Élet-Stílus

Győzelemmel búcsúztak a házigazdák

Dél-Afrika 2-1-re legyőzte a mérkőzés nagy részében emberhátrányban játszó francia csapatot a világbajnokság A csoportjának utolsó fordulójában, s ezzel az eredménnyel mindkét csapat befejezte szereplését a tornán.

Az alaposan felforgatott francia csapat lépett fel kezdeményezőbben, a házigazdák igencsak pontatlanul játszottak, s nem is nagyon jutottak el a kapuig.

A 20. percig elsősorban a kékek akarata érvényesült, ekkor azonban Lloris hibájából vezetést szereztek a hazaiak: Tshabalala jobb oldali szögletét a francia kapus elnézte, aláfutott a labdának, amelyre Khumalo érkezett a hosszú oldalon, és két méterről a kapu jobb oldalába bólintott.

A 25. percben már emberhátrányba került a francia gárda, Gourcuff egy felugrás közben lekönyökölte Sibayát, a játékvezető egyből kiállította. A váratlan hazai gól, és a kiállítás megváltoztatta a játék képét, s a fölénybe került dél-afrikaiak – emberelőnyüket kihasználva – a szünet előtt másodszor is betaláltak. Bal oldali akció végén Diaby ügyetlenkedett, a labda Mphela elé került, aki egy méterről bekotorta azt a hálóba

Mphela gólját ünneplik a házigazdák (MTI/EPA)

Mphela gólját ünneplik a házigazdák (MTI/EPA)

Fordulás után csökkent az iram, s bár mindkét oldalon adódtak kisebb-nagyobb helyzetek, újabb gólt sokáig nem láthatott a közönség. Egy szép akció végén aztán megszerezték – a tornát tekintve is – első góljukat a franciák: Sagna remek passzával Ribéry ugrott ki a jobb oldalon, középre adott, s az üresen érkező Malouda hét méterről a kapuba passzolt. A felpörgő franciák a lefújásig becsületből küzdöttek az egyenlítésért, de végül maradt a hazai siker.

A vb-k történetében először fordul elő, hogy a házigazda már a csoportkörben elbúcsúzik a további küzdelmektől. A 2006-os, németországi vb-n döntős európai alakulat búcsúja nagy meglepetés: legutóbb 1974-ben fordult elő, hogy az előző vb finalistája már a csoportkör után kiessen, akkor az olaszok jártak így.

a csoport, 3. forduló

Dél-Afrika- Franciaország 2-1 (2-0)
Bloemfontein, Free State stadion, 45 ezer néző. Vezette: Ruiz (kolumbiai)
Gól: Khumalo (20.), Mphela (37.), illetve Malouda (70.)
Kiállítva: Gourcuff (25.)
Dél-Afrika: Josephs – Ngcongca (Gaxa, 55.), Khumalo, Mokoena, Masilela – Sibaya, Khuboni (Modise, 78.), Pienaar, Tshabalala – Mphela, Parker (Nomvethe, 68.)
Franciaország: Lloris – Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy – Diarra (Govou, 82.), Diaby – Gignac (Malouda, 46.), Gourcuff, Ribéry – Cissé (Henry, 55.)

Végeredmény:
1. Uruguay 7 pont (4-0), 2. Mexikó 4 (3-2), 3. Dél-Afrika 4 (3-5), 4. Franciaország 1 (1-4)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik