Élet-Stílus

Német lapok: “Bocsánat, Anglia!”

"Bocsánat, Anglia!", "Német bosszú a Wembleyért", "Most kiegyenlítettük a számlát" - ilyen és ehhez hasonló címekkel kommentálták a legtekintélyesebb berlini újságok hétfőn Németország válogatottjának továbbjutását, kivétel nélkül elismerve, hogy az uruguayi játékvezető Frank Lampard szabályos gólját nem adta meg a világbajnokságon.

Sajtóértesülések szerint a durva játékvezetői tévedést fenntartás nélkül elismerte a labdarúgásért rajongó Angela Merkel kancellár is, és együttérzését fejezte ki brit kollégájának, David Cameronnak, akivel a legfejlettebb országok kanadai csúcstalálkozóján együtt szurkolta végig a mérkőzést.

A hétfői lapok felsőfokon írtak a fiatal német válogatott általuk egyenesen bámulatosnak nevezett teljesítményéről, és a történelminek tartott győzelmet a játék képe alapján teljes mértékben megérdemeltnek nevezték. A szinte határtalan örömbe azonban nem csekély üröm is vegyült a szabálytalan gól miatt, amely kapcsán az újságok emlékeztettek az 1966-os világbajnokságon történtekre, Geoff Hurst gólnak ítélt kapufájára, amely a Wembleyben rendezett döntőn a németek ellen az angolokat segítette 3:2-es vezetéshez. A németek azóta sem felejtették el mindezt, mint ahogy az angolok sem fogják elfelejteni soha Frank Lampard meg nem adott, teljesen szabályos gólját – írták az újságok.

“Mi lett volna, ha…” Lampard lövése (MTI/EPA)

A Süddeutsche Zeitung szerint a német tizenegy lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a meg nem adott gól azonban mindig is árnyékot vet majd a két ország válogatottjának dél-afrikai összecsapására. A “mi lett volna, ha…” kérdés örökké felmerül majd a vasárnap esti mérkőzéssel kapcsolatos visszaemlékezések során – írta az újság, maga is feltéve a kérdést: az esetleges 2-2 után hogyan alakult volna ez az örökké emlékezetes, drámai, botrányos, ugyanakkor fantasztikus találkozó. A Süddeutsche Zeitung szerint mindez újabb érvként szolgál ahhoz, hogy – különös tekintettel a legfontosabb nemzetközi tornákra – elengedhetetlenül szükség van a hasonló helyzeteket egyértelműen tisztázni képes, különleges videoellenőrzés bevezetésére.

A Berliner Zeitung rendkívül élesen bírálta Joseph Blatter FIFA-elnököt, aki az újság szerint a szóban forgó technológia alkalmazásának egyik legfőbb ellenzője. A berlini újság a meg nem adott angol gólt a világbajnokság első botrányának nevezte, az uruguayi játékvezető döntését pedig egyenesen nevetségesnek minősítette. A lap szerint ha a vasárnap este történtekhez hasonló, durva bírói hibák rendszeressé válnak, az a futball halálát jelentheti.

A labdarúgás – különös tekintettel a világbajnokságokra – régóta nemcsak sport, hanem egy gazdasági ágazat, amelybe milliárdokat fektetnek, és amelytől egzisztenciák sorsa függ. Az pedig, hogy ebben az immár “ultramodern” üzletágban éppen egy olyan egyszerű technika, mint a kamera alkalmazása tilos, az vicc – fogalmazott a Berliner Zeitung, hozzátéve: ha Blatter és a FIFA többi funkcionáriusa számára valójában a labdarúgás lenne a legfontosabb, akkor nem utasítanák el a szóban forgó kamera bevezetését célzó, a világ minden tájáról érkező követeléseket.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ugyancsak hihetetlennek nevezte, hogy 44 évvel később megismétlődhet mindaz, ami 1966-ban a Wembleyben történt. Azzal az egyetlen különbséggel, hogy a mostani durva játékvezetői hiba az angolokat sújtotta – írta a lap, szintén érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezve a Nemzetközi Labdarugó Szövetség magatartását. “Bosszú a Wembleyért” – sajnálkozott a FAZ, míg a Die Welt címlapján öles betűkkel azt hangoztatta: “Bocsánat, de most kiegyenlítettük a számlát.”

Lampard és Rooney -

Lampard és Rooney – “Bosszú a Wembleyért?” (MTI/EPA)

Az elismert durva játékvezetői hiba ellenére az újságok szuperlatívuszokban írtak a német válogatott játékról. A Die Welt egészen nagy gőzelemről beszélt. Az újság szerint a fiatal csapat lenyűgöző játéka szinte mindenkit meglepett, a Löw-legénység egy csapásra belopta magát nemcsak a szurkolók, de az egész ország szívébe. Mesut Özil és Thomas Müller olyan fiatal tehetség, akikkel mostantól immár mindenki együtt örül, és az esetleges kudarcért együtt szenved. Ez a csapat most már veszíthet is, míg a korábbi válogatottak ezt nem tehették meg – érvelt a Die Welt, utalva arra, hogy a fiatalok az angolok ellen felemelt fejjel, magabiztosan, ráadásul szemet gyönyörködtető stílusban harcoltak. Ezzel az új csapattal Németország immár nem a korábbi rideg, könyörtelen futballhatalom – hangoztatta a lap.

Hasonlóan vélekedett a többi újság is, kiemelve, hogy a Nationalelf magabiztos, szellemes és stílusos játékával új korszak kezdődött a német labdarúgásban. Mindennek értékéből immár az sem vonna le semmit, ha a csapat a jövő szombati negyeddöntőben Argentína ellen vereséget szenvedne – írták a lapok, teljes egyhangúsággal kiállva a szövetségi kapitány, Joachim Löw lejáró szerződésének meghosszabbítása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik