Élet-Stílus

Németország – Anglia: csak egy maradhat

A Háromoroszlánosok vagy a Nationalelf: leginkább ez foglalkoztatja a közvéleményt a vb mai napja előtt. Pályán Argentína is.

Összejött, amit sokan vártak: már a sorsolás pillanatában lehetett tudni, hogy akár a nyolcaddöntőben is találkozhat két európai sztáralakulat, a végső győzelemre is esélyes Németország és Anglia. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy mindketten továbbjussanak, de egyikőjük ne nyerje meg a csoportját. Angliának „sikerült” ez utóbbit megvalósítania, így már a legjobb 16 között hatalmas rangadó vár rá. A párharc győztesének következő ellenfele az esti program két résztvevője közül kerül ki, ami szintén nagy mérkőzést ígér. Maradona eddig pontot sem vesztő argentin legényei csapnak össze a veszélyes támadójátékra képes Mexikóval. Megismétlődik tehát egy négy évvel ezelőtti párharc, amit akkor Argentína nyert meg, de csak hosszabbítás után. Hogy aztán a negyeddöntőben a németek búcsúztassák őket…

16:00 Németország-Anglia, Bloemfontein

Németország nagyon meggyőzően kezdte a világbajnokságot, simán, 4-0-ra kalapálta el Ausztráliát, ami után rögtön az egyik legnagyobb esélyesként kezdték el emlegetni, a torna megnyerésére amúgy is képesnek tartott Nationalelfet. A Szerbia elleni 0-1 azonban lehűtötte a kedélyeket, Joachim Löw csapata meg sem tudta közelíteni az első körben mutatott teljesítményét. Így érkeztek el a Ghána elleni mérkőzésig, ahol a továbbjutás volt a tét: Németország megfelelt az elvárásoknak, és 1-0 arányú győzelmével csoportelsőként lépett tovább. Ghána azóta már a negyeddöntőbe került, a németek ma követnék őket, és ebben segítségükre lehet már Miroslav Klose is, akit még a szerbek elleni mérkőzésen állítottak ki. A csapat legnagyobb reménysége mégis inkább Özil, aki a Ghána elleni mérkőzést is eldöntötte, és a német szurkolók tőle várják leginkább a kreatív támadásépítést, amivel meglepnék az angolokat is. A fiatal tehetség a kezdőcsapatba kerülhet, annak ellenére, hogy nagymamája halála miatt családi tragédia érte a napokban. Nem biztos viszont Schweinsteiger játéka, aki szintén nagyon fontos eleme a német csapatnak, sérülése azonban megakadályozhatja a pályára lépésben.
Anglia a meggyőző selejtezősorozat után magabiztosan érkezett a vb-re, ez azonban az USA és az Algéria elleni döntetlen után gyorsan elpárolgott. Egyesek már Capello utódját találgatták, mások a játékosok és az edző között kicsattant kisebb vitákat emlegették: nem egy ideális állapot egy végső győzelemre készülő alakulatnál. Szlovénia ellen a túlélésért játszott a csapat, és bár össze is jött a győzelem, az 1-0-s siker még nem oszlatott el minden kétséget. Érdekesség, hogy még egy rúgott gól már a csoportelsőséget, és Németország elkerülését jelentette volna számukra. Az angolok az eddig mutatott játékban kevésbé, játékosaik képességében és Capello tapasztalatában viszont bízhatnak, de a büntetőrúgásokat mindenképpen szeretnék elkerülni. Anglia a 90-es világbajnokság elődöntőjében, és a 96-os Európa-bajnokság hasonló szakaszában is tizenegyesekkel esett ki Németország ellen, de a legutóbbi két komoly nemzetközi fellépésén, a 2004-es kontinensviadalon és a 2006-os vb-n is így búcsúzott. King egyre jobb állapotba kerül, de minden bizonnyal még Carragher lesz Terry párja a védelem közepén, elől Rooney és Defoe kaphat helyet, Milner pedig ismét bekerülhet a középpályára.

A két csapat eddigi eredményei:

Németország – Ausztrália 4-0
Németország – Szerbia 0-1
Ghána – Németország 0-1

Anglia– Egyesült Államok 1-1
Anglia – Algéria 0-0
Szlovénia – Anglia 0-1

20:30 Argentína-Mexikó, Johannesburg, Soccer City

Argentína három győzelemmel lépett túl csoportján, így Hollandia mellett a másik olyan csapat, amely eddig hibátlan tudott maradni. Nigéria ellen még szoros eredmény született, de a sok kihagyott helyzet már jelezte, hogy nem mindenki fogja ennyivel megúszni az argentin rohamokat, Dél-Korea meg is kapta a maga négy gólját a következő körben. Bár a világbajnokság előtt leginkább még Maradona edzői képességei adtak beszédtémát, az eddigi eredményeknek köszönhetően ezek a hangok elhalkultak, és a csapat háza táján nyugalom honol. Messiék célja, hogy ez a mai mérkőzés után is így maradjon, Mexikó viszont négy éve sem bizonyult könnyű prédának: akkor Maxi Rodriguez hosszabbításban szerzett bombagólja kellett a továbbjutáshoz. Maradonának még arra is lehetősége volt, hogy a görögök elleni csoportzárón pihentesse néhány játékosát, Higuain, Tevez, Mascherano, Samuel és Heinze azonban ma már visszafoglalhatja helyét a kezdőcsapatban.
Mexikó eddigi legmeggyőzőbb teljesítményét Franciaország ellen nyújtotta, az akkori 2-0-s győzelem alapozta meg a továbbjutást a csapat számára. Ezt egy Dél-Afrika elleni döntetlen, és egy Uruguay elleni vereség fogta közre, és végül bár a házigazdákkal pontszámban azonosan álltak, Torradóék gólaránya elég volt a legjobb 16 közé kerüléshez. A középpályás szerint csapata minden ellenfele számára kemény dió lesz, és ha Mexikó képes lesz kihasználni és gólokra váltani gyors és ötletes támadójátékát, még Argentína is nehéz helyzetbe kerülhet. Ehhez viszont az is szükséges lehet, hogy bizonytalankodó védőjátékán javítson Javier Aguirre gárdája, az argentin támadógépezettel szemben ugyanis biztosan próbára lesznek téve. Rafael Marquez feladata lehet Messi megállítása, tökéletesen ismeri őt, hiszen együtt játszanak a Barcelonában. Még mindig kérdéses a sérüléssel bajlódó Carlos Vela játéka, az „El Tri” azonban nélküle is meglepetésre készül.

A két csapat eddigi eredményei:

Argentína– Nigéria 1-0
Argentína– Dél-Korea 4-1
Görögország – Argentína 0-2

Dél-Afrika – Mexikó 1-1
Franciaország – Mexikó 0-2
Mexikó – Uruguay 0-1

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik