekülni, akkor befogják és visszaviszik a csordába.
A tilalmat a Zöld Párt, a Brian Cowen miniszterelnök vezette Fianna Fáil párt egyik kisebbik koalíciós partnere támogatta. A törvényt szűk többséggel fogadták el: 75-en szavaztak mellette és 71-en ellene. A tiltás ellenzői attól tartanak, hogy a törvény veszélyes precedenst teremt és a későbbiekben hasonló sorsra juthat a róka- vagy a nyúlvadászat is, mert az országban egyre nagyobb az ellenérzés a vadászat minden fajtájával szemben. A szarvasvadászat elleni törvény azután lép hatályba, hogy az ír elnök kihirdeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik