Élet-Stílus

A nagyobb tét meghozta a gólokat

A második körben közel dupla annyi találat született mint az első fordulóban, de még így is a dél-afrikai a leggólszegényebb világbajnokság.

A csalódást keltő első kör után a csoportmérkőzések második fordulójában a nagyobb téttel párhuzamosan a színvonal és az eredményesség is jelentősen emelkedett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon: amíg az első 16 találkozón mindössze 25 gól esett (és sok volt az unalmas 90 perc), addig az újabb 16 összecsapáson már 42.

Ez azt jelenti, hogy az első fordulónak 1,56-os a gólátlaga, míg a második körben már 2,625. Az egész tornát tekintve jelenleg közel 2,1 az átlag, amely még elmarad a minden idők legalacsonyabb gólátlagát (2,21) hozó vb-től, az 1990-es olaszországi tornától.

Szintén beszédes adat, hogy az első fordulóban csak a németek voltak kettőnél többször eredményesek, míg a második körben már Uruguay, Argentína, Brazília és Portugália is legalább három találatot jegyzett. További adalék, hogy a kétgólos együttesek listája sem volt hosszú az első 16 találkozó után: mindössze három gárda szerzett ennyi találatot, míg a hétfőn befejeződött újabb körben már hét együttes.

Az első mérkőzéseken a csapatok 40 százaléka, szám szerint 13 egyetlen gólra sem volt képes, a második találkozók után viszont már csak három együttes, Franciaország, Algéria és Honduras maradt eredménytelen a 32-es mezőnyben.
Az első körben egyetlen mérkőzés sem volt, amelyen a vesztésre álló csapat fordítani tudott volna, míg az újabb fordulóban ez a bravúr Görögországnak és Dániának sikerült.

Az első összecsapásokon nem akadt olyan játékos, aki legalább kétszer lett volna eredményes, viszont azóta az argentin Gonzalo Higuaín mesterhármast ért el, míg az uruguayi Diego Forlán, a brazil Luis Fabiano, a portugál Tiago és a spanyol Villa is duplázott. Továbbá a gól nélküli mérkőzések száma is megfeleződött: a dél-afrikai világbajnokság első szakaszában kétszer maradtak érintetlenek a hálók, míg a folytatásban már csak egyszer, az Anglia-Algéria összecsapáson nem született gól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik