Élet-Stílus

Olasz lapok: szégyen és gyalázat

Nem fogta vissza magát az itáliai sajtó: a címvédő olasz labdarúgó-válogatott korai búcsúja után szégyenről ír. A La Repubblica szerint ez a mostani minden idők legrosszabb squadra azzurája.

A vb-k történetében mindössze harmadszor fordult elő, hogy a négyszeres győztes olaszok már az első szakasz után búcsúra kényszerültek, de arra még soha nem volt példa, hogy utolsó helyen zárjanak a csoportjukban – most ez is megtörtént.

Az olasz lapok internetes kiadásaikban már percekkel a szlovákok ellen 3-2-re elveszített meccs lefújása után elkezdte „ütni” az olasz válogatottat, és a korai búcsú másnapján sem fogták vissza magukat. A Corriere dello Sport címlapján (képünkön) mindössze egy szóval véleményezte az olaszok világbajnoki szereplését: „Szégyen!”

A Corriere della Sera pedig „Azzuri: legyőzve és megszégyenítve” címmel közölt tudósítást a kiesést eredményező vereségről. „A legkönnyebb csoportban végeztünk az utolsó helyen. A szlovákok első gólja előtt Daniele De Rossi ijesztő hibája kinyitotta a pokol kapuit. Nem sokkal a lefújást megelőzően Simone Pepe előtt ott volt a lehetőség, hogy egyenlítsen, de a csoda elmaradt, helyette maradt a gyász. Rendkívül nehéz lesz ilyen katasztrófa után talpra állni, hiszen története során soha ilyen mélyen még egyszer sem volt a nemzeti csapat” – közölte kissé lemondóan a legnépszerűbb olasz napilap.

Fabio Cannavaro és társai leszerepeltek Dél-Afrikában (MTI/EPA)

Fabio Cannavaro és társai leszerepeltek Dél-Afrikában (MTI/EPA)

A La Gezatta dello Sport a 2006-os vb-győzelem után a címlapján azt hirdette, hogy „Tutto Vero” (minden igaz), pénteken pedig erre rímelve a „Tutto Nero!” (minden fekete) címmel jelent meg. Olasz labdarúgás legsötétebb napja volt a csütörtöki, amelyen Marcello Lippi válogatottja alulmaradt a taktikailag és fizikailag is gyenge szlovákokkal szemben – írta a tekintélyes sportlap, amely „szégyenletesnek” tartja az olasz előadást.

„Soha sem volt ilyen csúnya: Olaszország hazatér” – olvasható a La Repubblica című lapban, amelyben a szerző állítja, hogy a jelenlegi az utóbbi 50 év leggyengébb olasz válogatottja, bár az is lehet, hogy minden idők legrosszabbja a jelenlegi squadra azzura.

Az IlGiornale egy üres zsákhoz hasonlította a csapatot, amely szerinte nagyobb pofont kapott, mint elődje 1966-ban, Angliában, ahol Észak-Korea bizonyult jobbnak nála. „Ez teljes szégyen volt, megállazva jövünk haza. Franciaországnál is rosszabbak vagyunk, sőt, mindenki másnál rosszabbak…” – summázta lesújtó véleményét az IlGiornale.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik