Élet-Stílus

Ráengedik Laliékat Budapestre

Decemberben kerül moziba az Üvegtigris 3. A szomorú-vicces lúzercsapat újabb történetét napokon belül kezdik forgatni. Ezúttal a fővárosban próbálnak szerencsét – de ez sem jön be nekik.

Az igazoltan hiányzó – épp dolgozó – Csuja Imre (a Babettán robogó Csoki) kivételével az Üvegtigris teljes főszereplő-fogata felsorakozott a budai rakpartnál horgonyzó Európa hajón tartott nagy bejelentésre. Rudolf Péter (az Amerika-mániás Lali büfés), Reviczky Gábor (az autónepper Gaben), Gáspár Sándor (a kisstílűen csencselő Róka), Szarvas József (a szaxofonos Cingár) és Horváth Lajos Ottó (a félnótás hajléktalan Sanyi) közösen tudatta, hogy a kultikus komédia trilógiává bővül, s a forgatás napokon belül indul.


Rudolf Péter, aki egyben a film társírója és rendezője, elárulta, hogy a harmadik résznek tulajdonképpen már tavaly el kellett volna készülnie, de nem tetszett a forgatókönyv, két évet szenteltek annak, hogy ütős történettel rukkoljanak elő. Merthogy az Üvegtigris 3. jelentősen el fog térni az első két résztől – „egészen más és új lesz”, ígérte, de mindenképpen megőrzik a korábbi filmek értékeit. Leginkább a központi karaktereket. A folytatást – hangsúlyozta Rudolf – nem a sikerhullám meglovagolása motiválta, az Üvegtigris 3. számára személyes ügy. Érdekli ennek az út mentén ácsingózó, cserbenhagyott hat fickónak a sorsa, általuk tükröt mutatva az elmúlt 20 év nem éppen szívderítő történéseinek. „Én egy plebejus lélek vagyok: szüleim első generációs értelmiségiek. Azért szeretem az Üvegtigrist, mert úgy érzem, hogy ezekhez az emberekhez – ehhez a hat szerethető balfácánhoz – közöm van” – vallott a társ-forgatókönyvíró–rendező.

A történetről az alkotók keveset árultak el, Pataki Ági, a film egyik producere (a másik a férje, Kovács Gábor) azt mondta, okultak a második rész kópiakicsempészési botrányából, ezért mindenkivel jó időben titoktartási szerződést kötöttek. Annyit tudni, hogy a hat főhőst „ráeresztik” a fővárosra. A híres tinnyei bodegától az útjuk Budapestre visz, majd – naná – nem sikerül a kaland, és visszatérnek az „őshazába”, a legendás tó mellé. Hetedik fontos figuraként felbukkan Kamarás Iván, aki kizárólag a forgatás miatt érkezik haza a napokban Los Angelesből. Rajta kívül három női karakter szolgál majd újdonságokkal, ám kilétükre itt és most nem derült fény. A rendező ezzel kapcsolatban sejtelmesen annyit árult el, hogy „megtartva a korhatárosságot egyéb történések is tarkítják majd a sztorit”.

Az előző részek keserédes hangulatát és humorát megőrizve a harmadik epizódban nagyobb szerepet kap a cselekmény, több lesz az akció. Illetve – mint Rudolf talányosan hozzáfűzte – „egy járműnek kifejezetten fontos szerepe lesz a filmben”.

Kovács Gábor producer adatokkal látta el a médiamunkásokat. „A forgatást június végén kezdjük, és előreláthatólag 34 napig tart. A film költségvetése közel háromszázmillió forint, amelynek csupán 30 százléka állami támogatás” – mondta. A második harmadot szponzorok és támogatók adták össze, a harmadik harmad a „producer rizikója”.

A trilógia első része 2001 októberében került a hazai mozikba, százhúszezer nézőt vonzott, és közel 84 ezer DVD kelt el belőle. A második rész 2006 januárjában indult, és háromszáz-tízezren látták, a DVD-eladások száma pedig meghaladta az 56 ezret. A film forgatási helyszínén, Tinnye és Piliscsaba között máig áll a híres büfékocsi. 2006-ban jártunk is ott, megtudtuk, hogy egyfajta zarándokhellyé vált a Garancsi-tó e miatt. Íme:

Az Üvegtigris 3.-at december 16-ától láthatja majd a közönség a Szuez Film forgalmazásában. A film negyven kópiával kerül a mozikba, amik között lesznek angol, illetve a siket nézőkre gondolva magyar feliratosak.

Rudolf Péter búcsúzóul ennyit mondott: „Lehet, hogy ezzel a filmmel le is zárjuk a történetet. Vagy nem.” Azaz: a folytatás biztos, a folytatás folytatása lehetséges.

Olvasói sztorik