Élet-Stílus

Drogba törheti meg a brazil átkot

Didier Drogba minden bizonnyal kezdő lesz Brazília ellen, amellyel szemben a múltban nem termett babér az afrikai csapatoknak. A játéknap rangadója előtt tisztulhat a kép az F csoportban.

Az első fordulót követően négyes holtverseny alakult ki az F csoportban, így azok a csapatok, amelyek vasárnap nyerni tudnak, nagy lépést tesznek a 16 közé jutásért.

Papíron a címvédő olasz válogatott helyzete a legkönnyebb, hiszen a nem túl acélos Új-Zéland lesz majd az ellenfele, ezzel együtt túlzás lenne azt állítani, hogy csupa móka és kacagás az élet az olaszok táborában. A Paraguay ellen mutatott, közepesnek is jó indulattal nevezhető futballal aligha egyezne ki még egyszer Marcello Lippi szövetségi kapitány, akinek a hangulatát jelentősen befolyásolja, hogy nem számíthat a sérüléssel bajlódó Gianluigi Buffonra (így mindössze hatszoros válogatott Federico Marchetti áll a gólvonalra), ráadásul Andrea Pirlo sem hadra fogható még, az AC Milan középpályása vádlisérülése miatt csak a harmadik fordulóban kapcsolódhat majd be a küzdelmekbe.

Lippi nem számíthat Buffonra (MTI/EPA)

Lippi nem számíthat Buffonra (MTI/EPA)

Új-Zéland legyőzőse persze Pirlo nélkül sem lehet akadály egy olyan csapatnak, amelynek komoly tervei vannak a vb-n. Más kérdés, hogy amíg az olaszok győzelmi kényszer alatt játszanak majd, a világranglista 78. helyén – azaz 73 hellyel az olaszok mögött – szerénykedő óceániai riválisnak nincs veszítenivalója. Önbizalma viszont van – miután „semmiből született” góllal a 93. percben 1-1-re alakította a Szlovákia elleni mérkőzését, egyszersmind a három 1982-es vereség után megszerezte első vb-pontját.

„Előzetesen mindenki elkönyvelte a három pontot ellenünk, de a szlovákokkal szemben elért eredményünk talán elgondolkodtatja az olaszokat” – jelezte Ricki Herbert szövetségi kapitány, hogy csapatának esze ágában sincs a homokzsák szerepét játszani.

A vb-újonc szlovák válogatott tagjai nagy csalódásként élték meg, hogy mindössze egy pontot szerzett az új-zélandiak elleni, tulajdonképpen már megnyert meccsen – és a „botlást” a Paraguay elleni győzelemmel igyekeznek helyrehozni. „Jó lett volna három ponttal kezdeni, de az a bekapott gól mindent megváltoztatott. Ennek soha többé nem szabad megismétlődnie!” – magyarázta hevesen ifjabb Vladimír Weiss, a szakvezető fia.

Elszántan készülnek a szlovákok (MTI/EPA)

Elszántan készülnek a szlovákok (MTI/EPA)

Természetesen Paraguay ugyancsak a három pont megszerzését tűzte ki zászlajára. „Nem számolgatunk, nem nézzük, a döntetlen mire lehet elég, mindenképpen nyerni akarunk. Szlovákia teljesen más csapat, mint Olaszország. Arra készülünk, hogy nálunk lesz majd többet a labda. Pontosan, türelmesen kell játszanunk, közben persze nagyon kell figyelnünk, nehogy lekontrázzanak minket” – vázolta a lehetséges forgatókönyvet Cristian Riveros, paraguayi középpályás, aki a minap az angol Sunderlandbe igazolt.

A vasárnapi játéknap egy rangadóval, a brazil-elefántcsontparti találkozóval zárul. Az ötszörös világbajnok ugyan győzelemmel kezdte a vb-t, de enyhén szólva nem villogott Észak-Korea ellen. A legjobb afrikai csapatnak vélt Elefántcsontpart pedig gól nélküli döntetlenre végzett Portugáliával szemben. „Ez lesz a legnehezebb mérkőzésünk, mert nem biztos, hogy az afrikai csapat stílusa fekszik nekünk. Elefántcsontpart játékosai Európában edződnek, fizikailag nagyon erősek, ráadásul jól ismernek minket. A legjobb játékunkkal kell előrukkolnunk, ha nyerni akarunk” – fogalmazott a római Julio Baptista.

Drogba az első perctől kezdve pályán lesz (MTI/EPA)

Drogba az első perctől kezdve pályán lehet (MTI/EPA)

Az sem könnyíti meg a brazilok helyzetét, hogy Didier Drogba az első perctől pályán lesz. A Chelsea sztárja a japánok elleni felkészülési mérkőzésén, június 5-én a kezét törte meg is kellett műteni, a portugálok ellen csere volt. „Jó esély van arra, hogy ezúttal kezdő lesz, miután az első meccsen meggyőző teljesítményt nyújtott abban a 25 percben, amikor a pályán volt” – mondta az „elefántok” szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson.

A statisztika egyébként Brazília sikerét ígéri: a vb nagy esélyesének tartott dél-amerikai gigász 1974 óta ötször csapott össze a fekete földrészről származó válogatottakkal a világbajnokságok során, és valamennyiszer nyert, méghozzá kapott gól nélkül!

F csoport, 2. forduló:
Szlovákia-Paraguay, 13:30
Bloemfontein, Szabad Állam Stadion
A várható kezdőcsapatok
Szlovákia: Mucha – Zabavník, Skrtel, Durica, Cech – Strba, Weiss, Stoch, Hamsík – Vittek, Sesták
Paraguay: Villar – Bonet, Alcaraz, Da Silva, Morel – Vera, Caceres, Riveros – Santa Cruz, Valdéz, Barrios

Olaszország – Új-Zéland, 16:00
Nelspruit, Mbombela Stadon
A várható kezdőcsapatok
Olaszország: Marchetti – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – Montolivo, De Rossi, Marchisio, Iaquinta – Gilardino, Pepe
Új-Zéland: Paston – Reid, Nelsen, Vicelich, Smith – Lochhead, Bertos, Elliot, Killen – Smeltz, Fallon

A csoport állása:
1. Olaszország 1 pont (1-1)
1. Paraguay 1 (1-1)
1. Szlovákia 1 (1-1)
1. Új-Zéland 1 (1-1)

G csoport, 2. forduló:
Brazília-Elefántcsontpart, 20:30
Johannesburg, Futballváros Stadion
A várható kezdőcsapatok
Brazília: Júlio César – Maicon, Lúcio, Juan, Bastos – Felipe Melo, Gilberto Silva, Elano – Kaká, Robinho, Luis Fabiano
Elefántcsontpart: Barry – Demel, K. Touré, Zokora, Tiene – Eboué, Tiote, Y. Touré – Kouassi, S. Kalou, Drogba

A csoport állása:
1. Brazília 3 pont
2. Elefántcsontpart 1 (0-0)
2. Portugália 1 (0-0)
4. Észak-Korea 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik