Élet-Stílus

Kispál: hét koncert, aztán vége

Megkezdődött a visszaszámlálás, Magyarországon már csak öt koncertet ad a Kispál és borz. A jellemzően a nagyobb hazai fesztivál-fellépések mellett Londonban és a Felvidéken láthatjuk még a „kilencvenes évek legfontosabb zenekarát”.

Április 1-jén jelentették be Sziget Fesztivál szervezői és a zenekar tagjai, hogy 23 év után megszűnik a Kispál és borz. A „nagy búcsúra” a Sziget mínusz egyedik napján kerül sor augusztus 9-én. “Magunk elé azt a határidőt tűztük ki, hogy ha márciusig nem sikerül összehozni egy nagylemeznyi anyagot, akkor abbahagyjuk. Nem sikerült, három dal nem egy album” – mondta akkor Lovasi András.

Annyit lehet tudni a közel 3 órás monstre koncertről, hogy lesz őskispálos blokk, valamint egyedi színpadkép és vizuális kavalkád, s az is kiszivárgott, hogy Kiss Tibi, Líviusz, Németh Juci, és a Csík Zenekar is fellép majd Lovasiék oldalán.

“Ne aggódjatok: a parasztvakítástól, meg a tűzijátéktól azért továbbra is eltekintünk. A búcsúkoncertről DVD felvétel készül, s hozzá egy CD, amin az elmúlt 6 év lemezen meg nem jelent dalai lesznek, pár új szerzemény kíséretében” – olvasható megnyugtatásképp a honlapjukon. Azt is ott teszik hozzá, hogy nem szeretnének olyan zenekar lenni, amelyik egy idő után majd a huszadik búcsúkoncertjét adja. “Ha úgy hozza az élet évek múlva, hogy koncerteznénk, akkor az biztosan nem egy következő búcsúkoncert lesz. Még ha 10 év múlva lesz is…”

És a végén mindenki összeáll egy képpé:


Az addig még hátralévő alig másfél hónapban a zenekar honlapja szerint már csak hat koncertet ad együtt Kispál András, Lovasi Ándrás, Dióssy D. Ákos, Mihalik Ábel. Ellentétben például az ős-Kispál-tagokra épült, kezdetben szabadidőzenekarnak becézett Kiscsillaggal, amely épp a dupláját.

Ráadásul a még hátralévő hat koncertből egy – a beharangozó szerint „a Kispál és a borz első és egyben utolsó angol koncertje” – Londonban lesz, a Relentless Garage nevű helyen július 20-án. Augusztus 6-án pedig a felvidéki Kéménden lép fel utolsó előtti alkalommal a zenekar.

Magyarországon a Volton (július 3.), a Hegyalja Fesztiválon (július 20.), az orfűi EFOTT-on (július 17.), a debreceni campus fesztiválon (július 23.) csíphetjük el még a Húsrágó hídverőt, a Kiscsi csillagot vagy az Emesét.

Aztán a Sziget, és a többi néma csend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik