Élet-Stílus

Bajban a spanyolok: Villát eltiltják?

A spanyol a tévékamerák felvételei szerint a Honduras elleni találkozón megütötte a közép-amerikaiak középpályását, Emilio Izaguirrét. Bár a találkozó játékvezetője az esetet nem vette észre, a FIFA vizsgálja a felvételeket.

A spanyolok Honduras ellen duplázó támadója könnyen bajba kerülhet, ugyanis a H csoport 2. fordulójában a videofelvételek szerint arcon ütötte egyik ellenfelét. A hétfői találkozón a góllövő-cipőjét „meglelő” valenciai (immár
barcelonai) csatár könnyen mesterhármast érhetett volna el, ám 2-0-s
állásnál büntetőt rontott.

Az elszalasztott lehetőség miatti bosszankodást azonban felülírhatja a FIFA által indított vizsgálat. Egy szögletnél a spanyol zokon vette, hogy a hondurasi Emilio Izaguirre rátaposott a lábára, s odamosott az ütés után látványos vergődésbe fogó közép-amerikainak. Izaguirre reakciója nyilván eltúlzott volt – de ennél jóval kevesebbért is állítottak már ki játékost a világbajnokságon.

Sőt, Villa csapattársa, Joan Capdevila odasietve a helyszínre alaposan leteremtette csapattársát, majd megpróbálta lecsitítani. A jelenetsor ugyanakkor elkerülte a találkozót összességében jól vezető japán Juicsi Nisimura figyelmét, így Villa megúszta piros nélkül – kérdés, hogy megmenekül-e az eltiltástól?

Emilio Izaguirre és David Villa (MTI/EPA)

Emilio Izaguirre és David Villa (MTI/EPA)

A FIFA vizsgálata sok jóval nem kecsegtet, ráadásul szándékos durvaságért akár három mérkőzésre is szólhat a szentencia – tavasszal az UEFA három meccsről eltiltotta az ellenfelét megtaposó müncheni Franck Ribéryt, míg a vb-ken is elég szigorúan díjazták a magukról megfeledkezett játékosokat. 2006-ban az olasz Daniele De Rossi négymeccses eltiltást kapott azért, mert durván belekönyökölt az amerikai Brian McBride arcába, míg nyolc évvel korábban Zindeine Zidane két meccset hagyott ki, amiért – a Villáéhoz hasonló esetben – arcon legyintette a szaúdi Fuad Anwart.

„Addig nem bocsátkozunk spekulációkba, amíg nem olvassuk el tüzetesen a mérkőzés beszámolóját, illetve nem kapjuk meg a felvételeket elemzők jelentését. Ha szükséges, a fegyelmi bizottság megtárgyalja az esetet, s ez alapján döntést hoz” – számolt be a spanyol AS-nek Pekka Odriozola, a FIFA szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik