Élet-Stílus

FN-szakértő: asszisztens repül a FIFA-keretből

Az FN.hu által megkérdezett korábbi játékvezető szerint a Frank Lampard gólját „elnéző" Mauricio Espinosa asszisztens a lehető legnagyobbat hibázta - s ezért nagy árat kell fizetnie.

„A hibára nincs mentség, esetleg az lehet enyhítő körülmény, hogy Espinosát több dolog is megzavarhatta…” – mondta a honlapunknak Herbály Lajos korábbi játékvezető, aki pályafutása során többször lengegetett a vonal mellett. „Az egyik, de persze ez sem menti fel az asszisztenst, hogy miután gyors kiugratás után került sor a lövésre, nem ért le az alapvonalra, márpedig csak onnan lehet objektívan megítélni a hasonló eseteket, a tizenhatossal, de még az öt és felessel egy magasságban is kissé csalóka lehet a kép. Az szintén megzavarhatta, hogy a vonal mögül a labda visszapattant a lécre, s onnan kifelé jött, ebből arra a következtetésre juthatott, hogy a labda elsőre sem volt bent.”

Herbály Lajos ezzel együtt az eredményt és a csapatok hangulatát befolyásoló, óriási hibának véli a történteket, amiért nagy árat fizethet a 38 éves tanár, aki 2006 óta lenget nemzetközi meccseken. „Egészen biztos vagyok abban, hogy az uruguayi asszisztens emiatt azonnal kikerül a FIFA partbíróinak keretéből” – mondta.

A korábbi „spori” hangsúlyozta, az ilyen helyzetekben az asszisztensnek a labdával merőlegesen kell helyezkednie, a lövés pillanatában pedig máris sprintelhet alapvonalra, hogy meg tudja ítélni, a labda áthaladt-e a gólvonalon. A feladata nyilván nem egyszerű, de ezért edz, hogy teljesíteni tudja, amit vállalt – állítja Herbály, aki szerint előfordulhat, hogy az asszisztens „túlizgulta” a helyzetet, és egyszerűen „kiesett” neki a jelenet.

Mauricio Espinosa (jobbra) többet aligha lenget vb-meccsen (MTI/EPA)

Mauricio Espinosa (jobbra) többet aligha lenget vb-meccsen (MTI/EPA)

Az egykori kolléga szerint a játékvezető, Jorge Larrionda a „főnöki” szerepe miatt vonható elsősorban felelősségre az eset kapcsán, persze ő sem volt a helyzet magaslatán. „Neki akcióközelben, az asszisztenssel szemben kell helyezkednie, jelen esetben valahol az öt és feles és a tizenhatos vonala között kellett volna lennie, onnan már láthatta volna, hogy jócskán a gólvonal mögé pattant vissza a labda a lécről.”

A „hatalmas baki” ellenére Herbály Lajos sem szorgalmazza a videobíró bevezetését. „A jégkorongban is percekig áll a játék, amíg a felvételeket elemezgetik, ez semmi esetre sem tenne jót a labdarúgásnak. Azt már sokkal jobb ötletnek tartom, hogy további asszisztensnek az alapvonalnál vagy valahol a kapu mögött csak azt figyeljék, a labda túljutott-e a gólvonalon. Az úgynevezett gólbíró bevezetése esetén aligha beszélne egy világ arról egy vb-meccs után, hogy egy szabályos gólt elvettek az egyik csapattól.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik