Élet-Stílus

Begyulladtak a brazilok?

A brazil szakvezetés diplomáciai háborúba kezdett: a célpont Didier Drogba, illetve az elefántcsontparti támadó sérülése, és a rögzítő kötéséből adódó sérülésveszély.

Brazília és Elefántcsontpart vasárnap este a johannesburgi Soccer City stadionban csap össze, s az afrikaiak szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson jelezte, a Chelsea támadójára az első perctől számít.

A brazilok szombaton jelezték, beadványt nyújtanak be a nemzetközi szövetséghez (FIFA) abbeli aggodalmuk miatt, hogy megakadályozzák a futballista szerepeltetését. Az afrikaiak részéről nyilván Drogba jelentheti a legnagyobb veszélyt a dél-amerikai kapura, a brazilok – akárcsak korábban a portugálok – természetesen tudják ezt, és igyekeznek kiiktatni a legnagyobb kockázatot jelentő futballistát.

Drogba jelenleg csak kötésben játszhat, s a brazil csapatorvos, Jose Luiz Runco szerint ezzel a hatodik vb-címükre ácsingózó aranymezesek testi épségét is veszélybe sodorhatja.
„A találkozó előtt lesz egy technikai megbeszélés, amelyen előadjuk kétségeinket. Drogbának Portugália ellen elméletileg viselnie kellett volna egy könyökvédőt. A rögzítő kötést megvizsgáljuk, s amennyiben tartalmaz fémet is, követelni fogjuk, hogy a játékos ne léphessen pályára.”

Korábban a szintén Drogba szerepeltetése ellen ágáló portugálok megkeresték a FIFA technikai igazgatóját: Carlos Godinho azzal oldotta meg a kérést, hogy a mérkőzés játékvezetője dönt a játékos sorsáról. Drogba végül csereként beállt, senki sem sérült meg.

A vb-k során több futballista is védőkötéssel szerepelt. A legemlékezetesebb esetek: Mészöly Kálmán az 1966-os Brazília elleni 3:1-es diadal során vállsérülése miatt felkötött karral is folytatta a játékot, négy évvel később Franz Beckenbauer egy ideiglenes kötéssel tért vissza az olaszok elleni 4:3-ra elvesztett elődöntőben azok után, hogy eltörte a kulcscsontját. 1986-ban az angol Gary Linekeren volt a sor, a csatár úgy lett a mexikói torna gólkirálya, hogy mindvégig egy alkarján éktelenkedő könnyített kötéssel futballozott – az ellenfél futballistái közül egyik alkalommal sem sérült meg senki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik