Élet-Stílus

Capello sorsa Londonban dől el

A németek elleni vereség után bizonytalanná vált az angol válogatott sorsa. Fabio Capello helyzete kérdéses, bár a játékosok kiállnak mellette, s a sajtó józanabbik része is a maradása mellett voksol.

A szakvezető a németek elleni méretes vereség ellenére sem mond le. A vb-selejtezők során az angol csapatot átformáló, és eredményessé tevő olasz a torna rajtja előtt szerződést hosszabbított a 2012-es Európa-bajnokságig.

A kontraktusból az angol szövetség (FA) elnökének, David Richardsnak a javaslatára törölték azt a passzust, amely engedélyezte volna Capello vb utáni lemondását vagy elmozdítását.

Bukott ember? capellóhoz ragaszkodnak a játékosai (MTI/EPA)

Bukott ember? Capellóhoz ragaszkodnak a játékosai (MTI/EPA)

A szakember elárulta, a közeljövőben találkozik szövetség vezetőivel, s akkor eldöntik, mi legyen a folytatás.
„Nem. Időre van szükségem ahhoz, hogy egy ekkora döntést meghozzak” – válaszolt Capello arra a kérdésre, hogy lemond-e a németek elleni vereség után. „Londonban majd tárgyalunk az FA vezetőjével, Sir Dave Richardsszal.

A játékosok szinte egyemberként álltak ki a szakember mellett, Steven Gerrard csapatkapitány, de még a rendszeresen a kispadon jegelt Joe Cole is úgy véli, elsősorban rajtuk, a pályán alulteljesítőkön múlt a vb-kudarc.

A BBC futballrovatának vezetője, Phil McNulty arról értekezett blogjában, hogy a mérkőzés abban mindenképpen vitaindító lehet: az angol válogatott „aranygenerációja” fölött eljárt az idő, Ashley Cole (28), Gerrard (30), Lampard (32) és Terry (29) túl vannak a zeniten, s már a 2012-es Európa-bajnokságon is veteránnak számítanak majd, nem beszélve a két évvel később esedékes brazíliai világbajnokságról.

A szakíró afelől sem hagyott kétséget, hogy a szövetség (FA) nem maszatolhat a meg nem adott gól miatt – a meccs képe alapján a német csapat más dimenziót képviselt. „Ha Capello és csapata az igazságtalanság bőröndjét felpakolva érkezik Angliába, magukat verik át. A kapitánynak igaza van abban, hogy felhívta a figyelmet a játékvezetés egész világbajnokságra árnyékot vető visszásságaira, ám ettől a tény tény marad: a németek játéka és gyorsasága mellett az angol játékosok szendergőnek és öregnek tűntek.”

Joachim Löw (jobbra) nyerte a taktikai csatát (MTI/EPA)

Joachim Löw (jobbra) nyerte a taktikai csatát (MTI/EPA)

McNulty ugyanakkor nem keresett bűnbakot. „A tapasztalatlan de már most rendkívül erős német csapat ellen csak David James alkotott elfogadhatót. Capello követett el hibákat, a válogatási elvei között is sok volt a kapkodó lépés, a kérdés viszont az; van nála jobb? A Premier League legjobbjaival utazott ki, s választásában az sem segítette, hogy a felemelkedő fiatal tehetségekből jelenleg hiány mutatkozik. Anglia és az FA nem bújhat egy partjelző rossz döntése mögé, ez nagyobb hiba lenne, mint a túlzott önbizalomtól dagadó érkezés, és az annál kellemetlenebb ébredés.”

A SkySports vezető publicistája, James Riach szerint „a mérkőzés elvesztését nem a játékvezető rossz döntése okozta, hanem a védelem szemet bántó gyengeségei. Upson mellett Klose Usain Boltnak tűnt, s ez a gyorsaságbeli különbség a középpályán még inkább kiütközött, ahol Schweinsteiger és Özil rendszerint bántóan könnyedén, méterekkel előzték meg Barryt és Lampardot. A klubedzőként a legjobbak között számon tartott Capello kiváló taktikus, ettől függetlenül több alkalommal is válaszok nélkül maradt, a cseréi nem jöttek be. Vigasztalhatatlannak tűnt a kispadon. A szövetségre marad a döntés, hogy vele, avagy nélküle?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik