Élet-Stílus

Tökéletes japán gépezet a 16 között

A japán csapat minden poszton felülmúlta a középszerűen focizó dán válogatottat. Az E-csoportban, így a szigetországé a második hely és Paraguay vár rá a nyolcaddöntőben.

A japán válogatott némi meglepetésre kétgólos győzelmet aratott a dán együttes felett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság E csoportjának csütörtöki harmadik fordulójában, ezzel a holland alakulat mögött másodikként bejutott a nyolcaddöntőbe. A meccs főszereplője a japán Honda volt a CSZKA Moszkva csatára, akinek minden megoldása lépéselőnyhöz jutatta csapatát és egy góllal és egy gólpasszal segítette csapatát győzelemhez.

Két nagy japán helyzetre egy dán lehetőség volt a válasz az első negyedórában, aztán a következő 15 percben pazar szabadrúgásokkal jelentős előnybe kerültek az ázsiaiak. Először a 17. percben Honda mintegy 28 méterről, kissé jobbról, ballal nagy gólt lőtt (1-0), majde zet a sémát követve a 30. percben Endo 27 méterről, középről, jobbal a bal alsó sarokba csavarta a labdát (2-0).

Galéria a meccsről és vb. 14. napjáról. (mti)

Galéria a meccsről és vb. 14. napjáról. (mti)

Morten Olsen szövetségi kapitány már a 34. percben cserére szánta el magát, de a játékrész zárószakaszában ezzel együtt sem tudtak felpörögni a dánok az eredményesen védekező és önbizalommal támadó japánokkal szemben.
A távol-keletiek továbbra is szervezetten futballoztak, a dán próbálkozásokban pedig nem volt átütőerő, így némileg váratlanul jött a szépítés egy tizenegyes nyomán. A 81. percben Hasebe ellökte Aggert a 16-oson belül, a megítélt tizenegyeshez Tomasson állt oda, elsőre még hibázott, az ismétlésnél azonban már nem, a Kavasimáról kipattanó labdát a kapu bal oldalába emelte (2-1). A meccs végén a japánok akcióból is eredményesek voltak Honda szép csellel játszotta tisztára magát, hat méterről, balról középre adott, Okazaki pedig Sörensen kapujába passzolt (3-1).

A vb-re a magyarok selejtezős csoportjából első helyen kijutó dánok befejezték szereplésüket.

E csoport, 3. forduló:
Japán-Dánia 3-1 (2-0)
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 22 967 ezer néző, v.: Damon (dél-afrikai)
Gól: Honda (17.), Endo (30.), Okazaki (87.), ill. Tomasson (81.)
Sárga lap: Endo (12.), Nagatomo (26.), ill. Kröldrup (29.), C. Poulsen (48.), Bendtner (67.)
Japán: Kavasima – Abe, Nakazava, Tulio, Komano – Nagatomo, Okubo (Konno, 88.), Endo (Inamoto, 91.), Haszebe, Macui (Okazaki, 74.) – Honda
Dánia: Sörensen – S. Poulsen, Agger, Kröldrup (Larsen, 56.), Jacobsen, Rommedahl – C. Poulsen, Jörgensen (J. Poulsen, 34.), Kahlenberg (Eriksen, 63.) – Tomasson, Bendtner

A csoport végeredménye:
1. Hollandia 9 pont
2. Japán 6
3. Dánia 3
4. Kamerun 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik