Élet-Stílus

Nyolcan küzdenek négy helyért

Minden ma pályára lépő csapatnak van még esélye a továbbjutásra. Négyen csomagolhatnak.

A harmadik körben minden nyitott kérdés eldől, megtudjuk a csoportgyőztesek és továbbjutók kilétét, kiderül, kik utazhatnak haza, kialakul a nyolcaddöntők párosítása, és persze ennek megfelelően az ágrajz alapján megkezdődhet a találgatás a lehetséges negyed- és elődöntőkről, valamint a döntőről. Az egyes csoportok tagjai egy időben játszanak, négy napon keresztül zárul le a torna ezen szakasza, majd szombattól már egyenes kieséses rendszerben folytatódik tovább a világbajnokság. A csoporton belüli sorrend megállapításánál először természetesen a megszerzett pontok száma dönt, majd egyenlőség esetén a gólkülönbség, ezután a több lőtt gól. Ha minden paraméter megegyezik két vagy három csapatnál, akkor az egymás elleni eredményt vagy eredményeket hasonlítják össze a fenti szempontok szerint, és ez alapján alakul ki a végeredmény.

Kedden az A- és a B-csoport küzdelmei fejeződnek be. Az A-csoport győztese majd a B-jelű négyes másodikjával játszik a legjobb 16 között, és ugyanígy, a „B” győztese az „A” második helyezettjével csap majd össze.

A-csoport:

16:00 Mexikó-Uruguay, Rustenburg. (A mérkőzést Kassai Viktor vezeti).

A helyzet nem túl bonyolult ebben a négyesben: amennyiben Mexikó és Uruguay döntetlent játszik egymás ellen, kéz a kézben jutnak tovább. Igen ám, de Mexikó ebben az esetben csoportmásodik lenne, és jó eséllyel az argentinok ellen kellene pályára lépnie az egyenes kieséses szakasz első körében. Amennyiben ezt szeretné elkerülni Javier Aguirre csapata, győzniük kell. Vereség esetén még ki is eshetnek, amennyiben a franciák vagy a házigazdák nyernek a másik találkozón, és sikerül a gólkülönbségükön is alaposan javítani. Mexikó bebizonyította a Franciaország ellen elért 2-0-s győzelem alkalmával, hogy nem csak támadni képes, de a befejezéseknél is pontos tud maradni. A siker egyik letéteményese a szélvészgyors Barrera volt, aki akkor csak csereként állt be, de könnyen a csapatban ragadhat. Vela sérüléssel bajlódik, nem tudni pontosan mikor lesz bevethető.
Uruguay hasonló helyzetben van, mint ellenfele, azzal a különbséggel, hogy számukra a döntetlen is a csoport első helyét jelentené. A csapat védője, Diego Godín szerint azonban nem az ikszre fognak játszani. Ennek ellenére nyilván nem bánkódnának, ha így alakulna, és mivel még nem kaptak gólt a tornán, könnyen lehet, hogy most is leginkább a stabil védekezést fogják szem előtt tartani. Forlan és Suazo azért nyilván inkább a góllövésben lesz majd érdekelt, Lodeiro eltiltása után visszatérhet, de nem feltétlenül a kezdőcsapatba. Mexikó ellen eddig nem túl pozitív a válogatott mérlege, hétszer is kikaptak hét döntetlen mellett, az eddigi tizenhét mérkőzésükön.

16:00 Franciaország-Dél-Afrika, Bloemfontein

Két csalódott csapat mérkőzése, de elvileg még mindkettőnek van esélye a továbbjutásra. Ehhez viszont az kell, hogy minél nagyobb arányban győzzenek, és közben reménykedhetnek benne, hogy Uruguay és Mexikó közül valamelyik győztesként hagyja el a pályát. A franciáknál áll a bál, Domenech és a csapat között kibékíthetetlen ellentétek látszanak, Anelkát hazaküldték, Evra egy erőnléti edzővel keveredett vitába, a játékosok meg egyszerűen bojkottálták az edzést vasárnap. Ilyen előzmények után csoda lenne a jó eredmény, és azt is nehéz megmondani, hogy vajon kik fogják alkotni a francia kezdőcsapatot. Állítólag Gallas, Henry és Abidal volt a kapitány elleni hangok szószólója, könnyen lehet, hogy ők kimaradnak.
Dél-Afrika a házigazda országok nagy sorozatát törheti meg, amennyiben ma búcsúzik a további küzdelmektől. Eddig ugyanis nem fordult elő olyan eset, hogy a vendéglátó válogatott ne lépett volna tovább csoportjából a világbajnokságon. A szétesett franciák ellen lehet esély a győzelemre is, talán már kevesebb a nyomás a csapaton, mint az eddigiekben. Ha a vuvuzelák zaja egy nagyobb arányú győzelembe hajszolja bele a házigazdákat, szerencsés esetben akár még a továbbjutás is meglehet. Khune és Dikgacoi eltiltott.

Az A-csoport eddigi eredményei:

Dél-Afrika – Mexikó 1-1
Uruguay – Franciaország 0-0
Dél-Afrika – Uruguay 0-3
Franciaország – Mexikó 0-2

A csoport állása:

1. Uruguay 4 pont (3-0)
2. Mexikó 4 pont (3-1)
3. Franciaország 1 pont (0-2)
4. Dél-Afrika 1 pont (1-4)

B-csoport:

20:30 Nigéria-Dél-Korea, Durban

Ebben a négyesben Argentína áll a legjobban, de még ők is kieshetnek, és eddig Nigéria szerepelt a legrosszabbul, de még ők is továbbjuthatnak. Méghozzá viszonylag egyszerűen: amennyiben az argentinok legyőzik a görögöket, Nigéria pedig hozza a saját mérkőzését, az afrikaiak jutnak tovább Maradonáék mellett. Minden más esetben búcsúzik Lars Lagerback válogatottja, akik eddig csalódást okoztak szurkolóiknak. Az elmúlt fordulóban ugyan emberhátrányban játszottak, de vereséget szenvedtek a görögöktől, pedig még a vezetést is megszerezték. A koreaiak ellen ismét nagy szükség lehet Enyeama kapusra, nem játszhat viszont Kaita eltiltás miatt. A védelemből Taiwo és Echiejile sem teljesen egészséges, de van esélyük pályára lépni ma.
Az ellenfél az a Dél-Korea lesz, akik ugyan simán kikaptak az argentinoktól, de előtte hasonló simasággal léptek túl a görögökön. Amennyiben Messiék nem szenvednek vereséget Görögország ellen, Dél-Korea egy mai győzelemmel biztos továbbjutónak számítana. Elég lehet egy döntetlen is, de az ázsiaiak nyilván nem szeretnék a másik mérkőzés eredményére bízni a sorsukat. A csapatban nincs eltiltott vagy sérült, Park Ji-Sung vezetésével érdemelnék ki a legjobb 16 közé kerülést.

20:30 Görögország-Argentína, Polokwane

Otto Rehhagel csapatának nehéz dolga van, hiszen Argentína ellen kell kiharcolnia a továbbjutást, de legalább annak örülhetnek, hogy még van esélyük rá. Az első körben ugyanis egy kiábrándító 0-2-vel kezdtek Dél-Korea ellen, de aztán Nigériát sikerült legyőzni, így egy mai győzelemmel –vagy akár szerencsés esetben döntetlennel is- továbbjuthatnak. Közben persze figyelniük kell a másik találkozóra, hiszen akár a 3 pont begyűjtése esetén is kieshetnek rosszabb gólaránnyal. Moras továbbra is sérült, de amúgy sem várható túlzott változtatás a Nigéria elleni győztes alakulathoz képest.
Argentína két győzelem után jó helyzetben van, már egy döntetlen elég nekik a csoportelsőséghez. A csapat fél lábbal már a 16 között érezheti magát, ma 3 góllal kellene kikapniuk, hogy egyáltalán a kiesés esélyes opcióként merülhessen fel. A Dél-Korea elleni 4-1 alkalmával Messi remek teljesítményt nyújtott, ami eddig nem feltétlenül volt jellemző a válogatottban, ez mindenképpen bíztató a számukra. Az összeállításban lehetnek változások, Aguero és Milito is nagyobb szerepet kaphat az eddigieknél, ez esetben az elmúlt körben mesterhármasig jutó Higuain, valamint Tevez pihenhetne. Biztosan nem játszik viszont Gutierrez, aki eltiltását tölti.

A B- csoport eddigi eredményei:

Dél-Korea – Görögország 2-0
Argentína – Nigéria 1-0
Argentína – Dél-Korea 4-1
Görögország – Nigéria 2-1

A csoport állása:

1. Argentína 6 pont (5-1)
2. Dél-Korea 3 pont (3-4)
3. Görögország 3 pont (2-3)
4. Nigéria 0 pont (1-3)

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik