Élet-Stílus

Meddig tart az olasz meló?

Akár egy harmadik döntetlen is elég lehet a címvédőnek, de a biztos továbbjutáshoz győzniük kell Szlovákia ellen. A vb mai programja.

Célegyenesbe érkezik a világbajnokság csoportköreinek küzdelme, az előttünk álló két napban az „alsó” ágon is kialakul a nyolcaddöntő párosítása. Ma az E- és az F-csoport kerül sorra, az utóbbi négyes délután, az előbbi este mérkőzik meg a továbbjutó helyekért. A legjobb 16 között könnyedén összejöhet egy Hollandia – Olaszország rangadó, hiszen míg az Oranje már biztos továbbjutó, és valószínűleg csoportelső, addig a címvédő Azzurriknak a második helyért is meg kell küzdeniük.

F-csoport:

16:00 Szlovákia-Olaszország, Johannesburg, Ellis Park

Szlovákia utolsó helyen áll csoportjában, és eddig meglehetősen vérszegény produkciót mutattak be. Hamsikék simán kaptak ki Paraguaytól, és még Új-Zéland legjobbjait sem tudták legyőzni, de ma újabb esélyt kapnak a javításra. Ha nem szeretnének már most hazautazni, akkor nyerniük kell Olaszországgal szemben. Ebben az esetben csak akkor nem lenne biztos a továbbjutásuk, ha Paraguay kikapna Új-Zéland ellen. Nagy kérdés, hogy az ellenfél kapuja előtt eddig nem sokat mutató szlovákok mit tudnak majd kezdeni a hibázgató, de azért nagyjából stabilnak mondható olasz védelemmel szemben. Elképzelhető, hogy Miroslav Stoch és Marek Cech is nagyobb szerepet kap a Paraguay elleni meccshez képest, utóbbi éppen Saláta Kornél kárára kerülhet a kezdőcsapatba.
Olaszországban valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy az előzetesen könnyűnek tartott csoportból a továbbjutás is ilyen nagy gondot okoz. Két 1-1-es döntetlen után még mindig a saját kezükben van a sorsuk, ha ma nyernek, biztosan továbbjutnak. Amennyiben Paraguay győz a másik mérkőzésen, az olaszoknak egy döntetlen is elég a második helyhez. Pirlo már csapattársaival edzett, könnyen lehet, hogy ma már beveti őt Marcello Lippi, de Gattuso pályára lépésére is van esély. A támadósorban Di Natale juthat az eddigieknél több lehetőséghez, továbbra is sérült viszont az elsőszámú kapus, Gigi Buffon.

16:00 Paraguay-Új-Zéland, Polokwane

Paraguay kedvező helyzetből várja a ma délutánt, de ettől függetlenül nem kényelmesedhetnek el, hiszen még ki is eshetnek, ha nem sikerül pontot szerezniük. Amennyiben legalább döntetlent játszanak, biztosan továbbjutnak. Fontos szempont lehet, hogy elkerüljék az E-csoportban feltehetőleg élen végző Hollandiát, ennek biztosításához mindössze nyerniük kell ma, de szerencsés esetben a döntetlen is elég lehet. Paraguay rendkívül magabiztosan nyerte a szlovákok elleni mérkőzését, a kezdőcsapatban így nagy változások nem várhatóak.
Új-Zéland számára valóságos csodával érne fel, ha sikerülne továbbverekedniük magukat a csoportkörön, hiszen a torna előtt abszolút esélytelenként tüntették fel őket. A szlovákok ellen a véghajrában harcolták ki a döntetlent, míg Olaszországgal szemben -lesgóllal ugyan- vezettek is, és a címvédő csak egy büntetővel tudott egyenlíteni. A harci kedv biztosan az egekben lesz, ha ma összejön a győzelem, továbbjutnak a „kiwik” a legjobb 16 közé. Döntetlen csak akkor elég, ha az olasz-szlovák mérkőzés is hasonlóképpen zárul, ebben az esetben a gólkülönbség döntene. Vagy ha az sem, akkor a sorsolás…

Az F-csoport eddigi eredményei:

Olaszország – Paraguay 1-1
Új-Zéland – Szlovákia 1-1
Szlovákia – Paraguay 0-2
Olaszország – Új-Zéland 1-1

A csoport állása:

1. Paraguay 4 pont (3-1)
2. Olaszország 2 pont (2-2)
3. Új-Zéland 2 pont (2-2)
4. Szlovákia 1 pont (1-3)

E-csoport:

20:30 Dánia-Japán, Rustenburg

Igazi ki-ki meccset vív egymással a két válogatott, és a kép teljesen tiszta: amelyik csapat nyer, az továbbjut, döntetlen esetén a japánok. Dániaígy mindenképpen győzelmi kényszerben van, biztató lehet, hogy eddigi három szereplésük alkalmával mindig sikerült továbblépniük a csoportjukból. Ennél persze fontosabb, hogy Kamerun ellen egészen jó teljesítményt nyújtottak, és bár Christian Poulsen hibája miatt hátrányba kerültek, végül sikerült fordítaniuk. Kjaer, a védelem egyik oszlopa eltiltott, kérdés, hogy ez mennyire zavarja meg a néha kicsit szellősnek tűnő hátsó alakzatot.
Japán válogatottját sok bírálat érte a világbajnokság előtt, és a felkészülési meccsek eredményei sem adtak okot túlzott bizakodásra. Okada Takesi csapata azonban rácáfolt a kritikákra, és Kamerun legyőzése után Hollandia dolgát is megnehezítette. A győzelemre törő dánok ellen ma is szükség lesz az eddig is bemutatott szervezett védekezésre. Ahogy edzőjük is kiemelte, óvatosnak kell majd lenniük a szögleteknél és beíveléseknél, hiszen a magasabb dán játékosok itt előnyben lehetnek. Japán már döntetlen esetén is biztos továbbjutó, ha nyernek, számukra kedvező esetben még a csoportelsőség is összejöhet, ehhez azonban Kamerunnak is le kell győznie Hollandiát. Jelentős változások nem várhatóak a csapat összeállításában.

20:30 Kamerun-Hollandia, Fokváros

Kamerun elsőként esett ki a 2010-es világbajnokságon, így ők már csak a szépítésért hajthatnak. Két vereség után biztosan nem szeretnének egy harmadikat is összeszedni, ráadásul Hollandia már a biztos továbbjutás tudatában áll ki ellenük. Kérdéses persze, hogy mennyi motiváció maradt a játékosokban, a kezdőcsapatban mindenesetre a hírek szerint nem várható nagy felfordulás. Kamerun a mostani kiesésével 1994, 1998 és 2002 után sorrendben a negyedik világbajnokságán búcsúzik már a csoportkörben.
Hollandia két győzelmével biztos továbbjutó, eddig még gólt sem kaptak, és egy pont elég számukra a csoport első helyéhez is. Ráadásul Robbent még be sem vetették, a szélvészgyors szélső talán ma már kaphat valamennyi játékpercet. A csapaton belül mindössze csak az lehet a kérdés, hogy ismét nagy szerepet kapjanak-e az alapjátékosok, vagy inkább pihentessék őket. Mindkettőnek meglehet az előnye, de azért túlzott rotáció nem várható az eddigiekhez képest. Van der Wiel és Nigel de Jong azonban pihenhet, hiszen ha sárgát kapnának, ki kellene hagyniuk a nyolcaddöntő mérkőzését. A hírek szerint Elia és Van Bronckhorst sem teljesen egészséges, de játékra alkalmasak lehetnek.

Az E-csoport eddigi eredményei:

Hollandia – Dánia 2-0
Japán – Kamerun 1-0
Hollandia – Japán 1-0
Kamerun – Dánia 1-2

A csoport állása:

1. Hollandia 6 pont (3-0)
2. Japán 3 pont (1-1)
3. Dánia 3 pont (2-3)
4. Kamerun 0 pont (1-3)

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik