Élet-Stílus

Mit együnk a focimeccshez: spanyol, brazil és argentin falatok

Ha már magyar csapatnak nem drukkolhatunk szotyit ropogtatva a vébén, akkor kikerestük az online fogadási irodák legesélyesebbnek tartott csapatai közül az elsőket, hogy megnézzük, milyen autentikus falatkákat harapjunk a sör, fröccs vagy akár a Caipirinha mellé. Válasszunk most spanyol, brazil és argentin ízeket.

Sorozatunk első részében a mediterrán és a latin világból válogattam, ugyanis ezek a csapatok vezetik az oddslistát, a worldcupodds.eu oldalon, ahol először találtam ilyet. A sorrendbe azért szubjektíven némileg belakavartam, mert gasztronómiai szempontból a tapasok miatt mindenképpen Spanyolországot tartom a legkifinomultabbnak.

Spanyolország
Következő meccs: június 21., kedd 20:30
Spanyolország – Honduras

A gasztrokultúrában a spanyol tapas külön világot jelent, ahogyan az orosz zákuszka is. Itt a szokásos előétel-főétel-desszert skatulyából ki lehet törni, és egész más logika alapján lehet étkezni. Megfordul ugyanis a logika, és nem a menühöz választunk valamilyen italt, hanem az italhoz a falatokat. Míg az oroszoknál a vodkához szagolják a rozskenyeret és harapnak az füstölt tokba és az uborkába, addig a spanyolok a borozgatásukhoz rendelnek a tapasbárjaikban pár kistányérnyi apró falatot.

Bár több változat él arra, hogy hogyan jött létre az ételtípus, az egyik legvalószínűbb, hogy a spanyolul fedőt jelentő tapa az andaluz sherrykortyolók azon szokásából ered, hogy két korty között a poharukat a muslicák elől egy szelet kenyérkével, vagy sonkaszelettel takarták le.

A tapasok nagy többsége valamilyen konzervált spanyol finomságból, eltett olajbogyóból, halból, tenger finomságaiból, sült paprikából készül. Gyakran sütnek forró olajban bundázott tintahalkarikákat, húsfalatkákat, de még a sült krumpli és a háromszögűre vágott sonkás sajtos tószt is a klasszikus fogások közé tartozik. Pár szelet Serrano sonkával, Chorizo kolbásszal, és néhány szelet paradicsomos pirított kenyérszelettel máris tapast burkolhatunk a meccs közben, de ha meg akarjuk adni a módját, akkor legalább ötféle falatkákkal készüljünk. Mi most az egyik legnépszerűbb fogást ajánljuk.

Bundában sült tintahalkarikák

Hozzávalók

1 kg tintahalkarika, 50 dkg liszt, 3 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda, egy zacskó sütőpor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, fél citrom

A sült tintahalkarikákat tésztabundában sülnek meg. A könnyű és ropogós tésztánál igen fontos, hogy hideg legyen, így a tészta kevergetése közben végig jégkockákat kell beledobálni. A tésztát magas keményítőtartalmú lisztből készítjük, de lehet finomliszttel is kikeverni. Ehhez adjuk a magas szénsavtartalmú ásványvizet, egy zacskó sütőport, és egy kemény habbá vert tojásfehérjét. Ha a fehérjét beleforgattuk, akkor gyorsan el kell kezdeni a sütést is.

Mit együnk a focimeccshez: spanyol, brazil és argentin falatok 1

Az olajat egészen forróra hevítjük egy vokban (de még ne füstöljön). A tintahalkarikákat először lisztbe forgatjuk, majd a bundatésztába, és aranybarnára pirítjuk az olajban. Végül szalvétán hagyjuk lecsöpögni róla az olajat.

Készítsünk hozzá Aiolit. Ez az eredeti tiszta verzió szerint semmi más, mint fokhagyma, só, és olívaolaj, de a majonézszerű állag elérése érdekében tojást is adnak hozzá. Ehhez a fokhagymát egy mozsárban pépessé őröljük, (itt adhatjuk hozzá a tojást ha nem zavarnak a tradíciók) majd cseppenként hozzákeverjük az olívaolajat, míg ki nem alakul a sűrű, selymes szószállag. Ezt gyakran pirítósra is kenik, de a tintahalkarikákhoz is remek lesz. Fogyasztás előtt csepegtethetünk pár csepp citromlét is a falatkákra.

—- Brazília—-
Következő meccs: június 20., vasárnap 20:30
Brazília – Elefántcsontpart

Tény, hogy a világ egyik legjobb focicsapata a brazil válogatott és az is tény, hogy a brazil nők messze földön híresek a gyönyörű, kerek fenekükről. Talán van némi összefüggés e között és a brazil konyha finomságai közt, melyekből például a Coxinhát mi is elkészíthetjük a brazil meccshez.

Coxinha- csirkével töltött tésztafalatok

Hozzávalók

tészta: 7,5 dl tej, 40 dkg liszt, 3 dkg vaj, csipet só töltelék: 75dkg csirkemell, 1 liter csirkealaplé, 1 fej hagyma, metélőhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 kanál paradicsomszósz, chili – ízlés szerint

A tejet öntsük egy serpenyőbe, tegyük bele a vajat és a sót, majd amikor forrni kezd, hozzákeverjük a lisztet. Addig főzzük lassú tűzőn, amíg be nem sűrűsödik, majd tegyük félre hűlni.

A csirkemellet megmossuk, és csirkealaplében megfőzzük. Ha puha, kis kockákra vágjuk, és külön edénybe rakjuk. Egy kanál vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a kimagozott paradicsomot. Ezután hozzákeverjük a paradicsomszószt, 1 dl alaplét és a csirkedarabokat. Ízlés szerint sózzuk és tehetünk hozzá chilit is. Addig főzzük, míg a sűrű ragut nem kapunk. Végül a petrezselymet és az apróra vágott metélőhagymát is hozzáadjuk.

Mit együnk a focimeccshez: spanyol, brazil és argentin falatok 1

Ezután a tésztából kis labdákat formálunk egy lyukkal a közepén. Ebbe a lyukba töltjük a csirketölteléket. A labdácskát bezárjuk úgy, hogy kis kúpokat formázzanak. Az egészet prézliben megforgatjuk és forró olajban kisütjük.

Rájátszásként a brazilok egyik kedvenc italát, Caipirinha-t ajánljuk, amelynek alapja a Cachaca brazil nádpálinka.

Caipirnha

Hozzávalók: 5cl Cachaca, 1 lime, 2 teáskanál barnacukor
A lime-ot felkockázzuk és barnacukorral a pohárban szétnyomkodjuk. A poharat feltöltjük tört jéggel, majd hozzáadjuk a Cachacát, és egy kanállal jól elkeverjük.

Caipiroska
A Caipirinha kicsit erős lehet, így elsősorban a gyengébb nemre is gondolva egy hasonlóan különleges koktélt kínálunk helyette, a Caipirinha egyik változatát a Caipiroskát. Nyáron görögdinnyével ízesítve nagyon üdítő.

Hozzávalók:, 5cl Cachaca vagy vodka, 2-3 gerezd lime, 2-3 teáskanál barnacukor, 2-3 kis darab görögdinnye

Nagyobb, long drink-es pohárba törőfával (vagy a fakanál nyelével) összenyomkodjuk a lime-ot a barnacukorral és dinnyedarabokkal majd megtöltjük zúzott jéggel. Cachacát helyettesíthetjük vodkával, és egy formásra vágott dinnyedarabbal díszítjük a pohár szélét.

—-Argentína—-
Következő meccs: június 22., kedd 20:30
Görögország – Argentína

Az argentin konyhára a mediterrán európai hatások sokkal jobban rányomják a bélyegüket, mint a latin amerikai indián jellemzők. Mindemellett ha étel jut eszünkbe, akkor az „argentin” szó után egyből rávágjuk, hogy steak. Egy meccsnézéshez azonban nem igazán illik az ölbe tett tányéron húsvagdosás. Ide valamilyen könnyen kézzel ehető harapnivaló kell.

Az argentinok egyik kedvence a faina is egy olasz, ligúr étel helyi változata. Nem is csoda, hiszen a XIX-XX. században rengeteg olasz emigrált Argentínába. A dél-amerikai országban annyiban különleges a csicseriborsóból készült lepényt, hogy azt legtöbbször a másik nagy olasz kedvenccel a pizzával kombinálják, és lóhát pizzának is nevezik.

Faina

Hozzávalók

50 dkg csicseriborsó liszt (garbanzo), 1 l víz, 2 teáskanál só, fél dl olívaolaj, 10 dkg reszelt parmezán, csipet bors

Szitáljuk a tálba a csicseriborsólisztet, adjuk hozzá a sót, az olívaolaj felét, a parmezánt, és a frissen őrölt feketeborsot. Keverjük össze. Adjuk hozzá a víz felét, és dolgozzuk el simára. Hagyjuk fél órát pihenni.

Mit együnk a focimeccshez: spanyol, brazil és argentin falatok 1

Melegítsük elő a sütőt 230 Celsius-fokosra, és közben adjuk hozzá a víz másik felét a tésztához. Egy tepsibe vagy pizzasütő tálcába pedig öntsük bele az olívaolaj még fel nem használt maradékát. Forrósítsuk fel a sütőben, majd öntsük bele a tésztát. 15 perc alatt megsül.

Borítsuk ki szaggassuk szét, lehet rá frissen reszelt sajtot is szórni, ami jól ráolvad. Persze süthetünk hozzá pizzát is. Ebben az esetben célszerű ugyanazt a tepsit vagy pizzasütő-tálcát használni, amiben a faina sült, mert akkor pont passzolni fognak a méretek. Azt pedig nem árt tudni, hogy az Argentínában inkább a vastag tésztájú pizza az elterjedtebb.

Jó étvágyat, jó szurkolást!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik