Élet-Stílus

Egy világbajnok biztosan búcsúzik

A háromszoros világbajnok német labdarúgó-válogatott az 1966-ban aranyérmes Angliával találkozik a nyolcaddöntőben, egy nagyhatalomtól tehát bizonyosan búcsút veszünk, míg a nap másik mérkőzésén a kétszeres vb-első Argentína Mexikóval szemben igyekszik kiharcolni a továbbjutást.

A Németország-Anglia nyolcaddöntőt az angol sajtóban – a két csapat közös története során nem először – a második világháborúval állították párhuzamba. Joachim Löw, német válogatott edzője erre reagálva kijelentette, ideje lenne ezt elfelejteni, hiszen 2010-et írunk, amikor mindkét ország az Európai Unió tagja, és szerinte helytelen a történelem borzalmait egy sportmérkőzés kapcsán felemlegetni. Mindezt aláhúzva hozzátette: labdarúgó-mérkőzésre kerül sor a két ország csapatai között – nem is akármilyenre.

Nem háborúra, labdarúgó-mérkőzésre készülnek a németek (MTI/EPA)

Nem háborúra, labdarúgó-mérkőzésre készülnek a németek (MTI/EPA)

A fiatal, játékban eddig többet mutató németek és a rutinosabb, sztárokat felvonultató angolok találkozóján bármi megtörténhet, még az is, hogy sem a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem születik döntés. Franz Beckenbauer, a németek legendája biztos abban, hogy a büntetőpárbajjal zárul a rangadó, és állítása szerint a szétlövésből – ahogy az 1990-es vb-, valamint az 1996-os Eb-elődöntőben – a németek jönnek ki jól.

„Anglia az mindig Anglia. Olyan csapat, amelyet a töretlen küzdőszellem, a nagyon erős mentális erő jellemez, s hihetetlenül nagy a tapasztalata. John Terry, Frank Lampard, Steven Gerrard és Wayne Rooney a legmagasabb minőséget jelenti az európai labdarúgásban” – mondta Löw, akinek a csapata két győzelemmel és egy vereséggel megnyerte az D jelű csoportot, és három meccsen csak egy gólt kapott, ötöt lőtt.

Anglia kissé nyögvenyelősebben jutott a 16 közé: az Egyesült Államokkal és Algériával sem bírt, s Szlovéniát is csak minimális különbséggel győzte le. Az angolok egyébként szívesebben játszottak volna Ghánával. „Amikor kiderült, hogy a németekkel csapunk össze vasárnap, néhányan megjegyezték, a ghánaiaknak jobban örültek volna, noha őket is tiszteljük. A németek nagyon jól szervezettek, jó formában futballoznak. De a miénk is nagy csapat” – mondta Jermain Defoe. A csatárt mintegy kiegészítve David James kapus megjegyezte: „Ahhoz, hogy legyűrhessük a németeket, még sokat kell javulnunk.”

Az angolok csatársztárja, Wayne Rooney adós a gólokkal (MTI/EPA)

Az angolok csatársztárja, Wayne Rooney adós a gólokkal (MTI/EPA)

Az angoloknál Wayne Rooney játékra kész, ugyanakkor a sérüléssel bajlódó német csatárkollégája, Cacau bizonyosan kihagyja a nyolcadöntőt, és egyelőre erősen kétséges a szervező középpályás, a védekezésben is kiváló Bastian Schweinsteiger szereplése, viszont letelt a csatár Miroslav Klose eltiltása, és bevethető az angolok ellen.

Az esti mérkőzés szereplőinek biztosan déja vu érzésük lesz, mivel Argentína és Mexikó a legutóbbi, németországi világbajnokságon ugyancsak a nyolcaddöntőben „akadt” össze. Akkor meglepően jól tartotta magát a négy évvel ezelőtt is esélytelenebbnek vélt közép-amerikai csapat, és a továbbjutás sorsa csak a hosszabbításban, Maxi Rodríguez bombagóljával dönt el az argentinok javára. A gólszerző most is ott lehet a pályán.

„Remélem, játéklehetőséget kapok most is, és ha így lesz, mindent elkövetek, hogy megint betaláljak” – mondta a Liverpool középpályása. Rafael Márquez, a mexikóiak legismertebb labdarúgója – lévén a Barcelona alkalmazottja – egészen másban bízik.

Négy éve Maxi Rodríguez volt a hős (MTI/EPA)

Négy éve Maxi Rodríguez (középen) volt a hős (MTI/EPA)

„2006 óta hordom magamban a tüskét, remélem, most vasárnap végre kihúzhatom. Most még az akkorinál is jobb csapatunk van, és ugyan a riválisnál játszik a világ legjobb labdarúgója, Leo Messi, megpróbálunk mi győzni, amire látunk lehetőséget” – fogalmazott Marquez, aki a 2-1-re elveszített ominózus meccsen csapata gólját szerezte.

Az erőviszony és az azt híven tükröző statisztika mindenesetre a csoportkört hibátlanul záró Argentína mellett szól: a két válogatott eddig 25 alkalommal mérkőzött egymással, és tíz döntetlen mellett a mexikóiak mindösszesen négy alkalommal győztek.

Marquezék szerint azonban eljött az ideje az ötödik siker begyűjtésének is.

Nyolcaddöntő
Németország-Anglia, 16:00
Bloemfontein, Szabad Állam Stadion, v.: Larrionda (uruguayi)
Várható kezdőcsapatok
Németország: Neuer – Friedrich, Mertesacker, Badstuber, Lahm – Khedira, Kroos – T. Müller, Özil, Podolski – Klose
Anglia: James – G. Johnson, Terry, Carragher, Ash. Cole – Milner, Barry, Lampard, Gerrard – Rooney, Defoe

Argentína-Mexikó, 20:30
Johannesburg, Futballváros, v.: Rosetti (olasz)
Várható kezdőcsapatok
Argentína: Romero – Otamendi, Demichelis, Samuel, Heinze – Gutíerrez, Mascherano, Di María – Messi – Tévez, Higuaín
Mexikó: Pérez – Osorio, Rodríguez, Moreno, Salcido – Juarez, Márquez, Torrado – Dos Santos, Blanco, Barrera

Ajánlott videó

Olvasói sztorik