Élet-Stílus

Ironizál a csalódott francia sajtó

Az elmúlt napok felháborodott hangneme után a legtöbb francia napilap szerdán ironikus írásokban teljes kiábrándultsággal kommentálta, hogy véget ért a válogatott számára a világbajnokság. Több szerkesztőségi írás a labdarúgó-szövetség vezetőinek menesztését követelte.

“És még egyszer bravó!” – olvasható a Libération kezdő oldalán. A legolvasottabb fővárosi napilap, a Le Parisien címlapján Raymond Domenech szövetségi kapitány integet, rajta “Köszönjük és viszlát!” felirat.

A L’Équipe pedig “Egy világ vége” címmel foglalta össze a válogatott helyzetét. A sportlap szerkesztőségi írásában keserűen búcsúzik a franciák szakvezetőjétől: “Hihetetlen kudarc Domenech-nek, aki négy év alatt nem találta sem a módszert, sem a hangnemet, hogy elkerülje ezt a katasztrófát… Hülyének nézni az embereket szórakoztató játék lehet, de tudni kell abbahagyni. A provokáció finom művészet és kétségtelenül az intelligencia egyik formája, kivéve amikor gőggel és arroganciával párosul” – utal a lap a szakvezető ismert tulajdonságaira. A L’Équipe mellesleg követeli, hogy a sportminiszter ígéretének megfelelően a kormány érje el, hogy távozzanak a Francia Labdarúgó Szövetség “paprikajancsi” vezetői.

Roselyne Bachelot-hoz, a sportért is felelős csúcsminisztérium tárcavezetőjéhez hasonlóan a La Nouvelle République du Centre-ouest és a La Presse de la Manche című regionális lapok is “romhalmazhoz” hasonlították a válogatottat.
A Le Journal de la Haute-Marne arra emlékeztetett, hogy ha már játszani nem tudtak rendesen, a franciák legalább egy téren “szép hőstettet hajtottak végre: rajtuk röhög az egész világ”. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a “katasztrófa után, jól tudjuk, a felelősségre vonás következik. Számíthatunk arra, hogy nagyon gyorsan megkezdődik a véres leszámolás. Ígéretesnek látszik, a csapaton belüli gyűlölködés és a Raymond Domenech-kel szembeni hatalmas bizalmatlanságot követően” – fogalmazott a lap.

A szurkolók elsősorban a szövetségi kapitányt tették felelőssé (MTI/EPA)

A szurkolók elsősorban a szövetségi kapitányt tették felelőssé (MTI/EPA)

A République du Centre szerint “egy dolog biztos: senkinek nincs kedve sajnálni a Kékeket és még kevésbé megbocsátani nekik … Bárcsak megkímélnének a méltatlan és érdektelen történeteikkel. Semmi kedvünk Patrice Evra vagy Franck Ribéry nyögdécselő debilitásait hallgatni”. A regionális lap szintén “a francia labdarúgás vezetői struktúrájának radikális lecserélését” követeli. Az elnök Jean-Pierre Escalettes inkompetenciáját bizonyítja az újság szerint, hogy “ő az egyetlen, aki a vereség után még mindig hosszabbításra játszik”.

A La Nouvelle République du Centre Ouest szerint a játékosoknak valójában fogalmuk sincs, hogy mennyire tönkretették saját személyes tekintélyüket és a nemzeti mez imázsát. A médiában várható leszámolások valószínűleg nem fognak hozzájárulni a kedélyek megnyugtatásához. “Ez a szánalmas kiesés olyan nyomokat fog hagyni, amelyeket egyetlen ember sem fog tudni kitörölni az emlékezetünkből” – írta a lap.

Míg a La Tribune pénzügyi napilap Franciaország gazdasági és társadalmi válságának szimbólumát látta a válogatott leszereplésében, a Le Progres szerint “mindez csak foci. Egy rakat hülye, inkompetens és felelőtlen által irányított és rossz fiúk által játszott nagyon rossz labdarúgás. De csak foci. Nem kell túldimenzionálni: a Kékek nullák voltak, teljesen nullák, szomorúak vagyunk és kissé megalázottak, de a győzelem sem biztosított volna melót a munkanélkülieknek. Már ma több ezer gyerek újra focizni fog, míg a szüleik aggódhatnak a nyugdíj miatt. A világbajnokság pedig folytatódik, igazi jó csapatokkal” – írta a lyoni napilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik