Élet-Stílus

Egy VILLAnás döntött a spanyol-portugálon

Spanyol lövésekkel és Eduardo védéseivel indult a nyolcaddöntő utolsó, nagy érdeklődéssel várt találkozója. Az ígéretes kezdés után elég hervasztó volt a folytatás, miután a portugálok nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy elrontsák az ellenfél játékát.

Teljesen megszállták a tizenhatosuk előterét, ahol aztán rendre vége szakadt a spanyolok passzolgatásának. A portugálok azért előre is merészkedtek, és olykor nehéz helyzetbe hozták Iker Casillast, aki Tiago lövését és Cristiano Ronaldo szabadrúgását sem tudta elsőre hárítani. Előbbivel igencsak meggyűlt a baja: a kapuja felé paskolta a labdát, Hugo Almeida lecsapott volna rá, de a spanyol kapus a gólvonal előtt tisztázott.

A második játékrész elején mindkét csapat óvatosan futballozott, igaz, kis szerencsével előnybe kerülhettek volna a portugálok. Ismét Almeida volt az egyik főszereplő, beadása után a labda megpattant Puyol lábán, s alig kerülte el a kaput.

GALÉRIA

GALÉRIA

A 61. percben a fáradtan mozgó Fernando Torrest Llorente váltotta, és a beállítása nagyszerű ötletnek bizonyult, mivel vele egycsapásra veszélyesebbé, lendületesebbé váltak a spanyolok. Nem beszélve arról, hogy csaknem az első labdaérintéséből betalált.

A gólszerzést David Villa vállalta magára. A 63. percben a leshatáron kapta meg a labdát, először a kapusba lőtt, másodszorra azonban Eduardo fölött a hálóba emelt.

Cristiano Ronaldo és társai képtelenek voltak ritmust váltani – hiába kerültek a pályára újabb támadók -, így aztán a spanyol gól inkább benne volt a levegőben, mint a portugál egyenlítés. Az Európa-bajnok a rivális térfelén tartotta a labdát, és Eduardónak több esetben védenie kellett, Villa távoli lövésénél bravúrral piszkálta ki a labdát a léc alól.

A portugálok – akik a könyöklésért kiállított Ricardo Costa nélkül, tíz emberrel fejezték be a meccset – 2008 novembere után kaptak ki ismét, és ez egyben a vb-búcsút is jelentette a számukra. Úgy estek ki, hogy mindössze egy gólt kaptak, igaz, jobb ellenfél, Elefántcsontpart, Brazília és Spanyolország ellen ők sem tudtak a kapuba találni. Az Észak-Koreának lőtt hetes végül semmit sem ért. A spanyolok szépen araszolnak előre (ezúttal helyenként kiválóan játszottak), a negyeddöntőben Paraguayjal találkoznak.

Nyolcaddöntő:
Spanyolország-Portugália 1-0 (0-0) – percről percre
Fokváros, Zöld Pont Stadion, 62 955 néző, v.: Baldassi (argentin)
Gól: Villa (63.)
Kiállítva: Ricardo Costa (89.)
Sárga lap: Xabi Alonso (74.), illetve Tiago (80.)
Spanyolország: Casillas – Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Xabi Alonso (Marchena, 93.), Busquets – Iniesta, Xavi, Villa (Pedro, 88.) – Torres (Llorente, 59.)
Portugália: Eduardo – Ricardo Costa, Bruno Alves, Carvalho, Coentrao – Raul Meireles, Pepe (Pedro Mendes, 72.), Tiago – Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa (Liedson, 72.), Almeida (Danny, 59.)

A negyeddöntő programja:
Július 2.: Hollandia-Brazília, 16:00
Július 2.: Uruguay-Ghána, 20:30
Július 3.: Németország-Argentína, 16:00
Július 3.: Paraguay-Spanyolország, 20:30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik