Élet-Stílus

Szilveszter volt Pozsonyban

A szlovák futballcsapat meglepő sikere nyomán egy pillanat alatt megtelek a kocsmák és az utcák ünneplő emberekkel csütörtök este. Olaszország legyőzése történelmi siker az országnak.

A szlovákiai nagyvárosokban csütörtökön este ezrek vonultak az utcára, hogy megünnepeljék a nem várt, de remélt sikert. Pozsonyban, Besztercebányán, Kassán és néhány más helyen az emberek a tereken óriáskivetítőkön nézték végig a meccset. Később megteltek a kocsmák, a bárok és a vendéglők. “Olyan volt a forgalom, mint szilveszter lett volna” – mondta a televíziónak az egyik vendéglős, aki sok más társához hasonlóan kora hajnalig tartott nyitva. Az utcákon az éjjel sok volt ugyan a kiabáló, ittas ember, de rendbontásról nem érkezett jelentés.

“A sereghajtó, akinek ráadásul az első két mérkőzése sem sikerült fényesen, most kétvállra fektette a többszörös világbajnokot, s megérdemelten hazaküldte” – írja a Pravda című napilap, amely a többi újsághoz hasonlóan az első oldalon kommentálja a Szlovákia-Olaszország (3-2) mérkőzést. Már a címek is sokat mondóak: Afrikában szlovák csoda történt (Sme), Ez a mérkőzés egy álom volt (Novy Cas), Dél-Afrikában folytatódik a szlovák álom (Hospodárské Noviny), Fiúk, köszönjük! (Plus jeden den).

Képek a meccsről és Vb 10. napjáról

Képek a meccsről és Vb 10. napjáról

“Szlovákia afrikai álmát álmodja, mégpedig a címvédő olaszok számlájára” – írja a Sport című napilap. A Sme vezércikke szerint Szlovákia “feltámadt”, s “a tegnapi senkikből egyszerre hősök lettek”. A futball csodálatos játék. A szlovák futball az olaszok elleni teljesítménnyel az egész világon elismerést szerzett magának. Az ilyen siker néha magasba röpíti a csapatokat, s az ilyen csapatoknak szerencséjük is lenni szokott. Szép lenne, ha ez lenne Szlovákia esete is – írja a lap.
A Hospodárské Noviny szerint az önálló Szlovákia majdnem két évtizede alatt most nyújtotta legjobb teljesítményét a labdarúgó válogatott. Az újság ugyanakkor úgy véli: be kell ismerni, hogy Szlovákiának hatalmas szerencséje is volt. Sokat “köszönhet” Új-Zélandnak, amely a szlovákokon kívül képes volt az olaszokkal is döntetlenre játszani, s ezzel tovább éltette a szlovákok reményét a továbbjutásra. Ugyanakkor a Paraguay elleni, immár harmadik döntetlen azt jelentette, hogy az új-zélandiak elbúcsúznak a világbajnokságtól.

A lapok egybehangzóan megállapítják: a két nem jól sikerült mérkőzés után a szlovák válogatott olyan kollektív mozgósításra volt képes, amely ellen még a címvédő olaszok sem találtak ellenszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik