Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Rod Stewart vagy Számkivetett

A nyár csillagászatilag is elkezdődött, így Bécstől Pécsig a nyári fesztiválok vették át az uralmat, de azért lesz Rod Stewart-koncert, és Gyerek Sziget is, mindkettő ingyen.

menjek…

Péntek, június 25.

Az Emergenza tehetségkutató verseny a világ egyik legnagyobb tehetségkutató fesztiválja, amely Európában és Amerikában mintegy 150 városban kerül megrendezésre. Az elmúlt években olyan előadók léptek fel ezen a fesztiválon, mint a Cure, a Travis, az Evanescence, az Ash, a Bad Religion, a Mando Diao vagy a Nightwish. Ezúttal a közép-európai döntőre kerül sor az A38-on, ahol komoly díjak és szerződések kerülnek odaítélésre. Fellép többek közt: a Lioker, a Magyarock, az Over Help, a Still With Soul zenekarok.

Bécsbe is érdemes lesz elutazni a hétvégére egy sátorral a Dunasziget Fesztiválra. Nem csak azért mert Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválja, hanem mert a 42 kilométernyi strandján a koncertek között ki is lehet pihenni a tömegélményt. A fesztivál szervezői ugyanis 3 milliós látogatószámra számítanak. Így ha egyedül vágunk neki az útnak, esélyes, hogy pár régi ismerőssel pont úgy összefutunk, mint a Sziget Fesztiválon. A bécsi szigeten pénteken többek között Billy Idol, Right Said Fred és Milow, szombaton pedig Roger Hodson, Thomas Anders, Amy Macdonald és a Thunderballs koncertjén lehet bulizni.

Menjek vagy maradjak: Rod Stewart vagy Számkivetett 1

Négy éve debütált Pécsett a Folk & Roll Fesztivál, és igencsak előremutatónak, ha nem egyenesen korszakalkotónak bizonyult idehaza. A népzenét a könnyebb, vagy más megközelítésben nagyon is súlyosabb műfajokkal vegyítő külföldi bandák óriási sikerrel futottak itt. A finn népzenét, a pogány dallamokat metállal ötvöző zenekarok, mint a Finntroll, az Ensiferum vagy a Korpiklaani ma már vezető együtteseknek számítanak a nagy európai fesztiválokon, a műfaj óriási bummon ment keresztül. Fellép a pécsi Dutar, a magyar és a cigány folklór kincseit világzenei kontextusban újraértelmező csapat, az Arkona, az orosz pogány folk-metál együttes, és Masha „Scream” Ahripova személyében egy elképesztően karizmatikus énekesnőt ismerhet meg a közönség.

—-Szombat, június 26.—-

A Hey, June fesztiválon a 30Y szentimentális vonulatába kóstolhatunk a Művészetek palotájában. A kemény koncertjeiről ismert rockzenekar évente egyszer-kétszer kibújik a saját bőréből, hogy akár a Kispál és a borz csendesülős rendezvényein az elmerengős dalokat más közegben, más hőfokon eljátssza. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben sörözés a széksorok közt előadott műsoron a vendég Für Anikó.

Idén a Kapcsolat Napja koncertre Rod Stewart érkezik a Felvonulás térre. Az ingyenes koncetr százezreket várnak a környékre, így a tömegiszonnyal küzdőknek nem ajánlott. A Grammy díjas és Rock and Roll Hall of Fame tag művész 2006-ban jelentkezett utoljára lemezzel. A „Still The Same, Great Rock Classics of Our Time” című munka felkerült szinte az összes fontos játszási lista első helyére. A nemrég megjelent Soulbook is hasonlóan szép pályát fut be, melyen Rod visszatér a rock zenétől a 60-as, 70-es évekbeli soul klasszikusokhoz. Olyan örökzöld soul slágereket ad elő sajátos stílusában, mint a “You’ve Really Got A Hold On Me” (eredetileg a The Miracles által) , “Wonderful World” (Sam Cooke) “What Becomes of the Brokenhearted” (Jimmy Ruffin), vagy a My Cherie Amour (Stevie Wonder)”.

Csütörtöktől-szombatig tartó, zenei rendezvénysorozat indult idén először hagyományteremtő szándékkal a Velencei-tó. A fesztivált a TűzART Projekt alkotóhét programjai kísérik június 24-26. között az agárdi Velencei-tavi Galériában, annak szabadtéri színpadán a Kodolányi Jazz Színpadon és a fesztiválhelyszíneken. Lesznek például táncelőadások, tűzzsonglőrök és gólyalábasok, DJ-k, Vizual Jam fényfestő művészek, zsonglőrtanoda, Microcirkusz bábelőadás, vásár és sok egyéb vérpezsdítő érdekesség. Felép többek közt Frankie Látó, Ferenczi György, Váczi Eszter Quartet, Szakcsi Lakatos Béla Trió és még sokan mások.

—-Vasárnap, június 27.—-

Elérkezett az ingyenes Gyerek Sziget utolsó hétvégéje. A Vándor Vurstli időutazó stábja ismét egy érdekes korba röpteti a kilátogatókat, egyenesen az 1848-as forradalom és szabadságharc idejébe. A toborzótábor megnyitja kapuit és várja a bátor vitézeket, hogy felesküdjenek Kossuth Lajosra. A Valóraváltó műhelyben nyalka huszárt, míg a Zászlós műhelyben farkasfogas, címeres csatazászlót készíthetnek majd a gyerekek. A huszárok mellett lesznek Teddy macik, Víz-sziget és gépszoborműhely, bohóctanoda, ökoszolgálat és Gingalló!

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Jótékonysági hangversenyt rendeznek az árvízkárosultak megsegítésére vasárnap este a budavári Mátyás-templomban. A hangversenyen Liszt Ferenc Koronázási miséje hangzik fel. Az összegyűlő adományokat az árvízkárosultakhoz juttatják el. A koncerten közreműködő énekesek: Szepessy Beáta (szoprán), Török Ilona (alt), Csapó József (tenor), Páni János (basszus). Orgonán Hock Bertalan játszik, Tardy László vezényel. A rendezvényen fellép a Mátyás-templom Ének- és Zenekara, a Cantate Városi Vegyeskar és a ComePrima Énekegyüttes, valamint a gyöngyösi Cantus Corvinus Énekkar.

—- maradjak… …tévézni—-

Péntek, június 25.
19:00
Duna Televízió

A tizedes meg a többiek


Menjek vagy maradjak: Rod Stewart vagy Számkivetett 3

A II. világháború utolsó heteiben Molnár tizedes a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra bízott kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál. Itt átveszi a parancsnokságot és kiosztja a feladatokat mindenkinek, a különféle lehetőségeket számbavéve. Ha kell, honvédek és átveszik a nyilasok által elfogott Szíjjártó munkaszolgálatost,ha kell szovjet katonát mentenek meg. Életveszélyes kalandok, bámulatos helyzetek, hiába kerülik a németeket és a szovjeteket is. Egy nyilas csapat végül leleplezi őket. Felveszik a harcot a nyilasokkal, de menekülés közben szovjet hadifogságba kerülnek. A táborban partizán csapatot szerveznek, de Molnár tizedes inkább hazafelé veszi az irányt. Persze végül ő is visszafordul és a többiek után indul.

Szombat, június 26.
21:50
Duna Televízió

Nincs bocsánat

Menjek vagy maradjak: Rod Stewart vagy Számkivetett 3

Szokatlan hangvételű, a lelki motívumokra és a realisztikus környezetrajzra hangsúlyt helyező western. Hőse egy kiöregedett, hajdani törvényen kívüli bérgyilkos, aki földműveléssel tengeti életét, mígnem találkozik egy fejvadásszal, aki egy majdnem lovagias ügy megoldásához kéri a segítségét. Munny több mint tíz év után ismét felcsatolja a szögre akasztott pisztolytáskát, és egy fekete bőrű, rabszolgából lett földművessel együtt elindulnak, hogy elégtételt vegyenek a kegyetlen seriffen.

Vasárnap, június 27.
20:05
TV2

Számkivetett

Menjek vagy maradjak: Rod Stewart vagy Számkivetett 3

Chuck Noland (Tom Hanks) karrierje csúcsán álló topmenedzsert az ünnepek előtti utolsó szolgálati útján szörnyű baleset éri. Senki sem éli túl a viharba keveredett gép lezuhanását, csak ő marad életben, valahol Malajzia felé a szétszórt szigetek világában. Barátnője, Kelly (Helen Hunt) hiába várja vissza, a hatóságok szerint nem élte túl senki a szerencsétlenséget. Chuck minden érzékét latba veti a trópusi szigeten az életben maradásért. Lassan feltalálja magát és önellátóvá válik. Nem hagyja magán eluralkodni a kezdeti kétségbeesést, tovább reménykedik. Négy évig tart ősemberi kalandja. Tutajt tud magának építeni és felhúzza rá a véletlenül partra sodort vitorladarabot. Az óceánon hánykolódva találnak rá. A visszatérés sokkoló hatású. Az otthoni civilizáció már rég kivetette magából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik