Élet-Stílus

Vb-morzsák: halál Szenegálban

Szenegálban szurkolókat temetett maga alá egy ház. Torres (képünk) kisebb sérülést szenvedett Chile ellen; Vieira az új francia csapatba se tér vissza. A németek a focisikerekhez kötik a népszaporulatot. Jabulani-tetemrehívás lesz, de csak a világbajnokság után. Rövid vb-hírek.

Tizenegy futballszurkoló halt meg Szenegálban
Tizenegy ember vesztette életét Szenegálban, amikor összedőlt az a ház, amelyikben közösen nézték a világbajnokság egyik mérkőzését. A tragédia a fővárostól, Dakartól 670 km-re északra fekvő Matam városában történt a szombati Uruguay-Koreai Köztársaság (2-1) nyolcaddöntős összecsapás után.
Szenegál válogatottja nem jutott ki a vb-re, de a nyugat-afrikai országban így is nagyon sokan követik a dél-afrikai torna történéseit.

Vieira nem akar válogatott lenni Blanc-nál sem

A francia válogatott korábbi csapatkapitánya, Patrick Vieira nem óhajt visszatérni a nemzeti együttesbe annak ellenére sem, hogy a dél-afrikai vb-től dicstelenül, győzelem nélkül, már a csoportkörben elbúcsúzó gárda élére júliustól új szövetségi kapitány, az egykori játékostárs, a kiváló hátvéd Laurent Blanc kerül.

Torres nem teljesen egészséges

A pénteki chileiek elleni csoportmérkőzésen Fernando Torres, a spanyol válogatott támadója kisebb izomsérülést szenvedett. Torres a találkozón 55 percet játszott, s a helyére Cesc Fabregas állt be.

“Ennek nincs semmi köze a korábbi térdproblémájához” – jelentette ki Vicente del Bosque szövetségi kapitány további részletek említése nélkül a 2-1-re megnyert összecsapás után.
A spanyol és a chilei válogatott is továbbjutott. Előbbi kedden játszik a portugál, utóbbi pedig hétfőn a brazil alakulattal a negyeddöntőbe kerülésért.

A születésszám növekedésében bízik a miniszter
A német családügyi miniszter azt reméli, hogy a válogatott esetleges sikeres dél-afrikai, vb-szereplése növeli majd a születések számát az országban.
Kristina Schröder a Rheinische Post című lapnak elmondta: az, hogy a csapat 2006-ban házigazdaként bejutott az elődöntőbe, pozitív hatással volt a születések alakulására, számottevően több gyermek jött a világra.
“Ezért különösen örülnék, ha a válogatott nyerni tudna a vb-n” – fogalmazott.
A német kormányt régóta aggasztja a visszaesés, amely 2009-ben például 3,6 százalék volt. Mindössze 651 ezer gyerek született, ilyen alacsony szám a II. világháború óta nem volt.

A torna után terítékre kerül a labda
A FIFA meghallotta a világbajnokság hivatalos labdájával, a Jabulanival szemben megfogalmazott kritikákat.
“Ami a labdára vonatkozó megjegyzéseket illeti, nem vagyunk süketek. A FIFA eleve nem olyan szervezet, amelyik nem hallja meg, ami a környezetében elhangzik – fogalmazott szombaton Jérome Valcke főtitkár sajtótájékoztatón. – Természetesen lesz majd egy megbeszélés szakemberekkel, illetve a gyártó adidas képviselőivel a világbajnokság után” – tette hozzá.
Valcke még hozzátette: súlyra, méretre vonatkozóan megvannak az előírások, a labda a vb legfontosabb eleme, fontos, hogy tökéletes legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik